Point Of View

Θεοδώρα Χωραφά | Μήτε Γέννηση, Μήτε Θάνατος - Προσωπικές Ανασκαφές

Boem Team

Η έκθεση της αναγνωρισμένης κεραμίστριας Θεοδώρας Χωραφά, εγκαινιάστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας "Δ. Νομικός", στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης στην Ελλάδα που έγινε στην Σαντορίνη. Η έκθεση με τον αινιγματικό τίτλο «Μήτε Γέννηση, Μήτε Θάνατος – Προσωπικές Ανασκαφές» αποτελεί ένα αυτογνωσιακό ταξίδι στην πάνω από τέσσερις δεκαετίες καλλιτεχνική πορεία της Ελληνίδας δημιουργού.

Μέσα από αυτή, η Θεοδώρα Χωραφά προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει και να μοιραστεί τους προσωπικούς στοχασμούς της για το κρίσιμο σήμερα – το σήμερα όπου τα παλιά φθαρτά υλικά του πολιτισμού φαίνεται να αποσυντίθενται και μια νέα ουσία να αποκαλύπτεται αργά και επώδυνα, όπως ακριβώς το κεραμικό θραύσμα αναδύεται από της γης τα βάθη.

Καταξιωμένη κεραμίστρια με σπουδές στην Ελβετία και ευρεία εκπαίδευση στην τέχνη της κεραμικής, η Θεοδώρα Χωραφά ζει και εργάζεται στην Αίγινα. Η δουλειά της αντλεί έμπνευση από την τοπική πραγματικότητα του νησιού αλλά μοιραία ευρύνεται στην οικουμενικότητα του πηλού, αυτού του παγκόσμια αρχέγονου υλικού. Του υλικού του παντός.

Ο τίτλος της έκθεσης "Μήτε Γέννηση, Μήτε Θάνατος", από τα σημαντικότερα αξιώματα του Βουδισμού, αναφέρεται στη διασυνδεδεμένη υλικότητα όλων των γήινων στοιχείων – ανάπτυξη, ωριμότητα, θάνατος, επανένταξη στη γη. Ανάδυση – Ωρίμανση – Επιστροφή. Είναι ένας τρόπος κατανόησης του ίδιου του κόσμου, που δεν αναγνωρίζει τον άνθρωπο στο κέντρο του, αλλά την ύλη και τον αέναο κύκλο της, ιδέα που εκφράζεται από μια σειρά έργων και εγκαταστάσεων, που μέσα στα χρόνια θάφτηκαν και ξεθάφτηκαν κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. 

Από τις επιβλητικές κολόνες ως τα χαρτάκια με ιδιόχειρες σημειώσεις από το εργαστήριό της, όλα μαζί το ένα δίπλα με το άλλο, αποτελούν μέρος της προσωπικής της ανασκαφής. Ευρήματα και δημιουργήματα.

Η Θεοδώρα, με αφοσίωση και βαθιά ψυχική σύνδεση με τη γη και τα υλικά της, παρουσιάζει κεραμικά έργα, εγκαταστάσεις, βίντεο, και μία συγκλονιστική περφόρμανς που κατάφερε να συγκινήσει όλους όσοι την βίωσαν. Με κραυγές πόνου, έσπασε έναν πύργο από κεραμικά κομμάτια, απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα φυτό που ήταν εγκλωβισμένο μέσα του. Με μια πνοή, με μια ανάσα κατέστρεψε την ύλη και φανέρωσε τη ζωή την ίδια στιγμή.

Η Λουκία Θωμοπούλου επιμελήτρια της έκθεσης δήλωσε σχετικά: «Αυτή η έκθεση είναι μια στιγμή τιμής για εμένα. Η Θεοδώρα μου εμπιστεύθηκε να μοιραστώ με όλο τον κόσμο το καλλιτεχνικό της όραμα και την ακατάπαυστη αφοσίωσή της στην φύση και στην τέχνη της. Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη που μπορώ να βαδίσω αυτό το μονοπάτι μαζί της και να μοιραστώ αυτή την εμπειρία με όλους.»

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2024.

Σχετικά με τη Sealed Earth Gallery: Η Sealed Earth Gallery είναι ένας χώρος αφιερωμένος στην προβολή της σύγχρονης κεραμικής. Εστιάζοντας στη δημιουργία διαλόγων και στη διευκόλυνση των ανταλλαγών μεταξύ διαφορετικών προσεγγίσεων της κεραμικής, το εκθεσιακό της πρόγραμμα ταλαντεύεται κυρίως μεταξύ εικαστικών που χρησιμοποιούν την κεραμική ως μέσο έκφρασης και κεραμιστών που εξερευνούν τις σύγχρονες μορφές τέχνης.

Αυτό το καλοκαίρι το εκθεσιακό μας πρόγραμμα παρουσιάζεται στο SANTORINI ART FACTORY (SAF), Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός».

Σχετικά με το SANTORINI ART FACTORY: Το SAF είναι η καλλιτεχνική πτυχή του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας, «Δ. Νομικός». Δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να γίνει ένας από τους πυλώνες πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο νησί της Σαντορίνης και στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου. Ο προσανατολισμός του είναι πανομοιότυπος με αυτόν του Βιομηχανικού Μουσείου και βασίζεται σε τρεις κεντρικούς άξονες: Ιστορία & Παράδοση, Πολιτισμός και Εκπαίδευση.

Πληροφορίες

Sealed Earth Gallery @ Santorini Arts Factory

Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»

Βλυχάδα, 84700 Σαντορίνη

Ώρες γκαλερί: Τρίτη - Κυριακή 10:00 – 18:00

Τηλ: +30 2286085141

Oι φωτογραφίες του newsletter είναι του Λάμπρου Παπανικολάτου (Lambros Papanikolatos)

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος