Point Of View

Το Βρακί – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ο κύριος Μάσκε είναι έξαλλος. Η κυρία Μάσκε σαστισμένη. Μια απλή απροσεξία, μια μικρή αμέλεια στον κόμπο του κορδονιού του εσωρούχου της κυρίας Μάσκε, θα φέρει τα πάνω κάτω. Τι είναι αυτό που πραγματικά αποζητούν ο σύζυγος και οι επίδοξοι εραστές; Πόσο ειλικρινής είναι η γειτόνισσα που προσφέρει την βοήθεια της; Τελικά τι είναι αυτό που επιθυμεί η ονειροπόλα κυρία Μάσκε; Μια εύθυμη ιστορία για ένα βρακί που ξεγυμνώνει όλους εκείνους που δεν το φορούν!

Ο  Καρλ Στέρνχαϊμ, ενώ θεωρείται πρόδρομος του εξπρεσιονισμού στο θέατρο, τα έργα του παίζονται σπάνια. Σπούδασε φιλοσοφία, ψυχολογία και νομολογία αλλά δεν αποφοίτησε ποτέ από καμία σχολή. Το 1900 άρχισε να εργάζεται ως συγγραφέας στην Βαϊμάρη. Ο ίδιος μαζί με τον Φραντς Μπλάι, εκδώσαν το εξπρεσιονιστικό περιοδικό Υπερίωνας όπου δημοσιεύτηκαν τα πρώτα οκτώ έργα πρόζας του Κάφκα. Επίσης συνεργαζόταν με το Die Action. «Το Βρακί» (“Die Hose”) ανήκει στον κύκλο έργων «Από τον ηρωικό βίο των Αστών» (Aus dem bürgerlichen Heldenleben 1911 – 1922). «Το Βρακί» προκάλεσε σκάνδαλο όταν πρωτοπαίχθηκε στη Γερμανία. Στην Ελλάδα, το παρουσίασε για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια ο Γιάννης Χουβαρδάς, στο Θέατρο Αμόρε.

Η Μαριλίτα Λαμπροπούλου σκηνοθετεί το έργο του Στέρνχαϊμ με έξοχη νηφαλιότητα και έναν ρεαλισμό που συμπληρώνει την φιλολογία του ίδιου του κειμένου. Στέκεται ατάραχη απέναντι στο κακοποιητικό πλαίσιο της συζυγικής εστίας και αφήνει τους ανδρικούς ρόλους έκθετους στην γελοιοποίηση, είτε ως εκλεκτά μέλη της ανώτερης τάξης, είτε ως εκπροσώπους της διανόησης είτε ως επίσημους ή ανεπίσημους εραστές. Η ιδιαιτερότητα του έργου του Στέρνχαϊμ, που δύσκολα κατηγοριοποιείται σε συγκεκριμένο είδος θεάτρου, βρίσκει απήχηση στην καθαρή ανάγνωση της πορείας αυτής της ιστορίας που ανατέμνει τις σχέσεις συντροφικότητας αλλά και αυτές της φιλίας και αλληλεγγύης. Υποδεικνύει μια τάση για θέατρο μπουλβάρ, δηλαδή ένα θέατρο με αστική θεματολογία, δραματικό, κωμικό ή φαρσικό. 

Η μουσική της παράστασης, επικαιροποιεί τον ρυθμό και δίνει τον κωμικό χαρακτήρα κάτω από τον οποίο αποκαλύπτεται το σαθρό κοινωνικό οικοδόμημα που προετοιμάζεται να ενστερνιστεί μια από τις πλέον απάνθρωπες πολιτικές φιλοσοφίες. Ο Γιάννης Τσορτέκης στον ρόλο του γελοιοποιημένου συζύγου δίνει τον τόνο αρχής γενομένης της παράστασης. Η Ελίζα Σκολίδη, είναι μια αυθεντική ονειροπόλα κυρία Μάσκε, η συνολική της αίσθηση επί σκηνής είναι σαν να συμβαίνουν όλα σε κάποια άλλη, σαν να ονειροβατεί, παραμένει με αυτό το αυθεντικά αποσβολωμένο ύφος, σαν παιδί που το μαλώνουν. Η Ελπίδα Τοπάλογλου και ο Στέλιος Παυλόπουλος υιοθετούν μια πιο περιγραφική διάσταση του ρόλου τους, επενδύοντας στην περσόνα που αναδύεται από το κείμενο. Ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος έχοντας μια θαυμάσια φωνή και παρουσία επί σκηνής, επενδύει και στο σωματικό θέατρο, χαρίζοντας απίστευτα κωμικές στιγμές, όχι μόνο με τις ατάκες του, αλλά και με τις εκφράσεις του προσώπου και την ρυθμικότητα τις κίνησης του. 

«Το Βρακί», είναι ένα ευφυές κείμενο που αναδεικνύει όλα τα κακώς κείμενα όχι μόνο του τότε αλλά και του τώρα, δυστυχώς. Η σκηνοθεσία της Μαριλίτας Λαμπροπούλου που υπογράφει και την δραματουργική επεξεργασία αφήνει το έργο του Στέρνχαϊμ να αναπνεύσει χαρίζοντας στιγμές τόσο δραματικές όσο και κωμικές. Ταυτόχρονα επιτρέπει την περισυλλογή και τον σκεπτικισμό με ένα έξοχα αρθρωμένο λόγο που συναλλάσσεται με διαφορετικές θεατρικές τεχνικές. 

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Καρλ Στέρνχαϊμ, Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, Σκηνοθεσία / Δραματουργική επεξεργασία: Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Σχεδιασμός Φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Επιμέλεια Κίνησης: Ιωάννα Αποστόλου, Μουσική: Κώστας Λώλος, Βιολοντσέλο :Τάσος Μισυρλής, Μουσική Παραγωγή: Νίκος Πιτλόγλου, Studio Arion, Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Ματθαίου, Παραγωγή: Zero Gravity, Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννης Νταλιάνης, Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Παίζουν:Γιάννης Τσορτέκης, Ελίζα Σκολίδη, Στέλιος Παυλόπουλος, Ελπίδα Τοπάλογλου, 

Κωνσταντίνος Ζωγράφος

*Η παράσταση είναι επιχορηγούμενη από  το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Θέατρο SKROW, Αρχελάου 5, Παγκράτι, Αθήνα

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 18:00 & κάθε Κυριακή στις 21:00. 

Διάρκεια: 105 λεπτά

Πληροφορίες: Τηλέφωνο: 210 7235842

Τιμές εισιτηρίων: €13  Κανονικό, €10  Φοιτητικό, € 8  Ανέργων, ΑΜΕΑ


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος