Agenda Theater

Tricky Little Games

Boem Team

H συμπεριληπτική ομάδα χορού Artogether με την παράσταση «Tricky Little Games», σε χορογραφία της Κατερίνας Γεβετζή και παραγωγή της Liminal, προσκαλεί το κοινό σε ένα παιχνίδι αντιστροφής και ανατροπής του βλέμματος. 

Τις Τετάρτες 10, 17 & 24 Απριλίου (ώρα 21.00) στο Θέατρο Θησείον (Τουρναβίτου 7, Αθήνα) οι χορευτές/τριες της ομάδας Artogether αναδημιουργούν συλλογικά εικόνες τις οποίες επιχειρούν να ανατρέψουν αμφισβητώντας το κυρίαρχο βλέμμα.

Σημείωμα της χορογράφου

Ο Roland Barthes, μιλώντας για τη φωτογραφία, ονομάζει το γενικό ενδιαφέρον, το μέσο συναίσθημα που περνά από τον λογικό διασταθμό μιας ηθικής και πολιτισμικής παιδείας studium και την αισθητηριακή, έντονα υποκειμενική επίδραση που τυχαία και απρόσμενα “με κεντά”, punctum. Με αφετηρία τις έννοιες του studium και του punctum η ομάδα Artogether επιχειρεί να παίξει ανάμεσα στη δημιουργία εικόνων που φέρουν πολύ σαφείς συμπαραδηλώσεις και σε στιγμές διαφυγής από τη διαφάνεια και την αναμενόμενη ερμηνεία των εικόνων αυτών. Από την αισθητική έργων της Αναγέννησης μέχρι αυτήν του Facebook ή του Tiktok πώς διαφοροποιείται ο τρόπος θέασης των εικόνων; Με ποιους τρόπους, δοθείσης μιας πολύ αναγνωρίσιμης σε περιεχόμενο εικόνας, μπορεί να προσκληθεί ο θεατής σε μια διαφορετική εμπειρία θέασης; Πώς παρέχοντας ένα πολύ συγκεκριμένο studium δημιουργούμε χώρο για το punctum; Εκθέτοντας στη σκηνή το σώμα, το ανάπηρο και το αρτιμελές σώμα, μπορούμε να υπερκεράσουμε το πρώτο ερμηνευτικό επίπεδο της εικόνας, την ιστορικά, κοινωνικά ή συναισθηματικά εμποτισμένη πρόσληψή της και να επιτρέψουμε μικρές ή μεγάλες ανατροπές στο πεδίο του δεδομένου επιχειρώντας νέες εγγραφές, προσωπικά αλλά και συλλογικά; 

Συντελεστές

Χορογράφος: Κατερίνα Γεβετζή

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Jeph Vanger

*Στο έργο ακούγεται επίσης το “Einstein on the beach” του Philip Glass 

Ενδυματολόγος: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Χορευτές/τριες: Κατερίνα Αβραμοπούλου, Κώστας Αδαμόπουλος, Oλυμπία Αντώνενα, Μάριος Αποστολίδης, Αντώνης Θεμέλαρος, Πέρσα Κοκκίσα, Γ. Λ., Ιουλίτα Λατάνη, Φώτης Μπαναβάς, Φιλαρέτη Παπαδοπούλου, Ντέμη Παπαθανασίου, Δημήτρης Παπακυριαζής, Αγγελική Πανταζή, Αγγελική Σακελλαρίου, Μανώλης Σαριδάκης, Ισμήνη Slijper, Χρήστος Χριστακόπουλος 

Παραγωγή: liminal 

Ομάδα χορού Artogether

Η ομάδα Artogether συνίσταται από χορευτές-τριες με ή χωρίς αναπηρία και δημιουργήθηκε το 2003. Στο ενεργητικό της ομάδας περιλαμβάνονται πλήθος παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα, συμμετοχές σε φεστιβάλ, ανοιχτά μαθήματα, ερευνητικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια, αυτοσχεδιαστικά δρώμενα σε σχολεία, πλατείες και χώρους τέχνης. Εκκινώντας από τη διαφορετικότητα των σωμάτων, στόχος της ομάδας είναι η έρευνα της κίνησης και η εξέλιξη εργαλείων προσβασιμότητας και συμπεριληπτικότητας στο χορό. Έχει παρουσιάσει έργα στο θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στο ΠΛΥΦΑ, στο Μ54 και σε φεστιβάλ όπως ΚΥΜΑ festival, Athens Video Dance Festival, Summer Nostos Festival κ.ά. Για την ομάδα έχουν χορογραφήσει οι Αγγελική Παπαδάτου, Χαρά Καλογεροπούλου, Ειρήνη Τσιμπραγού και τα τελευταία πέντε χρόνια χορογράφος και συντονίστρια της ομάδας είναι η Κατερίνα Γεβετζή. Από το 2022 η ομάδα υπάγεται στα πλαίσια του οργανισμού liminal με τη στήριξη του οποίου πραγματοποιεί τακτικά εργαστήρια, καλλιτεχνικά προγράμματα και δημιουργία παραστάσεων. Η ομάδα χορού έχει υποστηριχθεί κατά το τελευταίο έτος οικονομικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Υπουργείο Πολιτισμού.

liminal + artogether

Η liminal από το 2016, προωθεί την ισότιμη συμμετοχή όλων στα αγαθά του πολιτισμού. Με στόχο την ανάπτυξη μιας δημιουργικής βιομηχανίας βασισμένης στην πολυφωνία και την διαφορετικότητα, εστιάζουμε τη δραστηριότητά μας σε τέσσερις βασικούς τομείς: Συμπεριληπτική Εκπαίδευση, Καλλιτεχνικές Παραγωγές και Υπηρεσίες Προσβασιμότητας και Έρευνα. Το 2022, η liminal ένωσε τις δυνάμεις με την Artogether - Τέχνη Ατόμων με και Χωρίς Αναπηρία (πρώην VSA Hellas ιδρυμένη το 1989), καθώς μοιράζονταν το όραμα για την ισότιμη συμμετοχή στον πολιτισμό. Πλέον οι δύο οργανισμοί λειτουργούν ως ένας υπό τη νομική σκέπη της liminal, ενώ ιδρυτικά μέλη της Artogether της έχουν ενταχθεί στα διοικητικά όργανα της πρώτης.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πότε: Τετάρτη 10/4, 17/4 * 24/4, 21:00

Διάρκεια: 40'

Που: Θέατρο Θησείον Ένα Θέατρο για τις Τέχνες, (Τουρναβίτου 7, Θησείο)

Εισιτήρια: €10 

Προπώληση: more.com 

Πληροφορίες: τηλ 21 0325 5444 & 698 034 2222

Η είσοδος και η θεατρική αίθουσα είναι προσβάσιμα σε χρήστριες και χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. Ο χώρος δεν διαθέτει τουαλέτες ΑμεΑ.

* Στις 24 Απριλίου η παράσταση θα συνοδεύεται από ακουστική περιγραφή.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος