Point Of View

Το δικό μας παραμύθι: μια μουσικός, μια καρακάξα κι ένας κάστορας! - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Εσάς, ποιος μύθος του Αισώπου είναι ο αγαπημένος; Ξέρετε μήπως ένα μύθο για κάστορα; Για κάστορα και καρακάξα; Για κάστορα, καρακάξα και μουσικό; Καλώς ήρθατε στο δικό τους παραμύθι, μια διαδραστικήπαράσταση για την ανθρώπινη ποικιλομορφία, την αυτοεκτίμησηκαι τη συμπερίληψη.

Στον φιλόξενο και προσβάσιμο, από κάθε άποψη χώρο του Θεάτρου Ίσον, το ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), μετά την περσινή επιτυχημένη παιδική θεατρική παράσταση «Νάρκισσος & Ηχώ και άλλες μεταμορφώσεις» παρουσιάζει «Το δικό μας παραμύθι: μια μουσικός, μια καρακάξα κι ένας κάστορας». Οι τρείς τους συναντιούνται κάτω από την σκιά ενός δέντρου, και παραφυλάνε πότε θα περάσει εκείνος, ο Αίσωπος, να τον παρακαλέσουν να τους συμπεριλάβει κι αυτούς σε ένα μύθο του. Στη διάρκεια της παράστασης, παίζουν τέσσερις αγαπημένους τους μύθους: Τζίτζικας και Μέρμηγκας, Ο Όνος και η Λεοντή, Ο Λαγός και η Χελώνα και Το Λιοντάρι πάει στη μάχη

Ο Βασίλης Οικονόμου στον ρόλο της Καρακάξας, συμπληρώνει απόλυτα τον Πάνο Ζουρνατζίδη ως Κάστορα, και μαζί ερμηνεύουν σπαρταριστά τους ρόλους του Λαγού και της Χελώνας αντίστοιχα, ενώ η Κατερίνα -  Μυρτώ Φατούρου, συγκινεί στον ρόλο του Τζίτζικα. Παίζοντας με την αφήγηση, αλλά και με την μουσική ζωντανεύουν τους μύθους του Αισώπου, διατηρώντας πάντα τον αρχικό τους χαρακτήρα. Αυτή η ποιότητα της ερμηνείας τους, δηλαδή η αρχική περσόνα που υποδύονται, και στην συνέχεια ως Κάστορας, Καρακάξα και Μουσικός αναλαμβάνουν να παραστήσουν και τους υπόλοιπους χαρακτήρες, συνιστά καλό θέατρο. Τα σχόλια τους για τον χαρακτήρα που υποδύονται αλλά και για τον ίδιο τον μύθο, είναι καίρια και εύστοχα, χωρίς να μειώνουν στο ελάχιστο τον ρόλο τους αλλά και την βαρύτητα της ιστορίας. 

Το κείμενο και η σκηνοθεσία της Ελιάνας Περηφάνου, φέρνει σε παιδιά και ενήλικες τους γνωστούς μύθους του Αισώπου σε απόσταση αναπνοής, και με σεβασμό και εκτίμηση επιβάλει μια νέα ανάγνωση. Η μουσική του Ηλία Κουρτπαρασίδη και οι στίχοι της Δήμητρας Τριανταφύλλου, ταιριάζουν αγαστά στην διάθεση της παράστασης της ομάδας ΘΕΑΜΑ. Η σκηνογραφία του Κώστα Λάκη, και οι μάσκες της Κατερίνας Κοντού, κάνουν την διαφορά, σε αυτή την πολυμεσική παράσταση, όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και σε νοηματική, και με υπέρτιτλους, αλλά και ακουστική περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης,Qrcode και Βraille. 

Η παράσταση της ομάδας ΘΕΑΜΑ, «Το δικό μας παραμύθι», διατηρεί μια αύρα από θέατρο ενηλίκων, ειδικά η εισαγωγή θυμίζει αμυδρά τους Βλαντιμίρ και Εστραγκόν από το «Περιμένοντας τον Γκοντό», να διαπληκτίζονται για τον ποιον περιμένουν και για πόσο θα τον περιμένουν. Ταυτόχρονα, φέρνει κοντά έννοιες πιο σύνθετες με τρόπο απλό, κατανοητό και συμπεριληπτικό για το νεαρό κοινό, το οποίο πραγματικά ψυχαγωγήθηκε σε κάθε λεπτό της παράστασης. 


Συντελεστές:

Συγγραφή-Σκηνοθεσία: Ελιάνα Περηφάνου, Μουσική: Ηλίας Κουρτπαρασίδης, Στίχοι τραγουδιών: Δήμητρα Τριανταφύλλου, Σκηνογραφία- Κοστούμια: Κώστας Λάκης, Μάσκες: Κατερίνα Κοντού

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) για Κ(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες: Θεοδώρα Τσαποΐτη

Υπέρτιτλοι για Κ(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη

Χειρισμός υπέρτιτλων για Κ(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες: Μαρίνα Αδριανού

Ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης: Νεφέλη Παπαντωνοπούλου

Φωτογραφίες/Video: Γκίκας Μελαχροινός

Υπεύθυνη επικοινωνίας για σχολεία: Αθηνά Τσαμουρά

Παραγωγή: «ΘΕΑΜΑ»

Παίζουν:Πάνος Ζουρνατζίδης, Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα-Μυρτώ Φατούρου

Διάρκεια: 70' (60' παράσταση και 10' συζήτηση) 

Καθημερινές παραστάσεις για τα σχολεία θα πραγματοποιούνται στις 11 π.μ. για όλη την εκπαιδευτική περίοδο 2019-2020 στο θέατρο και στον χώρο του σχολείου/εκπαιδευτηρίου. Προτείνεται για παιδιά 5-13 ετών. 

Τηλέφωνα πληροφοριών και κρατήσεων: 2130411546 / 6909129700 - 6939308409

Ε-mailtheamaproduction@gmail.com

Θέατρο ΙΣΟΝ, Μελενίκου 33, Βοτανικός

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11:00 π.μ. 

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 10€, Άνεργοι / Φοιτητές / Ανάπηροι–ες / Συνοδοί αναπήρων / Παιδικό κάτω των 12 ετών: 8€, Ομαδικά/Σχολεία :7€


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος