Point Of View

Το Κήτος - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

«Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που κοιμούνται πάντα με ένα ποτήρι νερό δίπλα στο μαξιλάρι τους. Δεν ξέρω αν αυτοί οι άνθρωποι ξεδιψούν ή αν πνίγονται στα όνειρά τους.  Υποψιάζομαι όμως πως οι ιστορίες είναι η πιο πολύτιμη ανθρώπινη εφεύρεση,  πως η αναμέτρηση του ανθρώπου με τη φύση του έχει επαναληπτικότητα κυκλική, και τέλος, ότι κανείς στ΄αλήθεια δεν ξέρει πότε θα έρθει η βροχή.» Ειρήνη Αναγνωστοπούλου

Άνθρωποι που τρέχουν, ίσως χωρίς προορισμό, σε ένα γυμνό – απογυμνωμένο τοπίο. Δύο σωροί από κόκκινη άμμο σαν να πρόκειται για διαστημικό τοπίο του Άρη, μια ερμηνεύτρια με τσέλο παίζει ζωντανά μέσα σε αυτή την λιτή σκηνική εγκατάσταση (Σωτήρης Μελανός) που αφήνει γλαφυρά να διαφανεί η πρόθεση της συγγραφέως. Ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα αγωνιά να σταθεί στην κινούμενη άμμο, κι ένα κορίτσι εξαντλημένο παλεύει να φέρει βροχή μέσα στην ξηρασία. Εικόνες δυστοπικές όπου λανθάνει ένας μεθεόρτιος ρομαντισμός της απελπισίας. Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης και η ομάδα ΕΑΝ συνθέτουν ένα καλλιτεχνικό δρώμενο που αιχμαλωτίζει την ενέργεια του κειμένου της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου.

Φαινομενικα σπονδυλωτή η δραματουργία της παράστασης αναπαριστά σαν σκηνές από ένα αμβλύ θέαμα τριλογίας του Ιερώνυμου Μπος, έναν ξηρό τόπο, μια μη - όαση, όπου η ελπίδα σκάβει την άμμο για να θρέψει τον σπόρο της. Η σκηνοθεσία του Θανάση Ακοκκαλίδη κάνει χρήση όλων των προοπτικών της σκηνής, καθώς και των επιπέδων, τα οποία φωτίζονται αριστοτεχνικά από την Χριστίνα Θανάσουλα, δημιουργώντας κάδρα και επιτείνοντας αυτήν την παρέλαση εικόνων. Η ενδυματολογία της Βασιλική Σύρμα, επιλέγει ένα «ήσυχο» τόνο, μια καθημερινότητα που διεισδύει στον εφιάλτη του θεατή ως μη γενόμενου. Η ηχητική εγκατάσταση (Νικόλας Καζάζης) και η ζωντανή μουσική ερμηνεία συμπληρώνουν αυτή την αίσθηση ότι είμαστε μέσα στο «κήτος», γιατί ο εφιάλτης ενός αδιέξοδου και δυστοπικού «συμβαίνειν», με την επίταση του παρόντος οδηγεί τον θεατή σε μια κλιμακούμενη αγωνία. 

Οι ερμηνευτές της παράστασης: Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Τάσος 

Κορκός, Λυγερή Μητροπούλου και Ειρήνη Αναγνωστοπούλου αφήνονται στην λογική του περιοδεύοντος θιάσου, μαζί και χώρια, με ένα αδιόρατο νήμα συλλογικής συνείδησης να τους συνδέει σ’ αυτό το γαϊτανάκι επιβίωσης, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Στέκουν στο μέσο του κήτους και βρυχώνται, κάνοντας μας να πιστεύουμε ότι το κήτος μας απειλεί, όμως στην πραγματικότητα εμείς απειλούμε το κήτος, οι άνθρωποι, αυτό μόνο να μας προστατεύσει μπορεί απ’ τον εαυτό μας. 

«Το Κήτος», έχει μια αδιόρατη αναφορά στο Mayabuff του Μαγιακόφσκι, για ένα κατακλυσμό που απειλεί να έρθει, μια ανάγκη συσπείρωσης, μια ελπίδα ότι μπορούμε να συμπλεύσουμε. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται αυτόνομο, στο θεατρικό σανίδι, με λόγο καθημερινό που δεν στερείται λυρισμού. Είναι μια παράσταση που τέρπει όλες τις αισθήσεις, και σε αιχμαλωτίζει εικαστικά και μουσικά. 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία- Διασκευή: Θανάσης Ακοκκαλίδης, Μουσική Σύνθεση:Θοδωρής Οικονόμου, Εικαστική Εγκατάσταση: Σωτήρης Μελανός, Ενδυματολογία-Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Επιμέλεια Κίνησης- Χορογραφία: Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης- Θανάσης Ακοκκαλίδης, Ηχητική Εγκατάσταση: Νικόλας Καζάζης, Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα, Βοηθός Σκηνοθέτη: Κυριάκος Μυστακέλης, Βοηθός Σχεδιασμού Φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη, Φωτογραφία: Θοδωρής Δούπας, Σχεδιασμός Αφίσας: Πέτρος Φραγκόπουλος, Trailer Παράστασης: Δημήτρης Καπνούλας, Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Ερμηνευτές: Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Τάσος Κορκός, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Αναγνωστοπούλου 

BIOS, Πειραιώς 84 Main, +30 210 3425335

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Διάρκεια: 70΄

Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό) και 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65)

Μια παραγωγή της ομάδας ΕΑΝ

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Η παράσταση απευθύνεται σε άτομα άνω των 15 ετών


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος