Point Of View

Monkey Business

Κωστής Γωγιός

Δεν μας φτάνουν οι ντόπιοι βαρεμένοι, κάνουμε και εισαγωγή, μην τυχόν και ξεμείνουμε από τέτοιους. Ζευγάρι Γάλλων που επισκέφθηκε την Κρήτη για διακοπές, πάρκαρε το αυτοκίνητό του σε κεντρικό δρόμο και πήγε για τα ψώνια του. Τίποτα μεμπτό μέχρι τώρα, ίσα - ίσα κινείται η οικονομία της χώρας. Η μόνη λεπτομέρεια είναι ότι είχαν κλειδώσει μέσα το 3 χρονών παιδί τους, ίσως για να δουν αν θα ανθίσει σε συνθήκες θερμοκηπίου. Γκρινιάζει το παιδί σου όταν πας σούπερ μάρκετ και θέλει να αγοράσει όλα τα haribo; Κλείδωσε το μέσα και κάνε τη δουλειά σου. Το αυτοκίνητο ήταν κατάηλα κι η ώρα περνούσε, οπότε οι περαστικοί που έβλεπαν το σκηνικό ειδοποίησαν την αστυνομία. 

Όντως, μετά από λίγο κατέφθασαν 2 μοτοσικλετιστές της ΕΛ.ΑΣ. μαζί με κλειδαρά, ο οποίος άνοιξε το αυτοκίνητο και απεγκλώβισε το παιδάκι. Εκείνη τη στιγμή επέστρεψαν και οι γονείς με τις σακούλες ανά χείρας και τουλάχιστον δεν χρειάστηκε να παιδευτούν να βρουν τα κλειδιά, καθώς το αυτοκίνητο ήταν ήδη ανοιχτό.  Αν με είχαν αφήσει μέσα σε κάποιο κλειστό αυτοκίνητο, έτσι όπως ζεσταίνομαι, όταν γύριζαν παίζει να έβρισκαν το αυτοκίνητο πλημμυρισμένο από ιδρώτα στο ύψος των παραθύρων και τα πάντα εκεί μέσα πιο υγρά και από όταν κάνει την εμφάνιση του ο κοιλιακός του Σπαλιάρα.  

Από την Κρήτη μεταφερόμαστε στη Δυτική Βιρτζίνια, όπου μια 70χρονη γυναίκα πάρκαρε το αυτοκίνητο της έξω από το Walmart (αλυσίδα σούπερ μάρκετ), πάλι με δωράκι μέσα, αλλά τουλάχιστον όχι παιδί (Ε για να είχε παιδί στα 70 θα ήταν η Σάρα, οπότε θα βοηθούσε ο Μεγάλος στον απεγκλωβισμό με τίποτα ακρίδες ή πληγές). Η ηλικιωμένη άφησε τα 2 της σκυλιά στο αυτοκίνητο, τη Sadie και την Peppi, αλλά φρόντισε να αφήσει την μηχανή αναμμένη ώστε να δουλεύει το air condition, καθώς δεν ήταν φαν των hot dogs. Τα σκυλιά μετά από λίγη ώρα λογικά βαρέθηκαν και άρχισαν να πειράζουν τα διάφορα κουμπιά και διακόπτες, όπως εκείνος ο φίλος που όλοι έχουμε και όταν μπει στο αυτοκίνητο σου αρχίζει να πατάει κουμπιά και μετά να σε ρωτάει τι κάνει το καθένα. 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η Sadie κατάφερε να βγάλει το χειρόφρενο και όταν το αυτοκίνητο άρχισε να τσουλάει, έστριψε το τιμόνι με αποτέλεσμα να το τρακάρουν σε έναν τοίχο. Με το που το αυτοκίνητο σταμάτησε στον τοίχο, οι μάρτυρες αναφέρουν ότι το δεύτερο σκυλί ανέβηκε στο κάθισμα και πάτησε το κουμπί του παραθύρου, κατεβάζοντας το.  Οι λόγοι που μπορεί να έγινε αυτό το περιστατικό:

Α. Είχαν δει προσφάτως το «Θέλμα και Λουίζ»

Β. Η ηλικιωμένη είναι τρελή απαγωγέας και τα σκυλιά οργάνωναν την απόδραση χρόνια

Γ. Η ηλικιωμένη τους μάθαινε κρυφά να οδηγούν, αλλά αυτά δεν το είχαν και πολύ

Δ. Ήταν ακτιβιστική διαμαρτυρία για όλα τα σκυλιά που έχουν μείνει κλεισμένα

Ε. «Ε, σκυλιά είναι, κάνουν σκανταλιές. Θα μεγαλώσουν»

Ο αστυνομικός που έφτασε στον τόπο του ατυχήματος ενημερώθηκε μέσω ασυρμάτου με το εξής: «Δύο σκυλιά σε αυτοκίνητο. Το ένα έλυσε το χειρόφρενο. Το άλλο κατέβασε το παράθυρο» ΚΑΙ ΠΗΓΕ, αντί να το θεωρήσει πλάκα.

Μερικές φορές, έχεις μια ιδέα που ενώ μοιάζει τόσο καλή στο κεφάλι σου, εξελίσσεται σε παταγώδη αποτυχία. Στο κινέζικο χωριό Xianfeng το 2003, οι τοπικές αρχές είχαν μια τέτοια ιδέα. Γύρω από το χωριό υπάρχουν κάποια ιερά για τους βουδιστές βουνά που ήταν γεμάτα από μακάκους και τουρίστες που τους τάιζαν και έβγαζαν φωτογραφίες μαζί τους. Είναι πολύ πιθανόν ο Μέγας Αλέξανδρος να είχε περάσει από το χωριό, καθώς οι κάτοικοι μπολιασμένοι με την ελληνική λαμογιά, σκέφτηκαν να κατεβάσουν μερικούς πίθηκους από τα βουνά και να προσελκύσουν τουρίστες. Ξεκίνησαν με 73 πιθηκάκια, τα οποία πλήθυναν με ταχείς ρυθμούς και έφερναν τουρίστες και χρήματα. 

Τα προβλήματα ξεκίνησαν το 2005 όταν απεβίωσε ο βασικός επενδυτής του σχεδίου «Μακάκας» και οι χωρικοί κατάλαβαν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να τους ταΐζουν. Σκέφτηκαν λοιπόν, ότι αν τους αφήσουν ατάιστους, αυτοί θα επιστρέψουν στα βουνά για να βρουν τροφή. Οι χωρικοί μάλλον έψαχναν για μακάκες, αφού τα πιθηκάκια όχι μόνο δεν έφυγαν αλλά πολλαπλασιάστηκαν φτάνοντας στις αρχές του 2016 τους 600. Άρχισαν να τρώνε τις καλλιέργειες, να εισβάλλουν σε σπίτια λεηλατώντας τα και να επιτίθενται σε ανθρώπους. Οι μακάκοι θεωρούνται προστατευόμενο είδος στην Κίνα, οπότε έπρεπε οι κάτοικοι να καλέσουν ειδικούς «μπόγιες», οι οποίοι να απομακρύνουν τους μακάκους υπό την επίβλεψη των αρμοδίων αρχών. Η όλη διαδικασία κράτησε 4 χρόνια και απομακρύνθηκαν οι μισοί. Για να γίνουν χειρότερα τα πράγματα, το χωριό Xianfeng θεωρείται πλέον φυσικό τους περιβάλλον και οι «μπόγιες» μπορούν να ξαναπάνε μετά από 10 χρόνια πάλι. Εκτός από τους τουρίστες που δεν πατάνε πλέον στο χωριό, πολλοί κάτοικοι παίρνουν την απόφαση να μετακομίσουν. Ο πλανήτης των πιθήκων μόλις πήρε σάρκα και οστά. 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος