Point Of View

Οι Κάλπηδες - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

“Οι Κάλπηδες” είναι το διήγημα του Στρατή Μυριβήλη, για δυο ήρωες που επιβιώνουν και θριαμβεύουν στην Μυτιλήνη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά τα έργα κι οι ημέρες τους προβάλλονται σε ένα ζοφερό παρόν. Η απάτη είναι τέχνη, και ο απατεώνας - ο κάλπης - έχει τιμή και περηφάνεια. Ένα “άσπρο” (ένα νόμισμα πραγματικά ευτελούς αξίας) γίνεται το σύμβολο της τιμής των Κάλπηδων που θα τους φέρει αντιμέτωπους με πειρατές, θησαυρούς, βρυκόλακες, δαιμόνους και «περιποιητικούς» Ανατολίτες, έως ότου να φανεί ο αξιότερος.  

Οι τρεις ηθοποιοί, Ελισσαίος Βλάχος, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός αναλαμβάνουν να φέρουν στην “ζωή” τους χαρακτήρες του Μυριβήλη, και να μεταφέρουν την δράση της ιστορίας με όχημα την κίνηση, συμβολικά και πρακτικά σκηνικά αντικείμενα, υπαινικτική μουσική, και κυρίως με την σφριγηλότητα και τον ενθουσιασμό μιας ιστορίας που “πρέπει να ακούσουμε”. Οι θεατές γινόμαστε μέρος της αναπαράστασης, σαν να πρόκειται για μια αφήγηση μεταξύ φίλων - οικείων στην διάρκεια μιας συνεστίασης, με τους πιο “καταφερτζήδες” από μας να πρωτοστατούν στην δραματοποίηση της ιστορίας. Αν τύχει κι έχεις επισκεφτεί την Λέσβο, και ξέρεις τα μέρη που αναφέρονται (Μυτιλήνη, Συκαμιάς, Μιστεγνά) τότε το όλο εγχείρημα πραγματικά φέρνει μια οικειότητα πρωτόγνωρη και μια ζεστασιά διαφορετική, σαν να διαβαίνουμε μαζί από το ένα μέρος στο’ άλλο, και να περνάμε απέναντι στην Ανατολή, κάνοντας κουπί, μαζί με τον Ψευτοθόδωρο και τον Καλπομανώλη. 

Οι Ελισσαίος Βλάχος, Αγγελική Μαρίνου και Δημοσθένης Ξυλαρδιστός είναι εξαιρετικοί, παρόντες, δοτικοί, κυρίως δείχνουν έντονα το πόσο απολαμβάνουν αυτό που κάνουν. Πρώτα οι ίδιοι ενθουσιάζονται με την ιστορία που διαδραματίζεται, κι όσο κι αν ξέρουν την συνέχεια, διατηρούν την αγωνία του θεατή, σαν να ανακαλύπτουν τα δραματικά γεγονότα μαζί του. Σπαρταριστές οι σκηνές στην εκκλησία, με τους πειρατές και τους “απέθαντους” που θέλουν να μοιραστούν τα λάφυρα. Αλλά και το “πεσκέσι” των Ανατολίτων μυλωνάδων για την δουλειά των δύο κάλπηδων, με τις γκανγκ χορογραφίες κατάρρευσης των δύο ηρώων της ιστορίας. Η Αγγελική Μαρίνου είναι ένας εξαιρετικός αρχηγός των πειρατών, και λειτουργεί ως σταθερά της δραματικής αφήγησης, καθώς αποτελεί τον “μπαλαντέρ” μεταξύ επεισοδίων και νέων στοιχείων που εισάγει ο συγγραφέας. 

Η δύναμη της αφήγησης και η δραματική ορμή του θεάτρου, συναντιώνται και σμίγουν αρμονικά υπό την σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου. “Οι Κάλπηδες” είναι μια έξοχη ευκαιρία για να ευχαριστηθείτε καλό θέατρο, χωρίς τέταρτο τοίχο, σαν να μοιραζόμαστε μια ιστορία από το χωριό, και να μας την διηγούνται - αναπαριστούν οι πιο “θεατρίνοι” της παρέας, μέσα στην παρέα αλλά και απέναντι της, σαν ένα μοντέρνο “μπουλούκι”. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου, Κινησιολογία: Μαργαρίτα Τρίκκα, Σκηνικά / Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα, Φιλάνθη Μπουγάτσου, Μουσική: Νίκος Ζουρνής, Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης, Βοηθοί  Σκηνοθέτη:  Αγγελική Στρατάκη, Ιλεάνα Παπαγιάννη, Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης, Γραφιστική επιμέλεια: Μαύρα Γίδια, Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη, Παραγωγή: «Ξανθίας» ΑΜΚΕ

Ηθοποιοί: Ελισσαίος Βλάχος, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός

Πληροφορίες Παράστασης 

ΘΕΑΤΡΟ ΜΠΕΛΛΟΣ, Κέκροπος 1, Πλάκα, Τηλ. 21 0322 9889

Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 18:00 

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 13€

Φοιτητικό, ομαδικό (γκρουπ άνω των 10 ατόμων):10 €

Ανέργων, ΑμεΑ: 8€

Ατέλειες ΣΕΗ:  Δωρεάν 

Διάρκεια παράστασης  75 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: more.com 

Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος