Point Of View

ΤΡΙΣΤΑΝΟΣ - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ένα Σανατόριο, το Άινφριτ, μια γυναίκα, η Γκαμπριέλε, ένας άνδρας, ο Ντέτλεβ και ανάμεσα τους ο Βάγκνερ, ο Τριστάνος κι η Ιζόλδη. Η πραγματικότητα, η φαντασία και η διαμάχη τους μέσα από δύο άνδρες, τον σύζυγο και τον εραστή με αφορμή την ομορφιά μιας γυναίκας σαν φευγαλέα μορφή και σαν σώμα. Μοναδική γέφυρα ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα οι παρεμβάσεις μιας γυναίκας που έχει κάνει 19 παιδιά. 

Γραμμένο σαν αντίστιξη στην όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ Τριστάνος και Ιζόλδη, ο Τριστάνος του Τόμας Μαν (εκδ.1903), είναι ένα sui generis έργο –ένα «μπουρλέσκο» κατά τον ίδιο τον συγγραφέα. 

Η Μαρία Μαγκανάρη μεταχειρίζεται τη θεματολογία του «ονειρικού» και της διαμάχης ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, μέσα από πλείστα αισθητικά μέσα καθοδηγώντας την κορύφωση της διαμάχης ανάμεσα στους δύο άνδρες: τον έμπορο και τον συγγραφέα. Μέχρι το σημείο της αντιπαράθεσης όμως, υποστηρίζοντας απόλυτα το αισθητικό έρεισμα του έργου, ο θεατής εκτίθεται σε μια σειρά από προβολές - έως και εικόνες από τον «Ανδαλουσιανό Σκύλο» - και θραύσματα βωβού κινηματογράφου που εκτείνονται όχι μόνο στο φωτογραφικό μέσο αλλά και στα κοστούμια, τα σκηνικά ακόμα και την διαχείριση της μουσικής. 

Οι ηθοποιοί έχουν ένα πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσουν, ειδικά η Βασιλική Σκευοφύλαξ και ο Κώστας Κορωναίος, οι βασικοί φορείς του οχήματος του «ονείρου», οι οποίοι μεταφέρουν όλο αυτό το στοιχείο μπουρλέσκ του έργου. Ο Κώστας Κορωναίος είναι απολαυστικός στον διττό ρόλο του γιατρού / συζύγου - αλλά και βοηθού σκηνοθέτη τρόπον τινά, καθώς συχνά αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο σε εξαιρετική συνεργασία με την Μαγκανάρη που σκηνοθετεί την παράσταση αλλά και «παίζει» την σκηνοθέτη της παράστασης.  Η Σύρμω Κεκέ και ο Γιώργος Κριθάρας, ακολουθούν την πορεία τους μέσα στο έργο, αλλά πρόκειται για μια πορεία μοναχική, ο έρωτας είναι μοναχικό συναίσθημα εν τέλει. Στη σκηνή της όπερας, όπου το φως κοκκινίζει και η Γκαμπριέλε ακολουθεί την πορεία ενός οργασμού, ο σύντροφός της είναι ένας θεατής που παρατηρεί ένα όργιο του ενστίκτου, μια μάχη σώματος και ψυχής, νόησης και ενστίκτου που είναι κατ’ ουσίαν ένας θάνατος. 

Ο «Τριστάνος» της ομάδας Προτσές, είναι μια εξαιρετική παράσταση με μοναδική χρήση του χιούμορ, με εκπληκτικές ερμηνείες και καταδεικνύει την βαθιά μελέτη του συνόλου του έργου του Τόμας Μαν. Αναμφισβήτητα μια παράσταση που ευχαριστιέσαι να παρακολουθείς. 

Στοιχεία Παράστασης

Μετάφραση: Κυριάκος Κεντρωτής, Διασκευή - Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη, Σκηνικά: Διδώ Γκόγκου, Ελένη Κανακίδου, Σόνια Σαμαρτζίδου, Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος, Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου, Μουσικός σύμβουλος: Χαράλαμπος Γωγιός, Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδριάνα Χαλκίδη, Βοηθός παραγωγής: Μαργαρίτα Γοζαδίνου, Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου, Παραγωγή: προτσές

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κορωναίος, Γιώργος Κριθάρας, Μαρία Μαγκανάρη, Βασιλική Σκευοφύλαξ

Θέατρο του Νέου Κόσμου, Κεντρική Σκηνή, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 11743, Αθήνα

Παραστάσεις: Τετάρτη και Πέμπτη 21:15, Κυριακή 21:30 και Σάββατο 18:30 

Εισιτήρια: Τετάρτη-Πέμπτη  Κανονικό 14€ Φοιτητικό 12€, Ανέργων 10€

Σάββατο-Κυριακή Κανονικό 17€, Φοιτητικό / Ανέργων 15€

Διάρκεια: 80 λεπτά

Ο «Τριστάνος» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ύψιλον. 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος