Agenda Theater

Pass-Port | Ταξίδια στη θάλασσα στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία

Boem Team

Περιπλανώμενες ψυχές και σώματα αναζητούν δρόμους και ταυτότητες σε έναν κόσμο οικείο αλλά και παράδοξο. Μέσα σε ένα σκηνικό οδοιπορικό γεμάτο ήχο και φως, η παράσταση "Pass-Port - Ταξίδια στη θάλασσα στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία" εστιάζει στο στοιχείο της περιπλάνησης  ενσωματώνοντας την προβληματική της μετανάστευσης και των προσφύγων μέσω των ταξιδιών θνητών, ηρώων και θεών ‬ στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία. Δραματικό τοπίο το πέρασμα μέσω της θάλασσας που αποτελεί έναν τόπο πολλαπλών δυναμικών, συμβολισμών και ερμηνειών, αλλά και της ακρογιαλιάς ως ένα σύνορο μεταξύ πατρίδων, ζωής και θανάτου, νόστου και νοσταλγίας. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

Την παράσταση "Pass-Port" σκηνοθετεί ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Η δραματουργική σύνθεση βασίζεται στη διδακτορική του έρευνα  με θέμα τα «Ταξίδια στη θάλασσα στην αρχαία ελληνική τραγωδία» η οποία εκπονήθηκε στο King’s College London με υπεύθυνη καθηγήτρια την Edith Hall.

Το πέρασμα (Pass-Port), οικειοθελές ή βίαια επιβεβλημένο γίνεται, συμβολικά, μια διαβατήρια τελετουργία μύησης σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας αξιοποιώντας τον όρο του Γαλλογερμανού εθνογράφου Arnold Van Gennep. 

Η παράσταση είναι αποτέλεσμα ενός εργαστηρίου και των δοκιμών που ακολούθησαν. Στο πλαίσιο αυτό μελετήθηκαν κι ερευνήθηκαν εις βάθος στοιχεία των δραματικών έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, με ταυτόχρονη σύνθεση κειμένων από το corpus της νεοελληνικής πεζογραφίας, της ποίησης, των εικαστικών τεχνών αλλά και ιστορικών ντοκουμέντων και αφηγήσεων ζωής.

Οι ηθοποιοί Ειρήνη Αρβανίτη, Έκτορας Γασπαράτος, Άννα Θεοδωρίδου, Δώρα Θωμοπούλου και Άννα Ψαρρά μεταμορφώνονται και ζωντανεύουν μορφές και σύμβολα μέσα στο εικαστικό σύμπαν του Michelangelo Bevilacqua, τους φωτισμούς της Σοφίας Αλεξιάδου και τις ατμοσφαιρικές μουσικές της Λιάνας Τζερεφού, ενώ τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει η Δομνίκη Βασιαγιώργη και την κίνηση η Μαρία Μάργαρη. Σύμβουλος δραματουργίας ο Μάνος Δαμασκηνός. 

Συντελεστές παράστασης

Δραματουργική σύνθεση - Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνογραφία: Michelangelo Bevilacqua

Ενδυματολογία: Δομνίκη Βασιαγεώργη

Μουσική: Λιάνα Τζερεφού

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου

Κινησιολογική Επιμέλεια: Μαρία Μάργαρη

Σύμβουλος Δραματουργίας - Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάνος Δαμασκηνός

Φωτογραφίες: Μιράντα Παπαδοπούλου

Συνεργάτης στη Νοηματική Γλώσσα: Όλγα Δαλέκου

Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ειρήνη Αρβανίτη, Έκτορας Γασπαράτος, Άννα Θεοδωρίδου, Δώρα Θωμοπούλου, Άννα Ψαρρά

Παραγωγή: In Between Art Theatre Company

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Από 4 Νοεμβρίου 2022 έως 27 Νοεμβρίου 2022

Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00

Κυριακή στις 19.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 12

Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων): 10   

Ατέλεια: 5

Προπώληση μέσω viva.gr https://www.viva.gr/tickets/theater/pass-port/

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓώ-ΑΙΜΙΛΙΑ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ

Ελευσινίων 15, Αθήνα

Στάση Μετρό Μεταξουργείο 

Τηλέφωνο: 210-5201684

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος