Point Of View

Ο Ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες

Boem Team

«Το παρελθόν είναι εδώ και μας επηρεάζει με πολλούς τρόπους. Ιδίως η  μνήμη του Εμφυλίου επιδρά έντονα στη στάση που έχουμε για άλλες κοινωνικές ομάδες και πολιτικά κόμματα» Ρ.Α. 

Ο συγγραφέας Ραϋμόνδος Αλβανός παρουσιάζει το βιβλίο του «Ο Ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» και ανοίγει διάλογο με το κοινό. Πρόκειται για μια συζήτηση που βρίσκεται στον πυρήνα της δημόσιας ιστορίας, αφορά τη συλλογική μας μνήμη και τη διαμόρφωση των σύγχρονων πολιτικών ταυτοτήτων. 

Το βιβλίο βασίστηκε στην ξενάγηση που έκανε για 8 χρόνια ο Ραϋμόνδος Αλβανός στους, πάνω από 30.000 επισκέπτες, του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, στο δήμο Νεστορίου. Το βιβλίο διατηρεί την προφορικότητα των ξεναγήσεων και στοιχεία από τις συζητήσεις του με τους επισκέπτες του Πάρκου, αποτελώντας ένα ιστορικό έργο που δημιουργήθηκε δυναμικά, με επαφή με το πεδίο και εκτεταμένη επιστημονική έρευνα. Ο συγγραφέας απευθύνεται στο ευρύ κοινό με σκοπό να προσεγγίσει ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ιστορικό ζήτημα, να αναδείξει τα γεγονότα τις, συχνά αντικρουόμενες, ιστορικές ερμηνείες τους, τις διαδικασίες της μνήμης και λήθης αλλά και το βαθμό που μας επηρεάζουν όλα αυτά σήμερα. 

Ιδιαίτερη δημοσιότητα δόθηκε στο βιβλίο όταν απόσπασμα της εισαγωγής του έγινε θέμα στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2022, στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα. Το εξεταστέο θέμα με τίτλο «Γιατί να μαθαίνουμε Ιστορία;», έθετε το ερώτημα γιατί αξίζει να μαθαίνουμε Ιστορία, ερώτημα που σίγουρα δεν αφορά μόνο τους μαθητές της τρίτης Λυκείου.

Με το έργο του ο συγγραφέας απευθύνει μια ανοιχτή πρόσκληση, «μια ευκαιρία αναστοχασμού, ενδοσκόπησης και κριτικής ανάλυσης των βεβαιοτήτων και των εικόνων που έχουμε τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους». Πρόκειται για μια διαδικασία αυτογνωσίας χρήσιμη τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο μιας σειράς παρουσιάσεων στην Αθήνα, ο συγγραφέας επιλέγει τη Νίκαια και τον ανεξάρτητο χώρο τέχνης Ψιλικατζίδικο σε μια γειτονιά που αποτελούσε επίκεντρο μαχών κατά τις συγκρούσεις των Δεκεμβριανών.

Για τον συγγραφέα

Ο Ραϋμόνδος Αλβανός γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Συγκριτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ και είναι διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες: Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου. Τον Απρίλιο του 2022 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες. Και τα δύο έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ‘Επίκεντρο’.

Περισσότερα για το έργο του

Απόσπασμα από την εισαγωγή του τελευταίου του βιβλίου με τον τίτλο «Γιατί να μαθαίνουμε Ιστορία;» μπήκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου 2022 στο μάθημα της γλώσσας. Το απόσπασμα μπορείτε να το δείτε εδώ . 

Πρόσφατη συνέντευξη του Ραϋμόνδου Αλβανού μπορείτε να διαβάσετε στην Καθημερινή της Κυριακής εδώ.

Για το Ψιλικατζίδικο

Πρόκειται για ένα ψιλικατζίδικο που άνοιξε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’70 στην προσφυγική γειτονιά στα σύνορα της Νίκαιας με τον Κορυδαλλό. Eπιβίωσε από την επέλαση των μεγάλων σούπερ μάρκετ, μένοντας ανοικτό από τις επτά το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Κλειστό πλέον σχεδόν μία δεκαετία, θύμα της κρίσης. Ένας τόπος πολύ κοντά στην Ακρόπολη, το λιμάνι, τη θάλασσα, τους βασικούς οδικούς κόμβους, τις φυλακές του Κορυδαλλού, που όμως δεν ανήκει πουθενά.  Η ανακαίνιση του χώρου, έχει ως στόχο να το καταστήσει και πάλι έναν τόπο ιστοριών και εικόνων, με πυρήνα δράσεις καλλιτεχνικής έκφρασης και ελεύθερης δημιουργίας. Να ξαναγεμίσει η αυλή του με ανθρώπους και συζητήσεις. Αποτελεί το καλλιτεχνικό σπίτι της Ομάδας7. 

Πληροφορίες εκδήλωσης

Μ. Τρίτη, 11 Απριλίου 2023, 19.30 – 21.00 

Ψιλικατζίδικο | Κορίνθου 17-19 & Μακεδονίας Νίκαια, Μετρό Κορυδαλλός 

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 698 4168 592 & 693 7273 663

Yπεύθυνη επικοινωνίας χώρου: Δάφνη Ανέστη

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος