Agenda Theater

Παλινωδία ή Ορφέας και Ευρυδίκη - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Κάποτε ένας άντρας ερωτεύτηκε μια γυναίκα. Παντρεύτηκαν αλλά την ημέρα του γάμου τους εκείνη πέθανε. Εκείνος έψαξε παντού, να βρει τρόπο να είναι μαζί. Τον λυπήθηκαν οι αθάνατοι θεοί και του έστειλαν ορμήνιες πως να πάει που και τι να κάνει. Ένα πράγμα μόνο δεν έπρεπε να κάνει. Αλλά εκείνος το έκανε. Κι ύστερα χώρισαν οριστικά εκείνος με τους ζωντανούς και εκείνη με τους πεθαμένους. Γιατί ο Ορφέας γύρισε και κοίταξε την Ευρυδίκη; .

Τέσσερις ηθοποιοί μας μεταφέρουν καρέ καρέ την ιστορία του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι αυτή είναι η ιστορία του Ορφέα. Εκείνη πέθανε. Εκείνος έκανε τα πάντα να την ξαναφέρει στην ζωή. Αλλά αν είσαι ζωντανός θα πεθάνεις, ο πόνος, η απώλεια, η ανατροπή όσων γνωρίζεις και νοιόθεις θα σε κατακλύσσουν. Γιατί να φέρεις αυτόν το πόνο και την αγωνία δεύτερη φορά στον άνθρωπο που αγαπάς τόσο πολύ; Η αγάπη δεν χωράει τον εγωισμό.

Η Βαρβάρα Νταλιάνη υπογράφει την δραματουργία και σκηνοθεσία της παράστασης “Παλινωδία ή Ορφέας και Ευρυδίκη”, μια διακειμενική σπονδυλωτή δραματική αφήγηση μιας αίσθησης που σε ξυπνάει και σε ναρκώνει, σε ανεβάζει στα ύψη και σε κατακρημνίζει στα στενότερα βάθη. Μια παράσταση για τον Φάνη, τον Πρωτογόνο, τον Έρωτα που ξεπήδησε από το κοσμικό αυγό πρώτος απ’ όλους τους θεούς, τον Δημιουργό. Η Βαρβάρα Νταλιάνη ξεπερνά τον μύθο και αντλεί κείμενα και στοιχεία από διάσημα λιμπρέτο, την φιλοσοφία, την τελετουργία των Ορφικών αλλά και την επιστημονική προέκταση σε έναν γαλαξία άστρων, νάνων, σουπερνόβα και αμέτρητης ομορφιάς, που ο άνθρωπος αδυνατεί να συλλάβει στο εύρος και το σύνολο της. Ο έρωτας δύο ανθρώπων είναι ένα επίγειο “μπιγκ μπανγκ” μια αλυσιδωτή αντίδραση που διαλύει και επανασυνδέει τα μικροσκοπικά κύτταρα δύο πλασμάτων σε ένα νέο διττό σώμα, θνητό και αθάνατο μαζί όπως το γένος που δημιουργήθηκε από τους Τιτάνες που σκοτωσε ο Δίας αφού διαμέλισαν και έφαγαν τον Ζαγρέα/Διόνυσο.

Ο Γιάννης Κόραβος έχει μια εξαιρετική παρουσία και ταυτόχρονα παίζει σαξόφωνο, αλλά ο τρόπος που παίζει μουσική είναι μέσα από τον ρόλο που υποδύεται, το οποίο το βρίσκω ευφυές: ένας Ορφέας μουσικός, χωρίς λύρα, αλλά πάντα μουσικός. Η Λίνα Πάτσιου και ο Νίκος Κουκάς είναι λαμπεροί και πιστοί σε αυτό που καλούνται να παραστήσουν. Η Παναγιώτα Παπαδοπούλου φέρνει με την ερμηνεία της, κυρίως με μια ελαφρά αμφιβολία στον τόνο της φωνής της μια ενδιαφέρουσα ανατροπή στο τι και το γιατί αυτού του μυθικού ζευγαριού. Όλοι μαζί εναλλάσσονται στους ρόλους του Ορφέα και της Ευρυδίκης, ενώ περνούν από την βιωματική αναπαράσταση στην παρατήρηση της σχέσης των δύο μυθικών ηρώων και την ανατομία του μύθου τους. Έχουν έναν πολύ καλό ρυθμό, και μια καλοκουρδισμένη συνέπεια επί σκηνής. Εντούτοις αισθάνομαι ότι είναι λίγο διστακτικοί στο να βουτήξουν σε αυτή την όμορφη ιστορία και να αφεθούν στην εξιστόρηση της με όλα τα εκφραστικά τους μέσα. 

Η παράσταση “Παλινωδία ή Ορφέας και Ευρυδίκη” είναι μια πολύ όμορφη θεατρική πρόταση. Πιστεύω ότι είναι από τις πιο μελετημένες παραστάσεις που έχω δει μέσα στο 2024, ενώ παράλληλα φεύγεις από το θέατρο με ένα θετικό πρόσημο, ένα αλάφρωμα ψυχής και ένα γλυκό μειδίαμα. 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Βαρβάρα Νταλιάνη, Μουσική σύνθεση-διδασκαλία φωνής: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Σκηνογραφία: : Μπουρνουζούσης Γιώργος, Κοστούμια: H_Theia_Soula, Κινησιολογία: Χρυσάνθη Φύτιζα, Σχεδιασμός φώτων: Φίλιππος Τρέπας, Βοηθός σκηνοθέτριας: Ελένη Παππά, Φωτογραφίες: Γιώργος Κασσαπίδης, Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

Παίζουν: Γιάννης Κόραβος, Νίκος Κουκάς, Παναγιώτα Παπαδοπούλου, Λίνα Πάτσιου

Ειδικές ευχαριστίες: Ζέτη Φίτσιου

Παραγωγή: Heterodoxa Theatre Company ΑΜΚΕ

Συμπαραγωγή: ΑΕΙΡΕΙΤΗ

Θέατρο Φούρνος Μαυρομιχάλη 168, Νεάπολη Εξαρχείων,Τηλέφωνο:  210.64.60.748

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 14, 10 €

Προπώληση: more.com 

Διάρκεια: 100’

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος