Internal Interviews

Σάκης Τσιλίκης @ Boem Radio

Βαγγέλης Κάλιοσης


Σε μια πιο ανάλαφρη και καλοκαιρινή «Επανάσταση των Εννοιών» ο Βαγγέλης Κάλιοσης θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει στο στούντιο του Boem Radio τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Σάκη Τσιλίκη. Θα παρουσιάσουν από κοινού το νέο του άλμπουμ με τον γενικό τίτλο «Δημοκρατία Fake», στο οποίο έχουν συμπράξει και στα έντεκα τραγούδια που περιλαμβάνει ερμηνευμένα από τους Χρήστο Νινιό, Μάνο Λυδάκη, Ρενάτα Πυλαρινού, Κωνσταντίνο Τσιμούρη και τον ίδιο τον συνθέτη. Φυσικά, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του δίσκου, η μουσική και στιχουργική του προσέγγιση είναι κατά βάση πολιτική και ως εκ τούτου η εκπομπή δεν θα βρεθεί μακριά από τη θεματική της. Ωστόσο, πρόθεση και των δύο είναι να μιλήσουν περισσότερο τα τραγούδια παρά οι δημιουργοί τους. Φυσικά θα ακουστούν και τραγούδια και μουσικές από τη μεγάλη διαδρομή του Σάκη Τσιλίκη ερμηνευμένα από σημαντικούς ερμηνευτές όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Δημήτρης Ψαριανός, ο Πέτρος Πανδής, ο Πάνος Κατσιμίχας, η Τάνια Τσανακλίδου, η Αλέκα Κανελίδου, η Βάσια Ζήλου, η Άννα Βίσση, ο Αλέξανδρος Χατζής, ο Βασίλης Γισδάκης κ.ά.. 

Ο Σάκης Τσιλίκης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, σπούδασε μουσική και θέατρο στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργικός και δραστήριος από θέση, ασχολείται με όλες τις μορφές τέχνης και επικοινωνίας. Βρίσκεται πάντα σε κατάσταση ανοικτής συνείδησης. Τις δυνάμεις του τις χρησιμοποιεί όπως ένας σκηνοθέτης τους ηθοποιούς του. Άλλωστε γι' αυτόν η ζωή είναι μια παράσταση, ένα παιχνίδι. Διδάσκει στην δραματική σχολή και στο ωδείο του "Πειραϊκού Συνδέσμου", καθώς και στην δραματική σχολή “Το θέατρο των αλλαγών”. Ως μουσικός έχει είκοσι δίσκους καθώς και πολλά cd με μουσική και τραγούδια για τα παιδιά. Έχει μελοποιήσει πολλούς ποιητές όπως: Ρίτσος, Ελύτης, Πρεβέρ, Μαγιακόφσκι. Έχει συνεργαστεί σε μουσικές σκηνές με πολλούς Έλληνες τραγουδιστές, όπου προσφέρει ψυχαγωγία και αισθητική κυρίως στη νεολαία.

Θέατρο 

Μεγάλη καριέρα κάνει και στο θέατρο και θεωρεί ότι προέρχεται από αυτό. Έχει συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους ηθοποιούς, όπως λόγου χάρη: Κατράκης, Βέγγος, Βλαχοπούλου, Φυσσούν και με όλους τους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς. Συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ και το Εθνικό Θέατρο και συνολικά έχει γράψει τη μουσική σε πάνω από 400 παραστάσεις.

Τηλεόραση 

Από το 1975 και μετά συνεργάζεται με την κρατική τηλεόραση και με όλα τα ιδιωτικά κανάλια. Έγραψε τη μουσική σε πάνω από 20 σήριαλ όπως: Βεγγαλικά, Γιάννης και Μαρία, Συμμαθήτριες, Θα σε δω στο πλοίο. Εμφανίστηκε δε ως παρουσιαστής εκπομπών με πολιτιστικό περιεχόμενο

Ραδιόφωνο

Υπήρξε συνεργάτης όλων των προγραμμάτων της ΕΡΤ: "Α", "Β", "Γ" προγράμματος, Διευθυντής στον Διαδημοτικό σταθμό Ανατολικής Αττικής 9 δήμων, 931 τικ τακ στην Καλλιθέα. Επίσης σύμβουλος υπήρξε και στους Αιγαίο fm, Blue Sky, Atlantis.

Τύπος

Συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες πάντα με τη λογική και την αισθητική για ένα καλύτερο αύριο μέσα από τον πολιτισμό. Συνεργάστηκε για δέκα χρόνια στο περιοδικό “Τηλέραμα” και στο περιοδικό “Έξοδος” ως κριτικός θεάτρου. Επίσης, οι στήλες στα περιοδικά ”Άουτ”, “Ντίβα”, “01”, “Μουσικό καφέ”, κλπ φιλοξένησαν κείμενά του. Τέλος έκανε κριτική μουσικής στις εφημερίδες “Παρόν” και “Αθηναϊκή”.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος