Point Of View

Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ο Βασίλης Κατσικονούρης είναι γνώριμος στο θεατρικό κοινό από τα έργα του “Το γάλα”, “Καγκουρό”, “Καλιφόρνια Ντρίμιν” και τώρα παρουσιάζει τον καινούργιο του μονόλογο «Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα», με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Νινιό από τις 8 Οκτωβρίου στο Θέατρο Σταθμός. Ο μονόλογος, στρέφεται γύρω από ένα σημαντικό γεγονός στην ζωή, επαγγελματική και προσωπική, του Τσιτάχ: όταν ο αδελφός της γυναίκας του έχει εξαντλήσει κάθε θεραπεία για τον καρκίνο, η μόνη ευκαιρία που έχει είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται στο εξωτερικό, και τα λεφτά που χρειάζονται ο Τσιτάχ μπορεί να τα έχει, αν δεχτεί 4 γκολ στον αγώνα για το κύπελλο. 

Ο Τσιτάχ, αν και βετεράνος τερματοφύλακας, είναι ακόμα μπροστά από τα δίχτυα, και αρνείται πεισματικά να αφήσει την μπάλα να περάσει μέσα, κι αν κάποτε την άφησε, αυτό είναι μια ιστορία χωρίς δόξα. Κουβαλάει ακόμα την μπάλα που έπιασε προτού παίξει Εθνική, κι αν ακόμα προτίθεται να την δώσει, στην πραγματικότητα, η μπάλα έχει εγκατασταθεί ανάμεσα στα χέρια του, και την γυρίζει, την ζυγίζει αναζητώντας κι ανασκαλεύοντας τις επιλογές του. Ο Βασίλης Κατσικονούρης μέσα από την αφήγηση του Τσιτάχ, σχολιάζει αφενός τον χώρο του αθλητισμού και τα κακώς κείμενα, αφετέρου και κυρίως, περιδιαβαίνει με διάθεση άλλοτε σατιρική, άλλοτε φιλοσοφική τα της ανθρώπινης φύσης.  Ο Τσιτάχ μας αφηγείται την παρουσία και λειτουργία δύο διαμετρικά αντίθετων αθλητών, μέσα από στιγμιότυπα αγώνων: ο ένας χαίρει απόλυτου σεβασμού, για την “μαεστρία” να χειρίζεται την μπάλα περνώντας άπαντες ακόμη και τον Τσιτάχ, ενώ ο άλλος, αν και σε στημένο αγώνα, με τον Τσιτάχ εντελώς ακίνητο, κατορθώνει να εκτελέσει πέναλτι και να βρει η μπάλα τον Τσιτάχ, ούτε καν δοκάρι, τον τερματοφύλακα! 

Ο Γιώργος Νινιός χτίζει μια περσόνα ενός ανθρώπου “λαϊκού”, αν και ο λόγος του σε πολλά σημεία είναι εξαιρετικά ραφιναρισμένος. Η αναφορά στον Δανό ποδοσφαιριστή, τον “Άμλετ”, επιβεβαιώνει συνέχεια την ηθική αμφιβολία και αμφιταλάντευση του Τσιτάχ, όπως λέει στην παράσταση μπορεί να αποτύχει κανείς αλλά θα πει “τουλάχιστον προσπάθησα”, κι αυτός όμως που δεν προσπάθησε στο ίδιο αποτέλεσμα καταλήγει. Ο Γιώργος Νινιός, έχει πραγματικά δουλέψει τον Τσιτάχ, είναι παρών, και χτίζει μια ερμηνευτική πορεία με σημαντικές αλλά κινηματογραφικές στιγμές, δηλαδή αισθάνομαι σαν θεατής ότι ακολουθεί την κάμερα. Η απεύθυνση του σαν να φιλτράρεται μέσα από ένα φακό, εν ολίγοις αν τον παρακολουθούσα από προβολή νομίζω ότι η αμεσότητα θα ήταν ακριβέστατη. Επίσης το υπέροχο εύρημα της ευμεγέθους πολύ εκφραστικής μαριονέτας, παραμένει ως επί το πλείστον αχρησιμοποίητο. Δεν υφίσταται καμία αλληλεπίδραση μεταξύ ηθοποιού και μαριονέτας, αν φυσικά υπήρχε κάμερα, ίσως τότε να βλέπαμε κοντινά πλάνα στο βλέμμα των δύο τους, αλλά είναι θεατρική σκηνή, και η σκηνή επιβάλλει άλλους όρους. 

Εν προκειμένω, το κείμενο του Βασίλη Κατσικονούρη, είναι άμεσο και διαθέτει χιούμορ αν και μιλά για καταστάσεις άσχημες, η ερμηνεία του Γιώργου Νινιού είναι αυθεντική και η σκηνογραφική ιδέα της Ερμίνα Κυριαζή ευφυής. Αν αλληλεπιδρούσε επί της ουσίας ο ηθοποιός με την μαριονέτα, τότε θεωρώ ότι η παράσταση θα απογειωνόταν, καθώς η μαριονέτα παραμένει σκηνογραφική ιδέα παρά την εξαιρετική της παρουσία στον σκηνικό χώρο. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Ερμίνα Κυριαζή – Γιώργος Νινιός, Μουσική-Στίχοι: Γιώργος Νινιός, Σκηνογραφική ιδέα: Ερμίνα Κυριαζή, Κατασκευή μαριονέτας: Βασίλης Βασιλάκης, Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης, Βοηθός σκηνοθέτη-Χειρίστρια κούκλας: Γεωργία Μανελίδου, Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής, Περιγραφή αγώνα: Χρήστος Κυριαζής

Παραγωγή: Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο

Ερμηνεία: Γιώργος Νινιός                                                                 

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, (πλησίον του ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ), τηλ. 210 52 30 267

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ : Σάββατο, 18:15 και Κυριακή 21:15

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 15 ευρώ και 13  ευρώ (μειωμένο)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70 λεπτά


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος