Point Of View

Πλους – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Οκτώ άνθρωποι στα μπαλκόνια των σπιτιών τους, ελεύθεροι – πολιορκημένοι από ένα εγκλωβιστικό παρόν και ένα τραυματικό παρελθόν, ένα ρομαντικό μέλλον που συνδιαμορφώνουν στον απόπλου από την πόλη. Γέλιο, κουτσομπολιό, εξομολογήσεις, φλερτ, καβγάδες κι ένας ήρωας που δεν έρχεται ποτέ, ένας Μπεκετικός Πειρατής. 

Η Χριστίνα Χριστοφή υπογράφει το έργο “Πλους”, ένα μωσαϊκό μονολόγων και μικρών μονόπρακτων με υπέροχη λυρική γραφή και μαύρο χιούμορ. Ένα έργο για αυτό που ζούμε, ένας αντίποδας επιθεώρησης, που ενώ σχολιάζει τα σύγχρονα δουλεύει ταυτόχρονα πάνω στην θεματική του ονείρου. Μετά την “Κβάντα”, ο “Πλους” έρχεται να επιβεβαιώσει το στυλ γραφής της Χριστίνας Χριστοφή. Η ηρωίδα της Κβάντα, μια ηθοποιός που ξέχασε τα λόγια της “Πιο δυνατής”, ήταν κι αυτή καθηλωμένη σε ένα αδιέξοδο παρόν, αναζητούσε την Κβάντα που θα την πάρει αγκαλιά. Στον Πλου, η τηλεφωνήτρια που θέλει να γίνει τραγουδίστρια, βλέπει στον ύπνο της ότι η ίδια κρατά τον εαυτό της αγκαλιά. “Η συνήθεια είναι το καλύτερο μας δωμάτιο” λέει ο νεαρός που πίνει στο μπαλκόνι του μόνος, κι ο άντρας που ταΐζει τα περιστέρια επιβεβαιώνει την συνήθεια της μη - συνήθειας. Όλοι οι χαρακτήρες σχολιάζουν την επικαιρότητα, αλλά με ένα τρόπο μη – θεατρικό, με ένα τρόπο λιτό, εσωτερικό μέσα από τις μνήμες των οικείων κι εκεί το σύγχρονο συγχωνεύεται με το όραμα του μέλλοντος σε ένα χρόνο μη γραμμικό.

Το σκηνικό είναι ευρηματικό και συμβολικό, τρεις σκαλωσιές φιλοξενούν τα “μπαλκόνια”, δίνοντας ένα αέρα “ανοικοδόμησης” και φέρνοντας στο νου αυτή την τσιμεντένια εικόνα της Αθήνας και του κέντρου. Οι οκτώ ήρωες είναι καθηλωμένοι στα μπαλκόνια, στατικοί όπως αναγκαστήκαμε όλοι να παραμείνουμε το διάστημα της πανδημίας. Κι ενώ οι σκαλωσιές είναι στημένες για την “ανάπτυξη” οι φορείς της στέκονται μέσα σ' αυτά τα “κελιά”  και αναζητούν τρόπους επικοινωνίας. Άνθρωποι που αναζητούν τον εαυτό τους μέσα από ένα νέο όνομα, ή παραλληλίζοντας την μεταμόρφωση ενός ψαριού μετά την παραμονή του σε μια σπηλιά με την δική τους προσδοκία μεταμόρφωσης. Κι όσο παραδέρνουν στους τοίχους της πραγματικότητας τους, μια πειρατική σημαία στο απέναντι μπαλκόνι γίνεται η δραματική εξέλιξη για την εκκίνηση στο όραμα μιας ελευθερίας. 

Το έργο της Χριστίνας Χριστοφή είναι ευφυές, ειλικρινές και δύσκολο ερμηνευτικά. Οι εσωτερικές εντάσεις και οι αναχρονισμοί ενός ελεύθερου συνειρμού καθιστούν τους ήρωες του αντι – ήρωες στα πρότυπα του θεάτρου του παραλόγου. Ο λόγος της συγγραφέα κυλάει με την ατονικότητα ενός μονολόγου παιδιού που αφηγείται τα συναισθήματα του με την αθωότητα της πρώτης εντύπωσης. Οι χαρακτήρες των αντί-ηρώων της έχουν σαφές περίγραμμα, μοιράζονται εμμονές και μια ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία. Μπορούν να γίνουν εφαλτήριο για εξαιρετικές ερμηνείες. 

Στην παράσταση, παρακολουθούμε μια όμορφη ομαδική δημιουργία, το χιούμορ είναι λεπτό και συχνά προκαλεί το γέλιο, ο πολιτικός σχολιασμός είναι ουσιώδης και η ενδοσκόπηση των ηρώων απτή και ανατριχιαστικά οικεία. Ο “Πλους” είναι ένα έργο επίκαιρο, γραμμένο με τέτοιο τρόπο που γίνεται διαχρονικό. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο/σκηνοθεσία: Χριστίνα Χριστοφή

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Πέτρος Αποστολόπουλος, Σπύρος Ασημένιος, Ηλίας Γκογιάννος, Χριστίνα Καζάζη, Ευαγγελία Καπόγιαννη, Βαγγέλης Κουντουριώτης, Μαρία Μπρανίδου, Νίκος Μπρανίδης, Δημοσθένης Φίλιππας

Φωτογραφίες: Χρήστος Καλαϊτζής

Τιμή εισιτηρίου (ενιαίο): 10 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 70’

Tηλέφωνα για κρατήσεις: 2103412313, 6989803141

(απαραίτητη η τηλεφωνική σας κράτηση)

Στο χώρο τηρούνται οι κανόνες προστασίας ενάντια στη νόσο covid-19.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος