Point Of View

Rooftop Concert / The Beatles

Ρέα Ζαχαριά

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 1969. 

Τελευταία συναυλία των Beatles. Λονδίνο, Saville Row, αριθμός 3, κεντρικά γραφεία Apple’s Corps, στην κορυφή των πέντε ορόφων. 

Έχουν περάσει εβδομάδες με πρόβες και ηχογραφήσεις για το τελευταίο άλμπουμ τους Let it be, που αν κι εκείνοι γνωρίζουν πως θα είναι όντως το τελευταίο, ο υπόλοιπος κόσμος το αγνοεί. Και σύμφωνα με τον Billy Preston, την ιδέα για τη συναυλία στην ταράτσα του κτιρίου της δισκογραφικής τους εταιρίας, την έριξε ο ίδιος ο John Lennon.

Ο Πρέστον ήταν ο μοναδικός καλλιτέχνης που τιμήθηκε από το θρυλικό συγκρότημα με αναφορά στη συμμετοχή του και μάλιστα έφτασε να αποκαλείται ο πέμπτος Beatle. Ο κιμπορντίστας συμμετείχε στα δύο τελευταία άλμπουμ του γκρουπ Let It Be και Abbey Road και πραγματικά θεωρείται ότι αποτέλεσε τη συνδετική ουσία που χρειαζόταν τότε η εύθραυστη σύνθεση των Fab Four. 

Όπως και να’ χει, στην ταράτσα της Saville Row εκείνο το μεσημέρι παίζουν πέντε Beatles, δύο αστυνομικοί είναι έτοιμοι να διακόψουν σε περίπτωση διαμαρτυρίας για διατάραξη της κοινής ησυχίας και υπάρχουν περισσότερες κάμερες για τα γυρίσματα από ποτέ. Ο σκηνοθέτης Michael Lindsay-Hogg έχει φροντίσει τα πάντα. Ο καιρός μόνο σύμμαχος δεν είναι. Κρύο, ομίχλη, απειλή βροχής – ένα βρετανικό λογοπαίγνιο για τα cold feet των σκαθαριών πριν βγουν στη σκηνή θα ταίριαζε, αλλά θα το αποφύγουμε. Πέντε ορόφους πιο κάτω στον δρόμο, τηλεοπτικά συνεργεία προτάσσουν τα μικρόφωνα σε όποιον θα είχε να πει οτιδήποτε. Έχουν μαζευτεί δεκάδες φανς, σνομπ Λονδρέζοι που θεωρούν απαράδεκτη την επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου ως συναυλιακού χώρου, κορναρίσματα από το κόλλημα της κυκλοφορίας, ένα κυριολεκτικό χάος. Κι εκεί πάνω, η ιστορία κινηματογραφείται ενώ ο Λέννον φοράει τη γούνα της Όνο, ο Ρίνγκο Σταρ το κόκκινο παλτό της γυναίκας του και το κρύο κάνει τους πάντες να αμφιβάλλουν για το πόσο καλύτερη ήταν αυτή η ιδέα από τις προηγούμενες για συναυλία στην έρημο ή  οπουδήποτε αλλού.

Μετά το «They Shall Not Grow Old», ο σκηνοθέτης των επικών ταινιών φαντασίας του Τόλκιν αφήνει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά επιμένει στο σινεμά τεκμηρίωσης, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές του Beatles. Ο Peter Jackson επανέρχεται με ένα ντοκιμαντέρ οχτώ ωρών με ό,τι συνέβη εκεί πάνω στην τελευταία συναυλία που άφησε εποχή.

«Οι 55 ώρες ανέκδοτου υλικού και οι 140 ώρες ηχητικού υλικού που έχουμε στη διάθεσή μας θα εξασφαλίσουν ότι αυτή η ταινία θα είναι η απόλυτη εμπειρία που οι θαυμαστές των Beatles ονειρεύονταν εδώ και καιρό», δήλωσε ο Τζάκσον. «Είναι σαν μια μηχανή του χρόνου να μας ταξιδεύει πίσω στο 1969, και να έχουμε τη δυνατότητα να βρεθούμε στο στούντιο και να βλέπουμε αυτούς τους τέσσερις φίλους να φτιάχνουν μαζί σπουδαία μουσική».

Το σπάνιο υλικό από τα παρασκήνια των ηχογραφήσεων του άλμπουμ και τη δημιουργία της ταινίας έχει πάρει σχεδόν μυθικές διαστάσεις για τους θαυμαστές του συγκροτήματος, τόσο επειδή οι Beatles δεν συνήθιζαν να τραβούν υλικό καθώς ηχογραφούσαν στο στούντιο όσο και γιατί το γκρουπ θα διαλυόταν 18 μήνες μετά το τέλος των γυρισμάτων.

Σήμερα, 53 χρόνια μετά, ολόκληρη η rooftop συναυλία των θρυλικών Σκαθαριών είναι διαθέσιμη στο κοινό και μπορείτε να την ακούσετε σε όλες τις πλατφόρμες streaming, με το πλήρες audio μιξαρισμένο για πρώτη φορά σε stereo και Dolby Atmos από τους Giles Martin και Sam Okel.

Η κυκλοφορία του «The Beatles: Get Back – The Rooftop Performance» σε Spotify, Apple Music και άλλες streaming πλατφόρμες γίνεται μέσω της Apple Corps Ltd/Capitol/Ume και μπορείτε να το βρείτε εδώ.


Get Back (Rooftop Performance)

Άλμπουμ • The Beatles • 2022

10 τραγούδια • 38 λεπτά

"Get Back" (short take)

"Get Back" (take one)

"Get Back" (take two)

"Don't Let Me Down" (take one)

"I've Got a Feeling" (take one)

"One After 909"

"Dig a Pony"

"I've Got a Feeling" (take two)

"Don't Let Me Down" (take two)

"Get Back" (take three)

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος