Point Of View

Ο ήχος που έχει το χώμα στο μικροσκόπιο – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Αν έψαχνες τον «απόλυτο» ήχο, και τον χρειαζόσουν απεγνωσμένα που θα έφτανες για να τον βρεις; Οι Ginger Creepers, ετοίμασαν τα σακίδια τους, έβαλαν μέσα κιάλια, μια φωτογραφία, ένα μικροσκόπιο, μια κασέτα και χώθηκαν βαθιά μέσα στο δάσος αναζητώντας τον ήχο. Εκεί θα συναντήσουν πολλούς ήχους, και ανάμεσα τους μια γυναικεία κραυγή θα φέρει την ανατροπή. 

Η παράσταση ξεκινά με μια μικρή εισαγωγή στο θέμα ήχος, ενδιαφέρουσα, συχνά κωμική παρά την επιστημονική της πρόθεση, χρήσιμη για τους θεατές που δεν είναι μυημένοι στη μουσική πέραν της ακροάσεως. Στη συνέχεια ο Γρηγόρης και ο Χρήστος θα γίνουν Γκαστόν και Ζαν Λυκ ή Ζακ Υβ αντίστοιχα, και αφού φορέσουν τα κοστούμια / ρόλους τότε θα χωθούν βαθιά στο δάσος. Κάθε ήχος που ανακαλύπτουν και τους διεγείρει την έμπνευση θα προστίθεται συστηματικά έως ότου αναδυθεί από την απόλυτη σιωπή κάθε ήχος στην σύνθεση τους και τότε θα ρωτήσουν: « που πηγαίνουμε κύριε; Αυτός μας κοιτά στα μάτια και λέει εσείς είστε Καπετάνιοι, Οδυσσείς».

Μια sui generis παράσταση μέσα στην παράσταση, σαν να βλέπεις το έργο να γράφεται την ώρα που σχηματίζεται μέσα στο μυαλό τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το τραγούδι τους. Με οδηγό το παιχνίδι και μια νότα από αποστασιοποίηση κυριολεκτική (όχι μπρεχτική, αλλά αυτή του Ιούλιου Καίσαρα που αναφέρεται στον εαυτό του σε γ’ πρόσωπο) ο Γρηγόρης Χατζάκης σκηνοθετεί μια παράσταση που είναι στα όρια της «τέχνης για την τέχνη». Παρά ταύτα, δεν χάνεται μέσα στην αναζήτηση της τέχνης, το έργο όπως και η παράσταση βυθίζονται μόνο για λίγο στην αναζήτηση για να επιστρέψουν θριαμβευτικά στην επικοινωνία με το κοινό, μέσω του δημιουργήματος τους: του τραγουδιού των Ginger Creepers “Ulysseses”.

«Ο ήχος που έχει το χώμα στο μικροσκόπιο» είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που, κατά την άποψη μου, ως πρόθεση τουλάχιστον στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Παρά την φιλοσοφική και επιστημονική του εμβάθυνση, δεν χάνει στιγμή την ελαφρότητα και την ελευθερία της δημιουργίας, είναι κωμικό, έχει ανατροπές που διατηρούν το ενδιαφέρον του θεατή, και κυρίως σου δίνει μια αίσθηση ολοκλήρωσης πρωτόγνωρη και συναρπαστική. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για κάθε μικρή λεπτομέρεια που απαρτίζει αυτή την συναρπαστική εμπειρία του «απόλυτου» ήχου. 


INFO

Ο ΗΧΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΩΜΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

by Ginger Creepers Theater Band

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15

*Απο τις 7.30- Προετοιμασία ηρώων & Events

Εισιτήριο: 12€, 8€ άνεργοι-φοιτητές, 5€ ατέλεια

Κρατήσεις: BIOS & Online στη VIVA

Πειραιώς 84, Αθήνα

210 34 25 335

Συντελεστές

Σύλληψη-Κείμενο: Ginger Creepers (Χρήστος Καπενής, Γρηγόρης Χατζάκης)

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης

Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη

Μουσική-Sound Design: Βύρων Κατρίτσης 

Δραματουργική Συνεργασία: Voltnoi

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου

Παίζουν: Χρήστος Καπενής, Γρηγόρης Χατζάκης, Δώρα Παρδάλη

Διάρκεια: 120’

Παραγωγή: Ginger Creepers & Bios


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος