Agenda Music

UYO Euro Concerts

Boem Team

Η ιστορία της άρπας χάνεται στα βάθη των αιώνων, αφού είναι όργανο γνωστό ακόμη και στους αρχαίους Αιγύπτιους… Οι παλαιότερες απεικονίσεις της τεκμηριώνονται γύρω στο 2700 π.Χ., ενώ αναφέρεται πολλές φορές στη Βίβλο. Βασιλικό όργανο για κάποιους, αγγελικό για άλλους. 

Σε κάθε περίπτωση, για την Marie-Pierre Langlamet αυτό ήταν το όργανο που θα διαμόρφωνε τη μοίρα της. Η ίδια έχει πει ότι «ήταν σημαντικό για μένα να παίζω όλες τις φωνές και να μπορούσα να παίζω μόνη μου {…} Δεν υπάρχουν πολλά τέτοια όργανα... Ήταν πραγματικά το μουσικό όργανο των ονείρων μου». 

Το βέβαιο είναι πως η πρώτη αρπίστρια της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου από το 1993, διορισμένη υπό τον Claudio Abbado, δημιούργησε τον δικό της ξεχωριστό, καθαρό, κρυστάλλινο ήχο, αποσπώντας πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων το περίφημο βραβείο Cinodel Duca από την Ακαδημία Καλών Τεχνών το 2003. 

Η διακεκριμένη σολίστ, η οποία έχει εμφανιστεί με μερικούς από τους κορυφαίους μαέστρους και ορχήστρες του κόσμου, θα συμπράξει με την «The Underground Youth Orchestra» υπό την διεύθυνση του Mirian Khukhunaishvili και σολίστ στο φλάουτο τον Στάθη Καραπάνο, την Κυριακή 12 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το πρόγραμμα θα ανοίξει με το έργο του Laurent Petitgirard «Dilemme» για άρπα, φλάουτο και ορχήστρα εγχόρδων -σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση. Η συνέχεια δίνεται με τα αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής εργογραφίας, το Κοντσέρτο για φλάουτο, άρπα και ορχήστρα σε Ντο Μείζονα του W. A. Mozart και την «Ιταλική» Συμφωνία Αρ. 4 σε Λα Μείζονα Op.90 του Felix Mendelssohn.

Marie-Pierre Langlamet, άρπα

Στάθης Καραπάνος, φλάουτο

The Underground Youth Orchestra

Μουσική Διεύθυνση: Mirian Khukhunaishvili

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Laurent Petitgirard, Dilemme (πρώτη πανελλήνια εκτέλεση) για άρπα, φλάουτο και ορχήστρα εγχόρδων

W. A. Mozart, Κοντσέρτο για φλάουτο, άρπα και ορχήστρα σε Ντο Μείζονα Κ. 299/297

I.   Allegro

II. Andantino

III. Rondeau- Allegro 

Felix Mendelssohn, Συμφωνία Αρ. 4 σε Λα Μείζονα Op.90 «Ιταλική»

I. Allegro vivace

II. Andante con moto

III. Con moto moderato

IV. Saltarello. Presto

Η Marie-Pierre Langlamet, στο πλαίσιο της εμφάνισή της στην Αθήνα, θα δώσει ένα masterclass στις 10 Μαρτίου.

Info

Κυριακή 12 Μαρτίου στις 20:30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72 82 333, www.megaron.gr

Αίθουσα: Δημήτρης Μητρόπουλος

Τιμές εισιτηρίων: €20, €16, €8 φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι

Προπώληση εισιτηρίων: megaron.gr

Η Underground Youth Orchestra επιχορηγείται και είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Underground Youth Orchestra μετά από δεκαετή καλλιτεχνική παρουσία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες νεανικές συμφωνικές ορχήστρες στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό, συνεργαζόμενη με Γερμανικά πανεπιστήμια και φορείς. 

Στόχος της Underground Youth Orchestra είναι να προσφέρει σε νέους ταλαντούχους μουσικούς την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην ορχηστρική τέχνη συμμετέχοντας σε υψηλού επιπέδου συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με διάσημους μαέστρους και σολίστ. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα καλλιτεχνικής εξέλιξης των ταλαντούχων μελών της μέσα από την σολιστική εμφάνιση τους με την ορχήστρα και την συμμετοχή τους σε masterclasses με επιλεγμένους καθηγητές από την Ευρώπη.

Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας είναι ο Κώστας Ηλιάδης.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος