Point Of View

Λεόντιος και Λένα - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ένα παραμύθι με ένα πρίγκιπα και μια πριγκίπισσα, παίρνει απρόσμενη τροπή όταν αμφότεροι το «σκάνε» για το Ντιτρόιτ, ερωτεύονται σε ένα μπαρ και παντρεύονται χωρίς να ξέρουν το παραμικρό ο ένας για τον άλλο. «Με τρομάζει η ντροπή του να είμαστε ευτυχισμένοι σ’ αυτόν το κόσμο» λέει η Λένα στον Λεόντιο. 

Ο Γκέοργκ Μπύχνερ, στο σύντομο βίο του - πέθανε 23 ετών από τύφο - σπούδασε ιατρική και έγραψε λίγο πριν τον θάνατο του τον τον ημιτελή «Βόυτσεκ» (1837). Το 1836 έγραψε το «Λεόντιος και Λένα» (1836), το δεύτερο θεατρικό έργο του μετά το «Θάνατο του Δαντόν» (1835).  Ο ίδιος το θεωρούσε κωμωδία. Η δραματουργική επεξεργασία της Κατερίνας και Παναγιώτας Κωνσταντινάκου, φέρνει το έργο στο σήμερα, για την ακρίβεια σε μια παράλληλη σύγχρονη πραγματικότητα, με στοιχεία από την γκοθ αισθητική ενώ ταυτόχρονα κάπου αόριστα στα σκηνικά (Δανάη Ελευσινιώτη) και τα κοστούμια  (Βασιλεία Ροζάνα) διαφαίνεται μια επιρροή από το έργο του Τζάρμους . 

Το «Λεόντιος και Λένα» είναι βαθιά φιλοσοφικό κείμενο, με υπαρξιακές αναφορές που θυμίζουν τους Κίρκεγκωρ και τον πολύ κατοπινό Βιτγκενστάιν, κι όμως η δράση και η θεατρικότητα του κειμένου δεν υποτιμούνται καθόλου. Η μετακίνηση των σκηνών στον χώρο και η ταυτόχρονη κινηματογραφική αναμετάδοση προσθέτουν αξία στην διαχρονικότητα αυτού του έργου που κινείται ανάμεσα στο φαντασιακό και το υπαρξιακό. Η σκηνοθεσία του Παντελή Φλατσούση επιτρέπει στην ποιητική του έργου να αναδυθεί μέσα σ’ ένα μη – χώρο, που υπαινίσσεται όμως με ξεκάθαρη ρητορική την αμφισβήτηση της εξουσίας απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται. 

Η πρώτη εμφάνιση της Φωτεινής Παπαχριστοπούλου, μια ηθοποιός εξαιρετικά ταλαντούχος που πρόσφατα απολαύσαμε στο «Φιντανάκι» στην Πειραματική του Εθνικού, είναι υπέροχη και ειδικά στη δεύτερη σκηνή που ερμηνεύει την παραμάνα της Λένας ξεπερνά τον εαυτό της. Ο Στάθης Κόκκορης, ως έμπιστος Βαλέριος διακρίνεται για την άνεση με την οποία μπαίνει και βγαίνει στην δραματική συνθήκη, ενώ διαθέτει μια σπάνια ενέργεια που φέρει και περιφέρει στη σκηνή σε αγαστή συνεργασία με τους συναδέλφους του. Ως προς το δίδυμο Λένας και Λεόντιου, η Νατάσα Παπανδρέου και Δημήτρης Τσιγκριμάνης,  φέρνουν ο καθένας μια ιδιαίτερη ποιότητα στο ρόλο τους, και ίσως ασυναίσθητα σμίγουν δύο διαφορετικούς κόσμους με κοινό παρανομαστή τον εγωισμό του απόλυτου.

Η παράσταση «Λεόντιος και Λένα» είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, αρχής γενόμενης του ίδιου του κειμένου του Μπύχνερ, αλλά και στο σύνολο της αισθητικής και καλλιτεχνικής αποτύπωσης που επιλέγει ο Παντελής Φλατσούσης μαζί με τους συντελεστες της. 

Στοιχεία Παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας | σκηνοθεσία: Παντελής Φλατσούσης | δραματουργία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου | σκηνικά: Δανάη Ελευσινιώτη | κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα | ηχητικός σχεδιασμός / φωνητική διδασκαλία: Ανρί Κεργκομάρ | φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος | video / φωτογραφίες: Γιάννης Gizmo Μπερερής | βοηθός  σκηνοθέτη: Σοφία Γεωργιάδου | Β' βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Δαρμανής | παίζουν: Στάθης Κόκκορης, Νατάσα Παπανδρέου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Δημήτρης Τσιγκριμάνης

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλ, 2130040496, 6945348445

Παραστάσεις: Πέμπτη και Παρασκευή, 21:00  (εως 27 Απριλίου 2018) (εκτός Μ. Βδομάδας)

Είσοδος: 10 €, 8 € (φοιτητικό, άνω 65), 5 € (κάρτα ανεργίας, ΣΕΗ, ΣΕΧΩΧΟ)

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος