Agenda Theater

Απόγευμα με τη Νίκη Ρεβέκκα

Boem Team

Η συγγραφέας Νίκη Ρεβέκκα Παπαγεωργίου συναντιέται με τέσσερις γυναίκες για τσάι στο διαμέρισμά της. Η οικοδέσποινα απαντά στα ερωτήματα που θέτουν οι επισκέπτριες με δικά της κείμενα, που μεταμορφώνονται το καθένα σε έναν αυτόνομο μικρόκοσμο, υποχρεώνοντας τις παρευρισκόμενες να ζήσουν για λίγο ως πρωταγωνίστριες σε ένα σύμπαν που αγνοούν αλλά χρειάζονται. Το χάσμα ανάμεσα στον ποιητικό κόσμο που η ίδια επιλέγει επίμονα, και στην πραγματικότητα που της επιβάλλει η επίσκεψη, δεν γεφυρώνεται. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης, τα ερωτήματα εκφράζονται ολοένα και επιτακτικότερα, εν τέλει ανάρμοστα για το συγκεκριμένο πλαίσιο φιλοξενίας. Η φιλία μεταξύ των γυναικών αμφισβητείται και τα σύντομα επεισόδια διαδέχονται το ένα το άλλο σε μιαν αντίστροφη μέτρηση ─ μέχρι την ώρα της αναχώρησης. Ποιος θέτει τους όρους της επίσκεψης και ποιος θα αποφασίσει για τη λήξη της; Θα αναχωρήσει το πραγματικό ως εχθρός, το μαγικό ως κίνδυνος ή και τα δύο; Μαρτυρίες γυναικών που εμφανίζονται επιστρατεύοντας το προσωπικό και υπερβαίνοντας το αντίξοο ή αυτό που είθισται να συμβαίνει, ακούγονται προσεκτικά από τις καλεσμένες. Οι καημοί του λιναριού τραγουδιούνται αλλά δεν απαλείφονται. Η Νίκη Ρεβέκκα είναι μία ή περισσότερες; Καθώς ο ήλιος ετοιμάζεται να δύσει το, εξαιρετικής ποιότητας και άγνωστης προελεύσεως, τσάι, έχει από ώρα τελειώσει.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

24 & 25 Μαΐου στις 21:00

26 Μαΐου στις 19:00 

Rabbit Hole

Γερμανικού 20, Αθήνα 

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Παυλίνα Μάρβιν

Δραματουργία: Παυλίνα Μάρβιν & ομάδα έργου

Κείμενα: Νίκη Ρεβέκκα Παπαγεωργίου

Σκηνικό – Κοστούμια: Χριστίνα Σωτηροπούλου, Ασημίνα Λιαρμακοπούλου

Πρωτότυπη μουσική: Κρέων Κανακάρης

Βίντεο: Αντιγόνη Δαβάκη

Κίνηση: Νάντη Χατζηγεωργίου

Φωτογραφίες: Γωγώ Πονηράκου, Αντιγόνη Δαβάκη

Αφίσα, γραφιστικά: Αναστασία Δαφερέρα

Επικοινωνία: Ελπίδα Χαρίτου

Συμμετέχουν: Ειρήνη Βουρλάκου, Μαριάννα Δεβετζή, Ελένη Ζαφείρη, Χριστίνα Θύμη, Χριστιάνα Λαμπρινίδη, Ολυμπία Μπουλογεώργου, Ουίτσι, Αγνή Στρουμπούλη

Εκτέλεση παραγωγής: UBUNTU

Προπώληση Εισιτηρίων: more.com

Διάρκεια Παράστασης: 75'

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Παυλίνα Μάρβιν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987, μεγάλωσε όμως στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε Ιστορία και ολοκλήρωσε την διδακτορική της διατριβή με θέμα την κρατική πολιτική βιβλίου στην Ελλάδα και την ιστορία του ΕΚΕΒΙ, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Το πρώτο της βιβλίο, «Ιστορίες απ’ όλον τον κόσμο μου» (Εκδόσεις Κίχλη, 2017), έλαβε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου «Γιάννης Βαρβέρης», από την Εταιρεία Συγγραφέων και συμπεριλήφθηκε και στα δέκα καλύτερα ελληνόφωνα βιβλία γυναικών συγγραφέων από την επιτροπή "Know her words" του PEN Greece. Το δεύτερο βιβλίο της "Θαύματα στου Πολύφημου/Σβήστε τους φάρους για τον Ιβάν Ισμαήλοβιτς" κυκλοφόρησε το 2022 από τις Εκδόσεις Κίχλη. Υπήρξε εμπνεύστρια και διοργανώτρια του πρώτου φεστιβάλ λογοτεχνικής performance που πραγματοποιήθηκε για τρεις χρονιές στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (2018-2020). Αυτή την εποχή εργάζεται στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός καθώς και στο Εργαστήριο Ιστορίας του Βιβλίου (ΕΚΠΑ). Συνεργάζεται τακτικά με το περιοδικό 'Χάρτης'. Είναι μέλος της οργανωτικής ομάδας του διαθεματικού φεστιβάλ για το φύλο και τη λογοτεχνία «Μωβ Μέδουσες» καθώς και συνδημιουργός της ομάδας συγγραφέων εκτάκτου ανάγκης «γραφούλες». Είναι, επίσης, μέλος του Versopolis, του Κύκλου Ποιητών και του Δικτύου Συγγραφέων. Ως συγγραφέας και performer έχει προσκληθεί σε μια σειρά από διακαλλιτεχνικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε πάνω από δέκα γλώσσες.

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος