Agenda Theater

22οι Πλόες: Οι «Επικράτειες του Νότου» στη Χώρα της Άνδρου

Boem Team

Δεν είναι ο λόγος για να επισκεφτείς την ούτως ή άλλως πανέμορφη Άνδρο, είναι όμως η καλύτερη αφορμή. Ένα νησί που χρόνια τώρα δείχνει έντονα το ενδιαφέρον του στον πολιτισμό, κάτι που γίνεται κατανοητό από την υπέροχης αισθητικής Χώρα, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Γουλανδρή» και εδώ και 22 συναπτά έτη τον εικαστικό θεσμό «Πλόες» στο Ίδρυμα Πέτρου & Μαρίκας Κυδωνιέως.

Μία εικαστική έκθεση που κάθε χρόνο τέτοια έποχη κάνει την εμφάνιση της στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, φέρνοντας τους ντόπιους και τους παραθεριστές σε επαφή με την crème de la crème των σύγχρονων αλλά και των μεγαλύτερων εικαστικών. Για 22η χρονιά οι «Πλόες» ξεκινούν το ταξίδι τους από τις 23 Ιουλίου και μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, πάντα υπό την έμπειρη ματιά και επιμέλεια της καταξιωμένης κριτικού και ιστορικού Τέχνης Αθηνάς Σχινά. Στην φετινή έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δάφνη Αγγελίδου, Νίκος Βανδώρος, Μάρκος Βενιός, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιώτσας, Άννα Γρηγόρα, Νίκος Καλαφάτης, Γιάννης Κουτσούρης, Πάνος Μπαλωμένος, Ιόλη Ξιφαρά, Τιτίκα Σάλλα, Γιάννης Τζένος, Δέσποινα Τσάκνη και Γιώργος Χαδούλης που με τα έργα τους επαληθεύουν στο έπακρο τον τίτλο και το θέμα της «Επικράτειες του Νότου».

Αν η περσινή έκθεση, με τα «Νηπενθή κι Εωθινά» της, επικεντρωνόταν στην αντιστοιχία που αφορούσε την βιοποικιλότητα της εξωτερικής φύσης και του εσωτερικού μας εαυτού, οι «Επικράτειες του Νότου», εστιάζεται στις ιδιοσυγκρασιακές και πολιτισμικές μας ιδιαιτερότητες, που από τη μια πλευρά ευνοούνται από τις κλιματικές συνθήκες, από την άλλη όμως αυτές δεν διασφαλίζουν μεμονωμένα κάτι ξεχωριστό, υποθάλποντας (κυρίως στη χώρα μας), ως αξεδιάλυτο αμάλγαμα, μια διαφορετικότητα νοοτροπίας, κουλτούρας, ηθών, συμπεριφοράς, αντιλήψεων, πεποιθήσεων, αντιδράσεων και χαρακτηριστικών γνωρισμάτων. Στις «Επικράτειες του Νότου» και στο πολιτισμικό, τουλάχιστον, όσο και στο ανθρωπογεωγραφικό πλαίσιο, που τις συνιστά, η μεταφυσική συνυφαίνεται στενά με την πραγματικότητα.

Με αυτές τις εικαστικές ιδιαιτερότητες, καθώς η γλώσσα της Τέχνης είναι αλληγορική και εκφράζει πάντα τις αλήθειες του Ανθρώπου, φέτος οι 22οι «Πλόες» δίνουν όπως πάντα στο εικαστικό κοινό, τροφή για προβληματισμό και ενόραση.

Μέχρι την Κυριακή 02/10

Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 13:30 και 18:30 - 21:30, εκτός Τρίτης

Χώρα, Άνδρος


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος