Point Of View

Αγαπημένε Elvis, αγαπημένη Janis - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Βρισκόμαστε στο σαλόνι μιας ‘καλοβαλμένης’ οικογένειας, με τις χαρακτηριστικές βελούδινες πολυθρόνες με τα κρόσσια να κρύβουν τα ποδαράκια τους και να χαϊδεύουν το πολύχρωμο χαλί. Ένας άντρας και μια γυναίκα, καλοντυμένοι, η γυναίκα πιο εντυπωσιακή από τον άνδρα, κρατούν ένα σημειωματάριο. Είναι το ημερολόγιο της κόρης τους. Η κόρη τους κατεβαίνει τις σκάλες και τους προσπερνά, έτσι συμβαίνει με τα παιδιά όπως και με την ζωή, σε προσπερνούν. 

Το έργο του Furio Bordon, «Αγαπημένε Elvis, αγαπημένη Janis», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση της Έλενας Μουνδρούβαλη. Ο Furio Bordon γεννήθηκε και ζει στην Τεργέστη της Ιταλίας. Στα 26 του χρόνια εγκατάλειψε την δικηγορία για να αφιερωθεί αποκλειστικά στο θέατρο και τη συγγραφή. Κάποια από τα σημαντικότερα θεατρικά του έργα είναι: Caro Elvis, cara Janis, (Αγαπημένε Elvis, αγαπημένη Janis) A gentile richiesta, Il poeta ed il suo mostro, Senilità, Le ultime lune (Τα τελευταία φεγγάρια), Un momento difficile (Μια δύσκολη στιγμή) , La notte dell’angelo . Τα έργα του  μεταφράστηκαν σε είκοσι γλώσσες και παίχτηκαν στο  εξωτερικό και την Ιταλία με μεγάλη επιτυχία  από σημαντικούς πρωταγωνιστές και θιάσους με διεθνείς διακρίσεις (Prix du Theatre1998 στις  Bruxelles. Premio IDI 1994 και Premio Internazionale Flaiano 2010 Ιταλία).

Η ιστορία της Μαρίνας, εκτυλίσσεται την δεκαετία του ’60, από τα χρόνια της αθωότητας και τον Βασιλιά Έλβις, στα χρόνια του πολέμου της ενηλικίωσης και την αιρετική Τζάνις. Για την Μαρίνα, η αλληλογραφία με τα δύο αυτά είδωλα, είναι η διέξοδος από μια δύσκολη καθημερινότητα. Ο Έλβις εφηύρε την ‘εικόνα’ του, η Τζάνις ‘αποδέχτηκε’ την δική της. Η Μαρίνα, αγωνίζεται και αγωνιά, όπως ακριβώς τα είδωλα της, ταλαιπωρείται και ξαποσταίνει μέσα στις καταχρήσεις. Προσπαθεί να εξηγήσει αυτό που βιώνει, ψυχικά και σωματικά. Η Μαρίνα είναι έξυπνη, έχει ενσυναίσθηση. Η Μαρίνα όπως εξομολογείται κι ο πατέρας της για τον εαυτό του, δείχνει συμπτώματα κατάθλιψης. Το σημαντικότερο σ’ αυτό το έργο είναι η αντιμετώπιση των γονιών, έστω και σε ύστερο χρόνο. Μέσα από το ημερολόγιο της κόρης τους, επανασυνδέονται με την Μαρίνα, προσπαθούν να κατανοήσουν, να συγχωρέσουν και να συγχωρεθούν. Κυρίως μέσα από την ανάγνωση μπορούν επιτέλους να την αναγνωρίσουν, όπως ήταν, όχι όπως θα ήθελε / ήθελαν να είναι. 

Η Σεμέλη Παπαοικονόμου, ερμηνεύει την Μαρίνα, ήρεμα, ειλικρινά, χωρίς εντάσεις, κοιτώντας μας στα μάτια. Η αλλαγή από την προ-εφηβεία στην ενήλικη Μαρίνα, φαίνεται στην μεστότητα του λόγου της. Υπάρχει μια βαθιά κατανόηση στην φωνή της Παπαοικονόμου, εν μέρει για την Μαρίνα, εν μέρει από την Μαρίνα. Η Μαρβίνα Πιτυχούτη, είναι συγκινητική, στα διαστήματα που μεσολαβούν από την αφήγηση τους, η ενέργεια της δεν χάνεται ούτε λεπτό, η έκφραση του προσώπου και όλου του σώματος της είναι σε διαρκή ροή. Ο Θοδωρής Γκόγκος, που υπογράφει και την σκηνοθεσία της παράστασης, συντελεί με την ίδια πραότητα και ηρεμία συμπληρώνοντας το κάδρο αυτής της τριμελούς οικογένειας που γυρεύει να θεραπεύσει και να αναρρώσει. 

Η παράσταση «Αγαπημένε Elvis / Αγαπημένη Janis» αν και ακολουθεί μια ρεαλιστική μεταφορά του κειμένου του Furio Bordon, αναπτύσσεται δυναμικά, μέσα από τα video όπου πρωταγωνιστούν οι συνεργάτες του Ελβις και της Τζάνις, αλλά και video art, που επιχειρούν μια εικαστική αποτύπωση της Μαρίνας. Με τα τεχνικά μέσα, αλλά και την σκηνοθεσία των ερμηνευτών, η ροή της ιστορίας όπως μας την αφηγείται η ίδια η Μαρίνα στον χρόνο που συμβαίνει, οι γονείς της όταν διαβάζουν το ημερολόγιο της σε έτερο χρόνο και τα παράλληλα γεγονότα μέσα από τα video, δημιουργούν μια πολυδιάστατη οπτική της ζωής της ίδιας αλλά και των υπόλοιπων ηρώων αυτού του έργου. 

Το έργο του Furio Bordon, γράφτηκε πριν 26 χρόνια το 1994, για μια εποχή 30 χρόνια πίσω. Σήμερα, παραμένει αναλλοίωτη η δυσκολία της ένταξης, της ενηλικίωσης, της αποδοχής των ανθρώπων που παλεύουν με την άλλοτε αόρατη και άλλοτε τρομακτικά ορατή τους παρουσία. 

Συντελεστές

Μετάφραση: Έλενα Μουνδρούβαλη, Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόγκος, Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Καρακυριάκος, VIDEO ART: Κωστής Εμμανουηλίδης, VIDEO FICTION: Στεργιανή Βερνιώτου, Σχεδιασμός φωτισμού: Θοδωρής Γκόγκος, Φωτογραφίες: Γιώργος Σταύρος, Γραφιστικά: Σεμέλη Παπαοικονόμου 

Παίζουν οι ηθοποιοί:  Θοδωρής Γκόγκος, Μαρβίνα Πιτυχούτη, Σεμέλη Παπαοικονόμου 

Στα video της παράστασης συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Βασίλης Γουργούλης, Γιώργος Καρακυριάκος, Στέλλα Κατσαρού, Βασίλης Κονταξής, Βαγγέλης Κουντουριωτης, Γεράσιμος Μαύρος, Κωνσταντίνος Μπάζας, Μαρίνα Πολυμέρη, Αλέξανδρος Ντάκης, Άντρια Ράπτη, Χριστίνα Χριστοφή 

Θέατρο Μπιπ, Αγίου Μελετίου & Κυκλάδων, Κυψέλη

Κρατήσεις: 21 3034 4074

Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή, 21:00 (έως 29 Μαρτίου)

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 14 ευρώ, Μειωμένο: 8 ευρώ (μαθητές, φοιτητές, άνεργοι)

Διάρκεια: 75΄(χωρίς διάλλειμα)


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος