Point Of View

Walk Like An Egyptian

Γιάννης Βλαχαντώνης

Στην δεκαετία του 1980 πολλές τρέλες και μόδες ήρθαν και πέρασαν, μερικές από αυτές αστείες και ενίοτε γελοίες, που κράτησαν μερικούς μήνες ή και εβδομάδες. Μια τέτοια ήταν και το “Walk Like An Egyptian”. Αλλά πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα:

1) Δεν ήταν στην πραγματικότητα χορός. Οποιοσδήποτε μπορούσε να τον χορέψει, αλλά υπάρχει ένα υστερόγραφο.

2) Δεν υπάρχει τίποτα γελοίο σε οτιδήποτε έχει κάνει η Susanna Hoffs. Και οποιοσδήποτε έχει άλλη άποψη θα πρέπει να έρθει να μου το πει εφοδιασμένος με βαρύ οπλισμό, διότι μόνο έτσι θα αντιμετωπίσει τα επιχειρήματά μου. (Δεν θα την ξεπεράσω ποτέ αυτή την γυναίκα, ο δόλιος. Ούτε την Pat Benatar).

Το “Walk Like An Egyptian” γράφτηκε από τον τραγουδοποιό Liam Sternberg, ο οποίος ευρισκόμενος σε ένα καράβι στην Μάγχη παρατήρησε τις προσπάθειες των κλυδωνιζόμενων επιβατών να διατηρήσουν την ισορροπία τους κουνώντας τα χέρια τους με έναν τρόπο που του θύμισαν αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Οι επιβάτες, προφανώς, δεν χόρευαν, αλλά αυτό έδωσε την ιδέα για ένα τραγούδι στον Sternberg.

Το τραγούδι ανατέθηκε στις Bangles, που με την βοήθεια του μουσικού video που το συνόδευσε έγινε Νο 1 στο τέλος του 1986, δημιουργώντας μια μικρή φρενίτιδα εκείνη την εποχή, αλλά όπως είπαμε και στην αρχή κράτησε κι αυτή λίγο. Αλλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ;oτι πάρα πολλά τμήματα της ιστορίας της μουσικής γράφτηκαν από νεωτερισμούς (novelties), που άντεξαν λίγο στον χρόνο όμως τελικά καθόρισαν πράγματα.

Υ.Γ. Όλοι όσοι συμμετείχαν στο video, τυχαίοι τύποι και τύπες στους δρόμους της Νέας Υόρκης, θα πρέπει να αισθάνονται αρκετά γελοίοι μετά από χρόνια βλέποντας τους εαυτούς τους να χορεύουν κάτι που δεν είναι χορός. Το μόνο που χρειάζεται για να το χορέψεις είναι να δείχνεις κουλ, αφού δεν χρειάζεται κάποιον ιδιαίτερο συντονισμό ή ρυθμό. Οι μόνες που καταφέρνουν να είναι πραγματικά κουλαριστές στην όλη φάση είναι μόνο οι Bangles, αλλά έτσι ή αλλιώς το μήνυμα είχε σταλεί: Όλοι μπορούν να περπατήσουν σαν Αιγύπτιοι.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος