Point Of View

Οι δανειστές – κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ο Άγγελος Τερζάκης γράφει σε θεατρικό σημείωμα για τον Στρινμπεργκ: "Η γυναίκα θ' ασκήσει πάνω στη ζωή του Στρίντμπεργκ μια αλλόκοτη και αντιφατική έλξη... Έχει συνειδητοποιήσει όσο κανένας άλλος το δραματικό, το σχεδόν μοιραίο βάρος του θηλυκού στοιχείου μέσα στη ζωή... Έβλεπε στην πάλη άντρα - γυναίκας μια στοιχειακή αναμέτρηση, που παίρνει διαστάσεις φυσικού νόμου".  

Το έργο του Στρινμπεργκ, «Δανειστές», ίσως είναι το περισσότερο αυτοβιογραφικό έργο του, αναφορικά με την προσωπική του ζωή, τους γάμους, τα διαζύγια και την ζωγραφική. Η διασκευή της Μαρία Σκαφτούρα και του Γρηγόρη Χατζάκη, σέβεται την χρονολογία του έργου ως προς το λόγο αλλά κατορθώνει να το φέρει σε ένα παράλληλο παρόν. Κυρίως η σκηνοθετική προσέγγιση του Χατζάκη, ο οποίος επιλέγει να συνδέσει το έργο με ένα γεγονός της περιόδου που γράφτηκε, και να ντύσει τους ήρωες του με τα χαρακτηριστικά του σήμερα, είτε πρόκειται για το φέρεσθαι είτε για τις συνήθειες, είτε για την ενδυμασία. Σ’ αυτό το αποξενωτικό περιβάλλον όπου επικρατεί ο πάγος και το χιόνι, το κρύο που νεκρώνει τις αισθήσεις, το ιδιότυπο τρίγωνο του πρώην – νυν και της συζύγου αυτών ζεσταίνεται από την ζήλεια και την εκδίκηση.

Η εγκεφαλική διεργασία των σχέσεων ανδρών και γυναικών σε συνδυασμό με τον μισογυνισμό που επιδεικνύει ο Στρινμπεργκ, τονίζονται από τα κοστούμια των ερμηνευτών, ενώ το γλυπτό του Άντολφ παραμένει ο επί σκηνής θεατής των δολοπλοκιών του Γκουστάβ και της Τέκλα. Ταυτόχρονα οι επεμβάσεις στον σκηνικό χώρο από βίντεο και φθοριούχα φώτα, δίνουν μια αίσθηση εργαστηριακής εξέτασης, σαν να πρόκειται να λάβει χώρα μια ανατομία του γάμου. Ίσως περισσότερο και από το έργο του «Σύντροφοι», οι «Δανειστές» έχουν μια πιο διεισδυτική ματιά στα τεκταινόμενα των ζευγαριών. 

Δεν είναι εύκολο να διασκευάσεις και να σκηνοθετήσεις ένα έργο του Στρινμπεργκ, ενός συγγραφέα που επηρεάστηκε και από τους φιλοσόφους και δη τον Κικεργκωρ, επιρροές που διαφαίνονται στο λόγο των ηρώων του και στην ανάγκη τους να βρουν τόσο την λύτρωση όσο και την δικαίωση. Ο Γρηγόρης Χατζάκης, προτείνει μια παράσταση του έργου «Δανειστές», με εξαιρετικά στοιχεία του κωμικού, λόγο σύγχρονο, και καλούς ερμηνευτές που υπηρετούν άξια τα κωμικά στοιχεία των λόγων των χαρακτήρων που υποδύονται με μια δυναμική τέτοια, ώστε το κωμικό να αφήνει να φανεί το τραγικό στοιχείο που σχεδόν πάντα το στηρίζει.

Στοιχεία Παράστασης

Κείμενο: Αύγουστος Στρίντμπεργκ, Μετάφραση: Μαρία Σκαφτούρα, Διασκευή: Μαρία Σκαφτούρα, Γρηγόρης Χατζάκης, Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης, Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη

Μουσική: Βύρων Κατρίτσης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου, Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργαλιάς, Γραφιστική Επιμέλεια: Michelangelo Bevilacqua, Δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγγάνη

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Ντάσκας, Τάκης Σακελλαρίου, Μαρία Σκαφτούρα

Εισαγωγή παράστασης: Ginger Creepers Theater Band (Χρ. Καπενής, Γρ. Χατζάκης)

Θέατρο RABBITHOLE, Γερμανικού 20, Μεταξουργείο, Τηλ. 210 5249903

Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00

Εισιτήρια: 12€, Φοιτητικό, ανέργων 7€, Ατέλειες ηθοποιών 5€

Διάρκεια παράστασης: 100'


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος