Point Of View

Μια ταινία σκέτη ... Πρόκληση


Ήταν 8 Φεβρουαρίου του 1971, όταν στους Αθηναϊκούς κινηματογράφους έκανε πρεμιέρα η ερωτική ταινία του  Όμηρου Εστρατιάδη «Πρόκληση». Η ταινία έχει την ευτυχία να συγκεντρώνει πάρα πολλά βαριά ονόματα της μεγάλης οθόνης  και αυτό από την αρχή έδωσε ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον σκηνοθέτη: Άννα Φόνσου, Ανδρέας Μπάρκουλης, Έλενα Ναθαναήλ, Ελένη Ανουσάκη, Καίτη Πάνου και ο Udo Kier (πρώτη του εμφάνιση σε ελληνική ταινία. Ο Kier ήταν Γερμανός ηθοποιός με πολλές εμφανίσεις σε ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου). Το σενάριο γραμμένο από τον αξιόλογο Γιάννη Τζιώτη μας μεταφέρει στην Ύδρα. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που ένα αμιγώς τουριστικό νησί (Ύδρα) δεν προβάλλεται ως τέτοιο. Αξίζει να αναφερθεί πως κάποια από τα γυρίσματα στο νησί είναι στον Πόρο. Σημαντικότατο ατού της ταινίας  η μουσική της  επένδυση από τον κορυφαίο δημιουργό της  χώρας μας  Μάνο Λοίζο με πολλά και σημαντικά του τραγούδια από τη συνεργασία του με το Λευτέρη Παπαδόπουλο: «Μάνα δε φυτέψαμε» με το  Γιάννη Πάριο, «Κόκκινο γλυκό μου στόμα» με το  Γιάννη Καλατζή, «Την πόρτα μου έχω ανοιχτή» με την Ελένη Ανουσάκη και το «Ρίξε δώδεκα μαχαίρια» το οποίο στο φιλμ ερμηνεύει η Ελένη Ροδά, ωστόσο το πρωτοηχογράφησε ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ το 1969 με σκοπό να μπει στο σάουντρακ της ταινίας «Η νεράιδα και το παλικάρι» κάτι το οποίο δεν έγινε τότε. Η μουσική επένδυση της ταινίας «Πρόκληση» ολοκληρώνεται με τα ορχηστρικά θέματα: «Καβάλα στο δελφίνι» και «Η γοργόνα» (Στην απάνω γειτονίτσα).  Το περίεργο είναι ότι το σάουντρακ δεν κυκλοφόρησε  ποτέ στη δισκογραφική αγορά , ούτε καν ετεροχρονισμένα.


Οι κριτικοί της εποχής υποδέχονται την «Πρόκληση» ως μία ακόμη ερωτική ταινία του Όμηρου Εστρατιάδη. Πολύ αργότερα αναγνωρίστηκε ως η καλύτερη ταινία του με ωραία έγχρωμα πλάνα, καλή μουσική και πλούσιο καστ. Φυσικά όπως όλες οι ελληνικές ταινίες του είδους έτσι και αυτή είχε πολλά αδύνατα σημεία:

Στην σκηνή όπου ο Ανδρέας  ξυλοφορτώνει το Μιχάλη γιατί εκβιάζει τη γυναίκα του η φωνή δεν είναι του Μπάρκουλη!!! Τον  ντουμπλάρει ο Λευτέρης Γυφτόπουλος  που όμως δεν εμφανίζεται στην ταινία. Αξιόλογοι ηθοποιοί, ενώ προσελκύστηκαν στην ταινία, περιορίζονται, δυστυχώς και αδικαιολόγητα, σε ρόλο κομπάρσου  όπως ο Βαγγέλης Καζάν , ο Γιάννης Αργύρης  και  ο Δήμος  Σταρένιος.

Στο φιλμ πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει και ο διεθνής ηθοποιός Werner Pochath ο οποίος συμμετείχε και σε άλλες ταινίες του Όμηρου Εστρατιάδη. Για την ιστορία να πούμε ότι έφυγε από τη ζωή το 1993. Η «Πρόκληση» έκανε καριέρα και στο εξωτερικό με τον τίτλο «Love  a  bove all». Η ταινία έκοψε 119.081 εισιτήρια στις αίθουσες πρώτης προβολής σε Αθήνα, Πειραιά και προάστια. Ήρθε στην 46η θέση ανάμεσα  σε 87 ταινίες.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος