Point Of View

Τι Να Πάρω Μαζί Μου - Παρουσίαση άλμπουμ

Boem Team

Τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 βρεθήκαμε στην παρουσίαση του άλμπουμ «ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ». Το άλμπουμ περιέχει συνθέσεις του Τάσου Γκρους και στίχους της Μαρίας Λαλιώτη, ενώ πρόκειται για μια πολυσυλλεκτική δουλειά με αρκετούς ερμηνευτές. Πιο συγκεκριμένα, το άλμπουμ «Τι να πάρω μαζί μου» περιέχει  δεκαπέντε τραγούδια σε στίχους της Μαρίας Λαλιώτη και δυο οργανικά κομμάτια. Τραγουδούν ο Μανώλης Μητσιάς, η Αργυρώ Καπαρού, η Ελένη Νόνη, ο Ανδρέας Σμυρνάκης και η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου. Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Νίκο Βελώνια και το εξώφυλλο προέρχεται από το έργο «Οδύσσεια» του ζωγράφου Ηλία Λαλιώτη, που επιμελήθηκε όλα τα έργα που κοσμούν το βιβλιαράκι. Κι αυτός ο δίσκος, όπως και ο προηγούμενος του Τάσου Γκρους του 2018, αφιερώθηκαν από τον συνθέτη στη μνήμη του γιου του Γιώργου, που έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 45 χρονών.


Τα τραγούδια του cd

1) Τι να πάρω μαζί μου – Μανώλης Μητσιάς

2) Όπου τελειώνει η θάλασσα – Αργυρώ Καπαρού

3) Με τον άνεμο – Ελένη Νόνη

4) Ζωή και τούτη – Ανδρέας Σμυρνάκης

5) Το άδικο – Ορχηστρικό

6) Συνήθειες – Μανώλης Μητσιάς

7) Το λεωφορείο – Ελένη Νόνη

8) Το λαχείο – Χρυσούλα Κεχαγιόγλου (χορωδία: Τάσος Γκρους, Μαρία Λαλιώτη, Βαγγέλης Βελώνιας, Νίκος Πιτλόγλου, Νίκος Βελώνιας)

9) Ρεγάλο – Αργυρώ Καπαρού

10) Πριν ο ήλιος βγει – Μανώλης Μητσιάς (β’φωνή: Αργυρώ Καπαρού)

11) Η λέξη – Ελένη Νόνη

12) Του ονείρου τα τρένα – Αργυρώ Καπαρού

13) Με τον άνεμο – Ορχηστρικό

14) Όνειρο – Ελένη Νόνη

15) Τα ανθρώπινα – Αργυρώ Καπαρού & Ανδρέας Σμυρνάκης

16) Το άδικο – Ανδρέας Σμυρνάκης

17) Η αγάπη σου είναι θάλασσα – Μανώλης Μητσιάς

Έπαιξαν οι μουσικοί: Δημήτρης Κουφογιώργος (μπουζούκι, κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, μπαγλαμάς), Ντάσο Κούρτι (ακορντεόν), Νίκος Βελώνιας (πιάνο, κρουστά, Fended Rhodes), Παντελής Νικηφόρος (μαντολίνο, ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο, κιθαρόνι, λαούτο), Θοδωρής Κουέλης (κοντραμπάσο), Χάρης Παρασκευάς (ντραμς), Μάριος – Ιβάν Παπούλιας (βιολί), Σοφία Μαυρογενίδου (φλάουτο), Γιάννης Αρβανιτάκης (τρομπόνι, τρομπέτα), Νίκος Πιτλόγλου (κόνγκας, μπόνγκος), Μύρωνας Γρεβετζάκης (λύρα κρητική, λύρα με συμπαθητικές χορδές) και Πάνος Μαύρης (μπεντίρ, νταφ, τόμπακ).

Η ηχογράφηση και οι μίξεις έγιναν από τον Παντελή Νικηφόρο, συμπληρωματικές ηχογραφήσεις και μίξεις έγιναν από τον Νίκο Πιτλόγλου στο στούντιο ARIONMUSIC, το δημιουργικό του εξωφύλλου επιμελήθηκε ο Περικλής Σαλεσιώτης, η επιμέλεια παραγωγής και η παραγωγή έγινε από τον Σπύρο Λώμη.


Η δουλειά αυτή είχε κυκλοφορήσει ωστόσο τον Δεκέμβρη του 2020 από τις Εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ, αλλά λόγω των γνωστών καταστάσεων δεν ήταν δυνατή η παρουσίασή της. Ήταν φανερό από την προσέλευση πως ο κόσμος διψά να επανέλθει σε γνώριμους ρυθμούς και να χειροκροτήσει προσπάθειες σαν κι αυτή. 

Με δυο λόγια

Τα τραγούδια βρίσκονται στο διαδίκτυο αρκετό καιρό, όπως εξηγήσαμε νωρίτερα. Συνεπώς υπάρχει ήδη σχηματισμένη εικόνα από αρκετό κόσμο, όσον αφορά την ποιότητα της δουλειάς αυτής. Η παρουσία σημαντικών ερμηνευτών όπως ο Μητσιάς και η Καπαρού, χωρίς να υστερούν οι υπόλοιποι, δίνουν τα “credits” που χρειάζεται το άλμπουμ. Ο συνθέτης «έντυσε» τους στίχους της δημιουργού με μαεστρία και μια δική του ποικιλία, αφού χρησιμοποιεί διάφορους ρυθμούς, μέχρι και τα 9/8. Οι στίχοι βοηθούν, όντας και βαθυστόχαστοι αλλά και τόσο απλοί για να καλύπτουν μεγάλο αριθμό «ψυχοσυνθέσεων». Οι ενορχηστρώσεις δίνουν τον απαιτούμενο όγκο και εν τέλει είναι ένα άλμπουμ που κανείς μπορεί να το ακούσει «ολόκληρο». 

Το ομότιτλο τραγούδι με τον Μανώλη Μητσιά ξεχωρίζει, έχει και μια ιδιαίτερη «ελληνική» οσμή θα λέγαμε και είναι σίγουρο ότι θα πάρει και αρκετό ραδιοφωνικό χρόνο με την αξία του. 

«Εγώ έχω μόνο δυνατές ρίζες στο χώμα και κορφές», λέει ένας στίχος στο τραγούδι «Ανθρώπινα» που τραγουδούν μαζί η Αργυρώ Καπαρού και ο Ανδρέας Σμυρνάκης. Ας είναι έτσι και το μέλλον του άλμπουμ αυτού λοιπόν…

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος