Point Of View

Βαθύς Αναστεναγμός - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ένας άντρας κρατώντας ένα πνευστό μουσικό όργανο βγαίνει στο κέντρο της σκηνής, ο ήχος – κάλεσμα του πνευστού τόσο παραμορφωμένος όσο και γνώριμος θα σημάνει την έναρξη ενός δείπνου. Το τραπέζι κατεβαίνει σιγά σιγά από την οροφή, και είναι ένα τραπέζι χωρίς πόδια. Τι μπορεί να συμβεί σε ένα δείπνο; Πάρτε λίγο το χρόνο σας να σκεφτείτε τα δείπνα που συμμετέχετε. Φυσικά ότι δείτε στην παράσταση «Βαθύς Αναστεναγμός» θα σας φανεί οικείο, ενοχλητικά, συμπονετικά οικείο.

Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική συνεύρεση σηματοδοτεί η νέα παράσταση του Κινητήρα, «Βαθύς Αναστεναγμός»: η χορογράφος και σκηνοθέτης Αντιγόνη Γύρα, η σκηνοθέτης και ηθοποιός Βίκυ Αδάμου και ο εικαστικός και περφόρμερ Ιάσονας Βενετσανόπουλος, η νεοσύστατη καλλιτεχνική ομάδα του Κινητήρα ΓΑΒ, παρουσιάζει το πρώτο της έργο που είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα «Dolce Agonia»της Καναδής Nancy Huston. 

Η παράσταση κινείται ανάμεσα στο νατουραλιστικό και το υπερρεαλιστικό στοιχείο, καθώς απαιτούνται και ερεθίζονται όλες οι αισθήσεις των θεατών: το φαγητό σερβίρεται κανονικά, η μυρωδιά του είναι γαργαλιστική, οι συνδαιτημόνες του δείπνου τρώνε και πίνουν κανονικά, όλα ακολουθούν ένα καθωσπρέπει savoir – vivre. Κι όσο το βιολογικό μέρος συμβαίνει, πλέκεται και αναπαρίσταται το υπερρεαλιστικό με ένα τραπέζι που συνθλίβει ή απομακρύνεται, τους συνδαιτημόνες να πασχίζουν ανάμεσα στα όσα συμβαίνουν πάνω απ’ αυτό και όσα μπορούν να συμβούν κάτω από το τραπέζι. Το δείπνο συνοδεύεται από χορό και ερωτικό παιχνίδι, παιχνίδι εξουσίας, κανιβαλισμό των προθέσεων με αποκορύφωμα αυτόν που πάντα αναφέρεται ακόμα και στο πιο γιορτινό τραπέζι σαν να ναι πάντα η θέση του από πριν καθορισμένη: τον Θάνατο. 

Χωρίς να αλλάξουν μια κουβέντα, οι Βίκυ Αδάμου, Κωστής Δασκαλάκης, Νίκος Δραγώνας, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Γρηγόρης Σερμπής, Κατερίνα Σκιαδά, Joe Tornabene και η Ana Sanchez Colberg τα λένε όλα με ένα βλέμμα, μια χειρονομία, με το «τρυφερό-ζωώδες σώμα μας». Ειδικά οι Sanchez και Tornabene θέτουν πολύ υψηλά τον πήχη σε αυτό το ιδιόμορφο παιχνίδι «κρυφτού». Υπάρχει μια ξεχωριστή ισορροπία ανάμεσα στους ερμηνευτές, οι οποίοι φέρνουν ο καθένας το ερμηνευτικό του εκτόπισμα συμπληρώνοντας και αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική φύση αυτής της παράστασης. Οι εικόνες που σχηματίζονται σε αυτό τον σχεδόν βόρειο-ευρωπαϊκό σκηνικό χώρο με την προσοχή στη λεπτομέρεια κάθε σκηνικού αντικειμένου και κοστουμιού σε μια less is more αισθητική, είναι πέρα για πέρα πυκνές στην λιτότητα τους. 

Με εφαλτήριο το έργο της Nancy Huston «Dolce Agonia» και σημαντικούς ερμηνευτές του χορού, της μουσικής και της περφόρμανς, ο «Βαθύς Αναστεναγμός» είναι μια παράσταση πλούσια σε συναισθήματα, χιούμορ και αυτοσαρκασμό, που απολαμβάνεις είτε παρακολουθείς σύγχρονο χορό είτε όχι. 

Στοιχεία Παράστασης

Σκηνική σύνθεση: ΓΑΒ (Αντιγόνη Γύρα, Βίκυ Αδάμου, Ιάσονας Βενετσανόπουλος), Σκηνικά: Βίκυ Αδάμου, Ιάσονας Βενετσανόπουλος, Επιμέλεια Κίνησης: Αντιγόνη Γύρα, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Μουσική Σύνθεση κι Επιμέλεια: Ορέστης Τάνης, Σύμβουλος Δραματουργίας: Άννα Τσίχλη

Φωτισμοί: Αnti Steve, Βοηθός Ομάδας ΓΑΒ: Χριστίνα Παπαδάκη

Ερμηνεύουν: Βίκυ Αδάμου, Κωστής Δασκαλάκης, Νίκος Δραγώνας, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Γρηγόρης Σερμπής, Κατερίνα Σκιαδά, Joe Tornabene

Guest: Ana Sanchez Colberg

Ακούγεται η φωνή του Γιώργου Μπινιάρη.

Κινητήρας, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη |Τηλ.: 210 9248328

παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο 21.30 και Κυριακή & Δευτέρα 20.30

Διάρκεια: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (ανέργων, φοιτητικό)

Κρατήσεις θέσεων: 210 9248328 και info@kinitiras.com


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος