Point Of View

Το Υπέροχο μου Διαζύγιο - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Η Αντζέλικα είναι παντρεμένη με τον «κεφάλα», έχει μια κόρη την Βανέσσα, ένα σκύλο τον Αρλ, μια φίλη την Συλβί, την μητέρα της, την οικιακή της βοηθό την Λαουρέτα, τον γιατρό της… Η Αντζελίκα είναι περιστοιχισμένη από ανθρώπους, και εντελώς μόνη της στην διαδικασία του διαζυγίου. Έχει όμως άπειρο χιούμορ, και παρά τις δυσκολίες, επιβιώνει και αισιοδοξεί: «H ζωή μιας γυναίκας είναι κάτι σαν γεύμα. Ο άντρας είναι κάτι σαν επιδόρπιο...»

Ο Δημήτρης Μυλωνάς σκηνοθετεί την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου σ’ έναν απολαυστικό μονόλογο. Σε μια σκηνή χωρίς σκηνικά, με ελάχιστα αλλά καίρια θεατρικά αντικείμενα, η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου υποδύεται την Αντζέλικα αλλά και όλους τους υπόλοιπους ρόλους, τους οποίους μιμείται κυρίως φωνητικά, με μια αναπάντεχη ευκολία. Η ευθύτητα και η αμεσότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ερμηνείας της, και δεν διστάζει να τσαλακώσει την εμφάνιση της προβάλλοντας άλλοτε το κωμικό κι άλλοτε το τραγικό αυτής της γυναίκας που στα 50 της επανεφεύρει τον εαυτό της και ξαναβρίσκει τις επιθυμίες της στην ζωή. Μέσα σε 75 λεπτά, διανύει όλα τα στάδια της σεξουαλικής και κοινωνικής ενηλικίωσης, συνδιαλέγεται με τον θάνατο, επιλέγοντας πάντα την ζωή. 

Τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, με κορυφαίο το κίτρινο κοστούμι για τις περίφημες διακοπές της είναι τόσο όσο χρειάζεται. Από την στιγμή που επιστρέφει στην σκηνή με το κίτρινο αυτό κοστούμι, αφενός δεν ξαναλλάζει, αφετέρου πλέον όλη η αλλαγή συντελείται εντός της, σαν να αφήνει πλέον το κοινωνικό προσωπείο, κυριολεκτικά σηκώνει τα μανίκια και μπαίνει μέσα στον αγώνα για την ζωή, για να στεφθεί νικήτρια. Το μικρό τσαντάκι της μητέρας, με τον τρόπο που το διαχειρίζεται η Παλαιολόγου, γίνεται ένα σύμβολο της μητριαρχικής «δικτατορίας», που καταλύεται από την ανθρώπινη φύση. 

Το κείμενο, σε πολύ όμορφη μετάφραση της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα Καλογήρου, έχει αίσιο τέλος, αλλά το τσαλάκωμα της ηθοποιού σου επιτρέπει να δεις την πιθανότητα να μην τα καταφέρει τελικά, καθώς εκτός από την ψυχική οδύνη ενός διαζυγίου, μύρια έπονται κυρίως οικονομικά και προβλήματα διαβίωσης. Η ροή της παράστασης διευκολύνεται αρκετά από την στιγμή που η Παλαιολόγου δεν μπαινοβγαίνει στην σκηνή για να φέρει σκηνικά αντικείμενα, αλλά κάποιος φροντιστής τα εμφανίζει στην άκρη της σκηνής. Οι μουσικές επιλογές δένουν περίφημα με την ροή του λόγου, ενώ οι Guns n’ Roses, γίνονται το δραματικό στοιχείο που προοικονομεί το ίδιο το έργο. 

«Το υπέροχό μου διαζύγιο» το πιο επιτυχημένο έργο της Τζεραλντίν Άρον που έχει παιχτεί σε 28 χώρες, παρουσιάζεται στην καρδιά της Αθήνας, στον κήπο του Θεάτρου «Χυτήριο».  Θα απολαύσετε την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου σε ένα μονόλογο που διακρίνεται για τις ίσες δόσεις κωμικού και τραγικού με αίσιο τέλος, που όλοι το έχουμε ανάγκη. 

Συντελεστές:

Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα Καλογήρου, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς, Σκηνικά: Έρση Δρίνη, Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντώνης Παναγιωτόπουλος, Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης, Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μυλωνά,

Παραγωγή της Green Productions

Ερμηνεύει η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.

Trailer παράστασης


Θέατρο Χυτήριο, Ιερά Οδός 44, Τηλ.: 210 5232097 - 210 3412313

Παραστάσεις: Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00

Διάρκεια: 75΄

Εισιτήρια:Κανονικό: 15 €, Μειωμένο(Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ) :12 €, Ατέλεια : 5 €


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος