Agenda Music

The Godfathers

Boem Team

Το θρυλικό Βρετανικό rock'n'roll group των The Godfathers σχηματίστηκε το 1985 από τα αδέρφια Peter Coyne (φωνή) και Chris Coyne (μπάσο / φωνή), μέσα από τις στάχτες του προηγούμενου σχήματός τους, των The Sid Presley Experience. Οι Godfathers περιόδευσαν εκτενώς από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής τους και γρήγορα απέκτησαν μια σοβαρή φήμη για τον ηλεκτροφόρο, αρχέγονο rock'n'roll ήχο τους και τις εμπρηστικές τους ζωντανές εμφανίσεις ανά τον κόσμο.

Ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τον παγκοσμίου φήμης παραγωγό Vic Maile, κυκλοφόρησαν τέσσερα ανεξάρτητα singles ("Lonely Man", "This Damn Nation", "I Want Everything" & "Love Is Dead"), τα οποία έτυχαν αποθεωτικών κριτικών, μέσω της Corporate Image, δισκογραφικής που οι ίδιοι ίδρυσαν. Αυτά άλλωστε, μαζί με την ιδιαίτερα σκληρή διασκευή στο "Cold Turkey" του Lennon, αποτέλεσαν το πρώτο ολοκληρωμένο album τους "Hit by Hit", που κυκλοφόρησε και διανεμήθηκε παγκοσμίως το 1987, μέσω της Sony / Epic Records.

Οι Godfathers κυκλοφόρησαν το καταιγιστικό "Birth School Work Death" single το 1987 και μπήκαν στο top 40 του US Billboard, μετά από την εκτενή αναπαραγωγή και σταθερή παρουσία του στο κολλεγιακό ραδιόφωνο και στο MTV. Το -κλασικό πλέον- "Birth School Work Death" album κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά (συμπεριλαμβάνοντας εκτός από το ομώνυμο hit και τα singles "Cause I Said So" όπως και το επανηχογραφημένο "Love Is Dead") και προωθήθηκε με εκτενές touring σε Βρετανία, Ευρώπη και ΗΠΑ, προσδίδοντάς τους την φήμη ενός από τα δυνατότερα live acts της εποχής τους. Το "μαφιόζικο" image, οι ωμοί στίχοι και το "αιχμηρό" κιθαριστικό rock'n'roll της μπάντας αποτέλεσαν μία αντίθεση στα καθαρά και γεμάτα πλήκτρα ηχοχρώματα που μέχρι τότε μεσουρανούσαν στα mainstram charts, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα την αναζοπύρωση του Brit-Pop/Rock, στα early 90's.

Το "More Songs About Love and Hate" του 1989 (που συμπεριλάμβανε το αγαπητό του Αμερικανικού κολλεγιακού ραδιοφώνου single "She Gives Me Love" όπως και το άκρως συναυλιακό "Walking Talking Johnny Cash Blues") αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του παραγωγου Vic Maile (που απεβίωσε λίγο καιρό μετά), όπως και του κιθαρίστα Kris Dollimore, που αποχώρησε από το σχήμα, για να αντικατασταθεί τελικά από τον Chris Burrows, ο οποίος συμμετείχε στην ηχογράφηση του αμέσως επόμενου "Unreal Word" (που συμπεριλάμβανε το ομώνυμο American radio hit όπως και την "αποπνικτική" διασκευή στο ψυχεδελικό classic των The Creation "How Does it Feel to Feel").

Το 1992 η μπάντα κυκλοφόρησε το πρώτο της live album, με τον προκλητικό τίτλο "Dope, Rock & Roll & Fucking in the Streets" μέσω της δικής της Corporate Image, ενώ ακολούθησαν ακόμη περισσότερες εμφανίσεις ανά την υφήλιο. Με νέο line-up οι The Godfathers κυκλοφόρησαν δύο ακόμη albums μέσω της Intercord Records, ένα ομώνυμο album το 1993 (το επονομαζόμενο και "The Orange" album, εξ' αιτίας του μονόχρωμου εξωφύλλου του), αλλά και το "Afterlife" το 1995, λίγα χρόνια πριν το group "καταρρεύσει" και οδηγηθεί τελικά στην διάλυσή του, το 2001.

Το 2008 σήμανε την επανένωση της αυθεντικής σύνθεσης της μπάντας, για την προώθηση της επανακυκλοφορίας του κλασικού ντεμπούτο της "Hit by Hit" σε διπλό CD, για την οποία οι Godfathers πραγματοποίησαν επιλεκτικά συναυλίες και συμμετοχές σε festivals σε Ευρώπη και Αμερική, παίζοντας όλοι μαζί για πρώτη φορά μετά από 20 περίπου χρόνια. Αυτή η περίοδος σήμανε την αναβίωση των παραδοσιακών "Saint Valentine's Day Massacre" συναυλιών τους με θριαμβευτικές εμφανίσεις στο The Forum του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 2008 και το Metro του Chicago, τον Φεβρουάριο του 2009.

Οι Godfathers παρουσίασαν αυξάνουσα επιδραστικότητα τα τελευταία χρόνια με καλλιτέχνες όπως οι Local H και Spoon να κυκλοφορούν διασκευές στα all time classics τους αλλά και τους Mars Volta να τους αναφέρουν ως βασική τους επιρροή για την δημιουργία του αριστουργηματικού τους album "Noctourniquet". Το live DVD "Shot Live at the 100 Club" κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2010 για τον εορτασμό της 25ης επετείου από τη δημιουργία της μπάντας και το "Jukebox Fury" που ήρθε λίγο αργότερα, αποτέλεσε το πρώτο studio album τους μετά από 18 χρόνια, κυκλοφορώντας παγκοσμίως τον Μάρτιο του 2013 και αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από τον τύπο και το κοινό.

Πλέον οι The Godfathers αυτήν την περίοδο μόλις έχουν κυκλοφορήσει το νέο τους full length album, ενώ γιορτάζουν την 35ή επέτειό τους, περιοδεύοντας ανά τον κόσμο και πραγματοποιώντας σε αυτό το πλαίσιο, ένα mini ελληνικό tour σε Αθήνα, Καρδίτσα, Πτολεμαιδα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Μην τους χάσετε σε αυτές τις εμφανίσεις, κατά τις οποίες θα παρουσιάσουν ένα best-of setlist για τους παλιούς και νεότερους fans τους.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου // Κύτταρο Live Club // Αθήνα

Special guests: Restless Ocean

Τιμές εισιτηρίων: 18€ (περιορισμένη προπώληση), 20€ (προπώληση), 23€ (ταμείο)

Προπώληση μέσω του viva.gr και του δικτύου καταστημάτων του

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου // Blues Bar // Καρδίτσα

Τιμές εισιτηρίων: 14€ (περιορισμένη προπώληση), 17€ (προπώληση), 20€ (ταμείο)

Προπώληση μέσω του viva.gr και του δικτύου καταστημάτων του και στο Blues Bar

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου // Μανδρακούκος // Πτολεμαϊδα

Τιμές εισιτηρίων: 14€ (περιορισμένη προπώληση), 17€ (προπώληση), 20€ (ταμείο)

Προπώληση μέσω του viva.gr και του δικτύου καταστημάτων του και στον Μανδρακούκο

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου // Eightball Club // Θεσσαλονίκη

Special guests: Stained Veil & Nellcotes

Τιμές εισιτηρίων: 18€ (περιορισμένη προπώληση), 20€ (προπώληση), 23€ (ταμείο)

Προπώληση μέσω του viva.gr και του δικτύου καταστημάτων του και στο The Nephilim Store

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου // Αίγλη // Σέρρες

Τιμές εισιτηρίων: 14€ (περιορισμένη προπώληση), 17€ (προπώληση), 20€ (ταμείο)

Προπώληση μέσω του viva.gr και του δικτύου καταστημάτων του και στην Αίγλη

Ηλεκτρονική προπώληση

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος