Agenda Theater

2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Καλλιτεχνικού Καμπαρέ

Boem Team

Στις 27 Μαΐου επιστρέφει στο Red Jasper Cabaret Theatre το Φεστιβάλ Σύγχρονου Καλλιτεχνικού Καμπαρέ! Για μία εβδομάδα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλλιτέχνες και ομάδες που δραστηριοποιούνται στο είδος του σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ και να απολαύσει τις καλλιτεχνικές προτάσεις που επιλέχθηκαν να πλαισιώσουν αυτή τη μοναδική γιορτή της σύγχρονης καμπαρέ σκηνής.

Το 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Καλλιτεχνικού Καμπαρέ θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου και περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, μουσικοθεατρικά performances, σύγχρονο τσίρκο, Improv, Audiovisual Art, Drag Performances και extra events. 

Στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, οι παραστάσεις που θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή του θεάτρου, θα συμμετέχουν στο ρεπερτόριο του Red Jasper για τη νέα σεζόν.

Μετά την πρώτη πετυχημένη διοργάνωση, το Red Jasper Cabaret Theatre επιδιώκει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, να δώσει σε καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών την ευκαιρία να πειραματιστούν πάνω σε νέες αισθητικές φόρμες του καλλιτεχνικού καμπαρέ, αναζητώντας τις αναφορές και τις συνδέσεις με τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΜΠΑΡΕ

Σάββατο 27/5

“Circus is Human”- Ομάδα Circangelia (ώρα: 20.30, διάρκεια: 50’): Performance Σύγχρονου Τσίρκου

Τα κατακόρυφα στοιχεία και τα εναέρια ακροβατικά, δύο κατεξοχήν στοιχεία του τσίρκου, συναντούν και παντρεύονται με τη σωματική έκφραση, τον χορό και το θέατρο, δημιουργώντας μια υβριδική performance που απευθύνεται σε όλους τους φίλους των παραστατικών τεχνών. Δύο μοναδικές δημιουργίες ενώνονται κάτω από έναν κοινό παρονομαστή: την ιδέα ενός τσίρκου που στρέφει την προσοχή του στον άνθρωπο, στον ψυχισμό του, τα πάθη του, τις ανησυχίες του, τις αδυναμίες του, τα θέλω του. 

Performance- Σκηνοθεσία- Χορογραφία: Ευαγγελία Μόσιου, Λίνα Σειραγάκη

“Life in Plastic” – Σοφία Εμμανουηλίδου & Κώστας Ντουλματζής (ώρα:22.00): Οπτικοακουστικό έργο

Το οπτικοακουστικό έργο “Life in Plastic” αποτελεί ένα πολιτικοποιημένο έργο το οποίο ασκεί κριτική στη χρήση του πλαστικού στη σημερινή μας κοινωνία, καθώς και το πόσο “πλαστική/ψεύτικη” έχει γίνει. Το ακουστικό μέρος αυτού του έργου αποτελείται από προ-ηχογραφημένους ήχους από διάφορα πλαστικά αντικείμενα καθώς και από εργοστάσια παραγωγής πλαστικών αντικειμένων. Η επαναχρησιμοποίηση του ηχητικού υλικού αντανακλά την έννοια της ανακύκλωσης. Το ίδιο συμβαίνει και στο οπτικό μέρος του έργου, το οποίο αποτελείται από κολλάζ διάφορων εικόνων και βίντεο με την ίδια θεματική. Καθ’ όσο εκτελείται το έργο, ο ακροατής έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά στο ίδιο το έργο με το να παίζει διάφορα ρυθμικά μοτίβα πάνω σε πλαστικά αντικείμενα όποτε το κρίνει αυτός σκόπιμο/χρήσιμο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται πάλι εμφανής η έννοια της ανακύκλωσης. Το ηλεκτροακουστικό μέρος του έργου επιμελήθηκε η Σοφία Εμμανουηλίδου και το οπτικό μέρος ο Κώστας Ντουλματζής. Οι δημιουργοί ζουν κι εργάζονται στη Θεσσαλονίκη.

Σκηνοθεσία- Χορογραφία - Σκηνογραφία: Σοφία Εμμανουηλίδου, Κώστας Ντουλματζής, Ενδυματολογία: Λίνα Δίγκα, Μουσική: Σοφία Εμμανουηλίδου, Σχεδιασμός φωτισμών: Κώστας Ντουλματζής, Ηθοποιοί/Μουσικοί: Μυρτώ Καζαντίδου, Στέλλα Μουστάκα, Πέτρα Τσιάκα

Κυριακή 28/5

“Uterus” – Ομάδα ΛΕΣΤΡΕΦ (ώρα: 20.30, διάρκεια: 50’): Θεατρική παράσταση

Η θεατρική ομάδα Λεστρέφ αποτελείται από γυναίκες διαφόρων ηλικιών και διαφορετικών καταβολών που με σημείο συνάντησης τον Λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια επιχειρούν να ανοίξουν μια κουβέντα για το φεμινιστικό ζήτημα.  Ξεκίνησε ως θέατρο δρόμου, με την ομάδα να παρουσιάζει κομμάτια της δουλειάς της όχι πάντα με την ίδια σύσταση ατόμων, αλλάζοντας και εξελίσσοντας την παράσταση διαρκώς μέχρι και σήμερα. 

Μέσα από εμπειρίες των ίδιων των μελών της ομάδας, με έναυσμα ιστορίες άλλων γυναικών, αλλά και με αφορμή πραγματικά ιστορικά γεγονότα, η παράσταση αποτελεί μια συρραφή ιστοριών που αντανακλούν βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις για τη γυναίκα. 

Σκηνοθεσία: Μαρκέλλα Φανού/ ομάδα Λεστρέφ, Επιμέλεια κίνησης/Συν-σκηνοθεσία: Σίλια Καρφοπούλου, Στίχοι και Φωνητικά: Radix Angelica, Παίζουν:  Σίλια Καρφοπούλου, Γιούλη Στάμου, Μαρκέλλα Φανού, Ελεάνα Χατζάκη,  Radix Angelica

Μέλη Ομάδας Λεστρέφ: Μαργαρίτα Αλυγιζάκη Λε Παζολέκ, Βιβή Κικίδη, Ιωάννα Χρυσικοπούλου, Νάνσυ Παλτά, Έφη Κωφοτζούλη

Τρίτη 30/5

“Fishead presents: The Fishead Show” – Fiona Salisbury (ώρα: 20.30, διάρκεια: 40’): Dark Comedy, Solo Performance

Το “Fishead”, ένα τοπικό ψάρι σε υπαρξιακή κρίση, σε ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο κατευθείαν στον βυθό του ωκεανού (και πάλι πίσω). Το“Fishead presents: The Fishead Show” είναι ένα ψυχεδελικό καμπαρέ με ένα ψάρι, μια σουρεαλιστική σκοτεινή κωμωδία για την αναζήτηση του σκοπού και το κολύμπι προς το φως..

Σκηνοθεσία- Performance: Fiona Salisbury

“Θέλεις να παίξουμε;” – Ομάδα Ροζ Σκορπιοί (ώρα 22.00, διάρκεια: 40’): Improv Games

Μια σειρά από παιχνίδια αυτοσχεδιασμού, σε μια παράσταση χωρίς σκηνοθεσία, κείμενο, κοστούμια ή σκηνικά. Κανείς δεν ξέρει για το πώς θα ξεκινήσουν και πού θα καταλήξουν. Ας το ανακαλύψουμε παρέα, καθώς ό,τι συμβεί, θα πηγάζει από τις εμπνεύσεις σας.

Η ομάδα "Ροζ Σκορπιοί", αποτελείται από τέσσερα μέλη, τα οποία δραστηριοποιούνται στην κοινότητα του improv.

Ηθοποιοί/Μουσικοί: Γιαννακίδου Άννα, Παπουτσή Μαρία, Πάνος Νικόλας, Ζερβός Νίκος

Τετάρτη 31/5

“My dear Andy” – Χριστόφορος Αντωνιάδης (ώρα: 20.30, διάρκεια: 60’): Solo Performance

Η ζωή του πρωτοπόρου της pop art, Andy Warhol, ιδωμένη µέσα από τα µάτια του Αλέξανδρου Ιόλα, του ανθρώπου που τον ανακάλυψε και υπήρξε µέντοράς του. Μία avant-garde δια-δραστική performance που ακροβατεί ανάμεσα στην παντομίμα, τον θεατρικό μονόλογο και το εικαστικό δρώμενο. Ένα ταξίδι χωρίς φόβο και με περίσσιο πάθος στον πολύχρωμο, ανατρεπτικό κόσμο του Andy… ενός ασυνήθιστου αγοριού.

Κείμενο-Σκηνοθεσία- Performance: Χριστόφορος Αντωνιάδης, Σκηνικά: Μαρία Καβαλιώτη, Κοστούμια: Εύα Κανελάκη, Κινησιολογία: Νατάσσα Κωνσταντινίδου, Φωτογραφίες: Γιώργος Κόγιας

“Ένας τυχαίος θάνατος (;)” - Ομάδα Οιππότες (ώρα 22.00, διάρκεια:30’): Improv Performance

Η ομάδα αυτοσχεδιαστών «Οιππότες» ανεβάζουν μια παράσταση που βασίζεται στη θεατρική τέχνη του improv. Η υπόθεση εκτυλίσσεται γύρω από έναν τυχαίο θάνατο (μπορεί και όχι). Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η ομάδα εξερευνά τις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων με τον εκλιπόντα. Όλοι οι χαρακτήρες μπορεί να είναι ύποπτοι για τον φόνο. Η βοήθεια του κοινού είναι σημαντική στη διαλεύκανση του εγκλήματος και της ενοχοποίησης του δράστη. 

Παίζουν: Μαίρη Μαντζούνη, Χαρά Ματαρέλλη, Νικόλας Πάνος, Φερνάντο Σάντσο, Χρήστος Σμέρος

Πέμπτη 1/6

“Οι Στρίγγλες” – Ομάδα Huevolve (ώρα: 20.30, διάρκεια: 60’): Performance

Τέσσερις ηρωίδες των έργων του William Shakespeare, η Ιουλιέτα , η Δυσδαιμόνα , η Κατερίνα και η Λαίδη Μάκβεθ, βρίσκονται μετά από χρόνια σ’ έναν χώρο και συζητούν για τις κριτικές τις οποίες έχουν λάβει. Οι κριτικοί τέχνης αλλά και τα βιβλία λογοτεχνίας τις έχουν πληγώσει , καθώς οι χαρακτηρισμοί που τους έχουν δώσει είναι βασισμένοι σε ανακρίβειες και ανδρικές απόψεις , όπως και στην εποχή στην οποία ‘’έζησαν’’. Αποφασίζουν να ξαναγράψουν την ιστορία τους και το μόνο άτομο που μπορεί να τις βοηθήσει είναι ο δημιουργός τους. Η παράσταση πραγματεύεται τη θέση της γυναίκας αλλά και τα κοινωνικά στερεότυπα τα οποία αποτελούν διαχρονικό θέμα συζήτησης .

Σκηνοθεσία- Χορογραφία- Σκηνογραφία: Δήμητρα Στυλιανού, Μουσική: Μυρτώ Ασφή,  Ενδυματολογία: Δήμητρα Στυλιανού - Μυρτώ Ασφή, Ηθοποιοί/Μουσικοί: Δήμητρα Στυλιανού, Μυρτώ Ασφή, Νεφέλη Μπένου

“Ρίζες ή πως να βάψεις μια στάμνα με γκλίτερ”- Destiny Poulos (ώρα: 22.00, διάρκεια: 30’): Drag Performance

Η performance έχει ως κεντρική πρωταγωνίστρια μια drag performer, τη Destiny Poulos. Μέσα από τεχνικές αφήγησης και σωματικού θεάτρου, η Destiny θα μας διηγηθεί την πορεία της, πώς από Κωνσταντίνα έγινε Destiny. Μία performance για την αναζήτηση της ταυτότητας και τι την καθορίζει. 

Σκηνοθεσία- Performance: Κωνσταντίνα Μαρία Σπυροπούλου

Παρασκευή 2/6

“K and the travelling doll (SouPsi)”-  Ομάδα Sunny & Blue (ώρα: 20.30, διάρκεια: 45’): Cabaret Performance

Το φθινόπωρο του 1923, ο Φραντς Κάφκα σε έναν περίπατό του, συναντάει ένα κοριτσάκι που είχε χάσει την κούκλα του και ήταν απαρηγόρητο. Ο Κάφκα λέει στο κοριτσάκι ότι η κούκλα δεν χάθηκε, αλλά ταξιδεύει στον κόσμο και ζει θαυμάσιες περιπέτειες! Με αφορμή αυτήν την ιστορία και μέσα από τη μουσική, τον χορό, τα ακροβατικά, την ποίηση και το καμπαρέ, δύο κομπέρ- περφόρμερς αφηγούνται στο κοινό στιγμές από τα ταξίδια της κούκλας Σούπσι στον χώρο και στον χρόνο, έρωτες, απογοητεύσεις, όνειρα, πληγές. 

Σκηνοθεσία- Χορογραφία- Μουσική- Ενδυματολογία: Ομάδα Sunny & Blue, Ηθοποιοί/Μουσικοί: Γρηγορία Μεθενίτη, Αντώνης Αντωνιάδης

“Μια βραδιά με την Κανγκέλα” - Kangela tromokratisch (ώρα: 22.00, διάρκεια: 50’): Drag Performance

Η drag queen Kangela, γνωστή για τα εκρηκτικά Cabaret Show και performances σε Ελλάδα και εξωτερικό,  παρουσιάζει στο κοινό ένα one woman show, που είναι βασισμένο σε παλιό και καινούργιο υλικό, και είναι ειδικά σχεδιασμένο για το φεστιβάλ. Μια καμπαρέ βραδιά, ένα ταξίδι στο μυαλό της Κανγκέλα με μουσική, stand up comedy κι εξομολογήσεις!

Σκηνοθεσία: Θεόφιλος Σπηλιόπουλος, Performance: Kangela tromokratisch

Σάββατο 3/6, ώρα 21.00

Εκδήλωση λήξης Φεστιβάλ: Παρουσίαση καλλιτεχνών/ομάδων. Αποτελέσματα διαγωνιστικού τμήματος φεστιβάλ. Live music acts.

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΜΠΑΡΕ

Σάββατο 27/5 έως Σάββατο 3/6

Εισιτήριο ημέρας: 6€, Εισιτήριο διήμερου: 10€, Εισιτήριο για όλες τις ημέρες: 30€

Προπώληση στο δίκτυο της viva και στο ταμείο του θεάτρου

Red Jasper Cabaret Theatre, Κεφαλληνίας 18, Αθήνα

Πληροφορίες: 2108822551


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος