Point Of View

Mια Ζωή στο Θέατρο - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ο Ρόμπερτ και ο Τζον είναι ηθοποιοί και όπως όλοι οι ηθοποιοί, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο θέατρο. Μελετούν, δοκιμάζουν ρόλους, δέχονται το χειροκρότημα - ενίοτε και την αδιαφορία - του κοινού και την άλλη μέρα αρχίζουν πάλι από την αρχή.

Ο Τάσος Πυργιέρης σκηνοθετεί το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς, αναδεικνύοντας τον χρόνο και το ρυθμό του θεάτρου, στο σύνολο του, δηλαδή και παρασκηνιακά και επί σκηνής, και κατά τις πρόβες και στο τελείωμα μιας μέρας. Παραθέτει ανάγλυφα τις μικρές ιδιοτροπίες του χώρου, διαχειριζόμενος την ίδια τη γλώσσα του Θεάτρου, επιβεβαιώνοντας τα λόγια του Ρόμπερτ πως το θέατρο είναι ζωή. Η μετάφραση του Αλέξη Ρίγλη επιβεβαιώνει την ευγλωττία του Μάμετ και γίνονται ένας εξαιρετικός καμβάς πάνω στον οποίο ζωγραφίζουν οι ηθοποιοί. 

Ο Γρηγόρης Σταμούλης είναι ένας εξαιρετικός μεγαλόστομος και εύθραυστος Ρόμπερτ, με περίσσια ενέργεια την οποία διαχειρίζεται στο ακέραιο. Μαζί του ο Χρήστος Καπενής είναι ο λίγο πιο μαζεμένος αλλά εξίσου ευθύβολος Τζον, και οι δυο τους δημιουργούν εξαιρετικές στιγμές θεατρικής ζωής. Η σχέση τους εξελίσσεται μέσα στην ολιγόωρη παράσταση, ταυτόχρονα με τις πρόβες τους και την σταδιοδρομία τους. Μας μεταφέρουν αυτές τις μικρές λεπτομέρειες από την θεατρική καθημερινότητα που οι θεατές δεν θα έχουμε αλλιώς την ευκαιρία να τις παρακολουθήσουμε:  την γλυκόπικρη γεύση μιας εδραιωμένης καριέρας απέναντι σ’ αυτήν που ξεκινά να ανέρχεται, τον γνήσιο θαυμασμό ενός καλλιτέχνη προς τον άλλο, ταυτόχρονα με την ζήλια και την μισαλλοδοξία. Θαυμάσιες πινελιές ερμηνείας κι από τους δύο ηθοποιούς που δίνουν το 100% τους με απλοχεριά και μεράκι. 

Τα σκηνικά της Χριστίνας Κάλμπαρη βρίσκουν τον ιδανικό χώρο της Β’ Σκηνής του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας. Όλος ο χώρος μεταβάλλεται χάρη στην χρήση μιας ‘αυλαίας’ που διακρίνει το προσκήνιο από το παρασκήνιο. Ο φωτιστικός σχεδιασμός του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου ενεργοποιεί τους επιμέρους χώρους με κινηματογραφική διάθεση και ίσως μια αμυδρή αίσθηση Bauhaus. Η μουσική του Δημήτρη Μαραμή επισφραγίζει αυτή την κινηματογραφική διάθεση, σαν από παράσταση μπουλβάρ. 

Η παράσταση «Μια Ζωή στο Θέατρο» είναι μια σπάνια ευκαιρία να απολαύσετε καλό θέατρο κι απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη! 


Στοιχεία Παράστασης

Μετάφραση: Αλέξης Ρίγλης, Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης, Μουσική: Δημήτρης Μαραμής, Σκηνογραφία: Χριστίνα Κάλμπαρη, Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη, Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Δραματολόγος: Σέβη Ματσακίδου, Κίνηση: Βασίλης Σκαρμούτσος, Βοηθοί σκηνοθέτη: Φρόσω Μάνη, Θωμαΐς Χειλά, Φροντιστήριο: Βασιλική Τσιλιγκρού, Επιμέλεια κομμώσεων: Χρόνης Τζήμος, Μακιγιάζ: Κάκια Πετρέα, Ειδικός συνεργάτης: Ειρήνη Ιορδανίδου, Επιμέλεια Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης, Νομικός σύμβουλος: Δημήτρης Καλοχαιρέτης, Παραγωγή: Α.Μ.Κ.Ε."Ο κύβος"

Ερμηνεύουν:  Γρηγόρης Σταμούλης & Χρήστος Καπενής

Β’ Σκηνή  του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη, 2114117878

Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00 (έως 10 Φεβρουαρίου)

Εισιτήρια: 12€, 10€ μειωμένο, 5€ ατέλειες


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος