Point Of View

Ορφανά - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ο Ντάνυ και η Έλεν ετοιμάζονται να φάνε, ο γιος τους είναι εκτός σπιτιού, είναι ένα βράδυ για εκείνους. Ο Λίαμ, αδελφός της Έλεν, μπαίνει σπίτι τους με τα κλειδιά του. Η εμφάνιση του προκαλεί τρόμο και ανησυχία. Λίγα τετράγωνα μακριά, ένας άνθρωπος βρίσκεται αιμόφυρτος.

Το έργο “Ορφανά” (Herald Angel Award στο Edinburgh Fringe Festival) του Dennis Kelly, είναι ένα έργο που διατηρεί την αγωνία στον θεατή από την πρώτη σκηνή. Το επίκεντρο είναι ένα βίαιο περιστατικό, όμως όσο οι συνθήκες γύρω από τις οποίες εκτυλίχθηκε αποσαφηνίζονται, και οι χαρακτήρες απογυμνώνονται ο θεατής αιχμαλωτίζεται από μια διαδοχική απελευθέρωση μικρών αληθειών, που όμως δεν είναι αρκετές για μια οριστική κάθαρση. Οι τρεις χαρακτήρες, με κεντρικό πυρήνα την δυσλειτουργική σχέση Λίαμ και Έλεν, αναπαράγουν μοντέλα χειριστικής επικοινωνίας. O Dr. George K. Simon, στο βιβλίο του “In Sheep's Clothing: Understanding and Dealing with Manipulative People”, δηλώνει: “Παίζοντας το ρόλο του θύματος: Ο χειριστής απεικονίζει τον εαυτό του ως θύμα των περιστάσεων ή της συμπεριφοράς κάποιου άλλου, προκειμένου να κερδίσει οίκτο, συμπάθεια ή να προκαλέσει συμπόνια και έτσι να πάρει κάτι από κάποιον άλλο. Οι στοργικοί και ευσυνείδητοι άνθρωποι δεν αντέχουν να βλέπουν κανέναν να υποφέρει[...]”. 

Η παράσταση ξεκινά βίαια, τα φώτα σβήνουν κι όταν ανοίγουν βρισκόμαστε ήδη σε μια ένταση, εσωτερική, ίσως περισσότερο μια συνθήκη ενδόμυχου φόβου που σύντομα θα επαληθευτεί. Ο Διαμαντής Αδαμαντίδης (Inner D) δημιουργεί το ηχοτοπίο αυτής της αστικής κατοικίας, τον ήχο που την περικλείει αλλά και τον εσωτερικό θόρυβο των φωνων που πνίγονται στην προσπάθεια επιβίωσης. Τα σκηνικά της Αρετή Μουστάκα, αυτοί οι θάλαμοι με τις περσίδες από καθρέφτη, και το πάτωμα που τους απομονώνει σε αυτό το μη δωμάτιο, ενισχύουν την εφιαλτική συνθήκη, “ένα κακό όνειρο” που τους εξαναγκάζει να δράσουν. Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος σκηνοθετεί ένα θρίλερ, αριστοτεχνικά, διατηρώντας την αγωνία, απελευθερώνοντας στιγμιαίες ανάσες πικρού και μαύρου χιούμορ, ενώ ταυτόχρονα παίζει τον ρόλο του Ντάνυ. 

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος στον ρόλο του Λίαμ, είναι καταπληκτικός, η δε εγγύτητα του μικρού Γκλόρια, επιτρέπει στον θεατή να εξετάσει το εκφραστικότατο προσωπο του ηθοποιού όσο παρακολουθεί το ζευγάρι να αντιπαραθέτει επιχειρήματα υπέρ και κατά της δράσης που πρέπει να αναλάβουν. Η Ελένη Στεργίου, ερμηνεύει αυτή την γυναίκα, που είναι θύμα και θύτης, που κλείνει τον κύκλο της βίας και δεν διστάζει να τον αναπαράγει, ένα υπόδειγμα αυτοσυγκράτησης και επιβολής. Ο τρόπος που τοποθετεί το σώμα της μέσα στο κοστούμι, σαν να είναι ξένο, σαν σε αυτόματη λειτουργία, σαν να μην αισθάνεται είναι καθηλωτικός. Ακόμα κι όταν αποκαλύπτεται το μυστικό της πιθανής υιοθεσίας, το συναίσθημα της είναι διστακτικό, είναι ένας άνθρωπος που αντιδρά μόνο στον φόβο, ανταποκρίνεται μόνο στην πιθανότητα βίας. Η Ελένη Στεργίου είναι ανατριχιαστική καθώς προτείνει “λύσεις” που ουσιαστικά συνιστούν εγκληματική δράση, και χειραγωγεί τον Ντάνυ ώστε να τις πράξει αντ’ αυτής. Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος στον ρόλο του Ντάνυ, υποτίθεται πως είναι ο λογικός, ο ήρεμος, ο δημοκρατικός, είναι όμως; Η συναισθηματική διελκυστίνδα που αναπτύσσει με την Έλεν, είναι μια προσεκτική κλιμάκωση για την αποδέσμευση του Ντάνυ από τα δεσμά της χειραγώγησης της Έλεν. Αδιόρατα σχεδόν, οι παύσεις του σκεπτόμενου Ντάνυ ολοκληρώνονται όλο και πιο αποφασιστικά όσο εκτυλίσσεται η παράσταση, ο λόγος του γίνεται όλο και πιο σίγουρος χωρίς την αμφιταλάντευση του ηθικού διλήμματος. 

Το έργο “Ορφανά” του Dennis Kelly, είναι αιχμηρό, μια εγκάρσια τομή στην βία, σωματική και ψυχολογική. Είναι ένα έργο που με αυτή την εξαιρετική παράσταση, αυτούς τους συντελεστές, αυτές τις αριστοτεχνικές ερμηνείες θα εντυπωθεί στην μνήμη του θεατή. 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος, Σκηνικά-Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα, Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου, Μουσική-Sound Design: Διαμαντής Αδαμαντίδης (Inner D), Βοηθός Σκηνοθέτη: Ilya Algaer, Φωτογραφίες Promo: Στέφανος Σάμιος, Trailer: Κώστας Στάμου (artlabor.gr), Graphic Design: Χάρη Καρακουλίδου, Επικοινωνία-Γραφείο Τύπου: Μαρία Τσολάκη, 

Social Media-Διαφήμιση: Renegade Media / Βασίλης Ζαρκαδούλας, Διεύθυνση Παραγωγής: Έφη Πανουργιά, Παραγωγή: ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ & THIS FAMOUS TINY CIRCUS

Trailer παράστασης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Στεργίου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Μάρκελλος 

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Θέατρο: Γκλόρια Μικρό, Ιπποκράτους 7, Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο, 210 3642334

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:15, Κυριακή 20:15

Διάρκεια: 110’

Εισιτήρια:17€ κανονικό, 14€ μειωμένο

Προπώληση: viva.gr


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος