Point Of View

Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Μια βάρκα που την λέγανε Βερόνα, μετά από πολύμηνο ταξίδι, νηνεμία αλλά και τρικυμίες, φτάνει στη στεριά. Στην «Βερόνα» επιβαίνουν δύο αντίπαλες οικογένειες, ένας πρίγκιπας, ένας ιερέας, μια παραμάνα, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι. Στις «Συμπληγάδες» του μίσους αντηχεί ένας κορυδαλλός που σημάνει την κάθαρση. Οι αντίπαλες οικογένειες τελικά φιλιώνουν πάνω από τον τάφο των παιδιών τους. 

Η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, παίρνει μια διαφορετική διάσταση στην παράσταση του Κώστα Γάκη. Η τραγική κατάληξη του νεαρού ζευγαριού γίνεται φάρος για να φωτίσει τις αιτίες και τις αφορμές μιας έχθρας που αιματοβάφει μια χώρα ολόκληρη. Η παρέμβαση του Πρίγκιπα, καμία αλλαγή δεν επιφέρει στο μένος που καθοδηγεί τους άσπονδους εχθρούς. Κατά τη διάρκεια της διαμάχης οι απώλειες σωρεύονται, κι όμως μια είναι η απώλεια που θα μετρήσει για το τέλος: η απώλεια διαδόχων. 

Οι δύο ηθοποιοί, Αθηνά Μουστάκα και Κωνσταντίνος Μπιμπής σε συνεργασία επί σκηνής με τον Κώστα Γάκη, αναπαριστούν την ιστορία των Μοντέγων και Καπουλέτων με μέσα λιτά αλλά ευφάνταστα, ενώ επιστρατεύουν κάθε εκφραστικό μέσο που διαθέτουν. Έτσι λοιπόν, τα ελισαβετιανά φαντάσματα συναντούν την ροκ μουσική, μια παραμάνα βγαλμένη από το “South Park” ερωτεύεται έναν έντεχνο μουζικάντη και ο Σαίξπηρ διασταυρώνεται με την ουσία του πολιτικού θεάτρου όπως αυτό ορίστηκε από τον Αουγκούστο Μποάλ. 

Η σκηνοθετική μαεστρία του Κώστα Γάκη φέρνει στο σήμερα ένα έργο που έγινε παγκοσμίως γνωστό από τον Σαίξπηρ, όμως η ιστορία του έχει αγγίξει τους δραματουργούς πολύ πριν από το 1595 και φυσικά πολύ αργότερα. Η μέθοδος με την οποία εμπλέκει το κοινό από την αρχή έως το τέλος της παράστασης, παραινώντας την «διαθεσιμότητα» μας, φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο του λαού της Βερόνας. Το κοινό της παράστασης είναι ο βολεμένος θεατής που περιμένει την αυλαία ή ένα ενεργό στοιχείο που αντιδρά και συμμετέχει στο έργο;

Σπάνια βλέπουμε τόσο συνεπή ροή ως προς τον σκηνοθετικό στόχο και την δραματουργική επεξεργασία ενός κειμένου. Η λεπτή ισορροπία που διατηρείται ανάμεσα στην παραστατική αφήγηση της ιστορίας και τον ουσιαστικό σχολιασμό των ιστορικών τεκτενόμενων είναι μια ευτυχής συνάντηση της τέχνης με την κοινωνική πολιτική. 

INFO

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, η Αθηνά Μουστάκα και συμμετέχει ο Κώστας Γάκης, παίζοντας πιάνο, κιθάρα, κρουστά αλλά και "παρεμβαίνοντας" σε κρίσιμες στιγμές του έργου...

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης 

Σκηνοθεσία - Διασκευή: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κων/Νος Μπιμπής.  

Μουσική Σύνθεση: Κώστας Γάκης - Κώστας Λώλος 

Live Μουσική: Κώστας Γάκης  

Σκηνικά - Κοστούμια: Έλλη Λιδωρικιώτη

Βοηθός Σκηνογράφου: Θεοδώρα Βεστάρχη

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Δ/νση - Οργάνωση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης

Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ Ιδέα Ε.Ε

Info Παράστασης

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος