Λίγο αλμυρό σας βγήκε κ. Ιουλία μου

Κωστής Γωγιός

Η κρίση, σε συνδυασμό με την προσπάθεια των σεφ να γίνουν δημιουργικοί και πρωτοποριακοί, έχει δημιουργήσει πιάτα, που  λίγα χρόνια πριν θα τα κοιτούσες με το βλέμμα γέρου που μένει κοντά σε παιδική χαρά γεμάτη αλαλάζοντα παιδιά. Οι ιστορίες των παλιότερων για την Κατοχή ήταν πλασμένες με υλικά που χρησιμοποιούσαν λόγω πείνας και αφθονίας αυτών (πχ χαρούπια, τσουκνίδες) και πλέον χρησιμοποιούνται σε πιάτα που πληρώνεις αρκετά ακριβά, όπως γλυκά με χαρουπόμελο, πίτες με χαρουπάλευρο, κεφτεδάκια τσουκνίδας κλπ. Οι ιστορίες από τον καιρό εκείνο, ήθελαν τον κόσμο να μην μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια από την πείνα. Το ίδιο κι ο επίτιμος, αλλά για διαφορετικούς λόγους: Βαρυστομαχιά από τα δύο πιάτα φακές που έτρωγε βραδιάτικα και από τις φωνές των πεινασμένων στο δρόμο. 

Στο Λονδίνο, σε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης όλων των υλικών που μας προσφέρει η Μητέρα Φύση (ή μάλλον ο Πατέρας Φύσης εδώ) διοργανώνονται μαθήματα μαγειρικής με σπέρμα. Το σπέρμα πρέπει να το φέρνουν οι ίδιοι οι μαθητές και μπορεί να είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο («Έλα βρε Νίκο μου, βγάλε μου λίγο ακόμα. Ε προφανώς δεν φτάνει, κοτόπουλο με κρέμα θα φτιάξω, όχι σφηνάκι»). Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν την εκμάθηση χρήσης του σπέρματος ως βασικού συστατικού σε κυρίως πιάτα, ορεκτικά αλλά και ροφήματα. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνεται αν σου τελειώσουν τα υλικά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος (αχ, δεν υπολόγισα τη σως) και αν θα μπορείς πχ να πεταχτείς στην τουαλέτα για μια γρήγορη παραγωγή πρώτης ύλης. 

Διαβάζουμε ότι ο σεφ δηλώνει ότι «τα οφέλη του σπέρματος στην υγεία έχουν συζητηθεί εδώ και χρόνια» (από άντρες που προσπαθούν να πείσουν τις συντρόφους τους να «σκύψουν στα προβλήματα τους»;) και ότι «άλλωστε και τα αυγά είναι το αποτέλεσμα της έμμηνου ρύσης της κότας» καταστρέφοντας μας μια για πάντα την ομελέτα, έστω ότι είχε μείνει από τη σκηνή στο ”Pink Flamingos”.  Δεν γνωρίζουμε επίσης αν ο πάροχος σπέρματος πρέπει κάνει συγκεκριμένη διατροφή (πχ ανανά, σπαράγγια κλπ) για καλύτερη γεύση και αν τα πιάτα θα έχουν ιδιαίτερη ονομασία και καθόλου ιδιαίτερα λογοπαίγνια, όπως χοιρινό χιμένεθ, το μπανόφι της Μόνικα Λεβίνσκι, το κοτοπουλάκι του Πασχάλη, ο καφές του ανθυπασπιστή, κλπ. 

Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι το φρέσκο σπέρμα είναι καλύτερο σε γεύση και με περισσότερες ουσίες από το κατεψυγμένο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα και το δεύτερο. Αναμένουμε αντίστοιχα μαθήματα στην Ελλάδα με συστατικά από την λαϊκή ρήση για το παξιμάδι (και όχι ρύση, καθώς επιστρέφουμε Λονδίνο έτσι).

Είναι άπειρες οι φορές που έχω πει την λάθος ατάκα στον λάθος άνθρωπο, χωρίς όμως να γνωρίζω καταστάσεις, προς όποια υπεράσπισή μου. Για παράδειγμα, σε συνάδελφο που μου γκρίνιαζε ότι έχει ξεχάσει το κινητό της σπίτι έχω απαντήσει «Εντάξει, και τι αγχώνεσαι; Άντε να βρεις μετά καμιά αναπάντητη από την μάνα σου μόνο», με μια μικρή λεπτομέρεια που δεν ήξερα, ότι την έχει χάσει πριν λίγα χρόνια. Πολλά τέτοια παραδείγματα, που αν η γη άνοιγε να με καταπιεί κάθε φορά που το ζητούσα, θα είχα καταλήξει να βλέπω λιγότερο ήλιο κι από Νορβηγό τον χειμώνα. Πολλές φορές είναι και οι αντίστοιχες πράξεις που αντιλαμβάνεσαι ότι έκανες λάθος, σχεδόν αμέσως. Όταν θα βρίσεις κάποιον μέσα σε αυτοκίνητο για παράδειγμα, σταματήσει και όταν κατέβει διαπιστώνεις ότι τα χέρια του είναι σαν κουπιά ή όντως βγάζει κάτι κουπιά από το πορτμπαγκάζ. 

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι κάποιος έκλεψε το κινητό της μητέρας του Αλέξη Τσίπρα, Αρίστης, από κάποιο νεκροταφείο. Η κ. Αρίστη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, αυτός την Ασφάλεια, την ΕΥΠ κι όποιον άλλον μιλάει ελληνικά και χρησιμοποιεί εμφανείς μεταμφιέσεις. Σύντομα η ΕΥΠ σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε εντοπίσει το σήμα και το στίγμα του κινητού και μια ομάδα αστυνομικών έκανε έφοδο σε μονοκατοικία στα Άνω Λιόσια. Το κινητό βρέθηκε εκεί, ο 26χρονος αθίγγανος, αφού έκλεισε το στόμα του από την έκπληξη και μείωσε το γούρλωμα των ματιών από «Κυριάκος Μητσοτάκης» σε σχεδόν γουρλωτά, οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ και αν αποφασίσει να ξανακλέψει ποτέ, νομίζω ότι θα ζητήσει γενεαλογικό δέντρο τουλάχιστον για 3 γενιές πίσω.

Η κυρία Αρίστη παρέλαβε και πάλι το κινητό της, ευχαρίστησε τους αστυνομικούς και όπως τους είπε «Δεν ήταν ανάγκη να μπείτε σε τέτοια διαδικασία». Ας μην περιείχε προσωπικά στοιχεία του πρωθυπουργού και όντως δεν θα είχαν μπει σε μια τέτοια διαδικασία.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος