Point Of View

«Λήθη» Τρεις νύχτες στην εκκλησία – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Μια γυναίκα ντυμένη στα λευκά, και με βέλο στο κεφάλι στέκεται στο πλατύσκαλο μιας εκκλησίας. Ένας άντρας μεταφέρει εργαλεία και παρακολουθεί την γυναίκα κρυμμένος πίσω από ένα δέντρο. Ένα κορίτσι, αναλαμβάνει βοηθός ενός λέκτορα. Μια μορφή στον τοίχο μεταδίδει τις ενδόμυχες σκέψεις ενός ανθρώπου που διαπιστώνει πως το «ναι εμπεριέχεται στο είναι». Αν η Αλίκη, στην Χώρα των Θαυμάτων άνοιγε μια πόρτα που την οδηγούσε στην Αγγλικανική Εκκλησία «Άγιος Παύλος» στην οδό Φιλελλήνων της Αθήνας ίσως να αναγνώριζε πια πως «Το σώμα είναι ο εκπρόσωπος του σώματος. Δεν υπάρχει άλλος Θεός.»

Μια παράσταση με οδηγό τους πέντε θεατρικούς μονολόγους «Ήττα-Μνήμη-Μετάνοια-Τέχνη-Λήθη» του Δημήτρη Δημητριάδη, ανεβαίνει για τρεις μοναδικές βραδιές στην Αγγλικανική Εκκλησία «Άγιος Παύλος» στις 2, 4 και 5 Οκτωβρίου, σε συν-σκηνοθεσία Βίκυς Αδάμου και Χρήστου Καπενή. Δύο καλλιτέχνες που τους έχουμε απολαύσει και παλιότερα στις «Στρατηγικές Επιβίωσης» μαζί, αλλά και χωριστά, πάντα όμως με την ίδια διάθεση σωματικότητας και αυτοσαρκασμού μέσα σε τόπους θεατρικούς που αναδεικνύουν με την ιδιαίτερη δραματική τους διαίσθηση. Στην προκειμένη περίπτωση συσκηνοθετούν τους μονολόγους του Δημητριάδη, ακολουθώντας μια πολυεπίπεδη αφήγηση που εμπλέκει νέα μέσα, voice over, και ταυτόχρονα μεταχειρίζονται τον ίδιο τον χώρο της Εκκλησίας ως το σκηνικό αυτής της εκ βαθέων εξομολόγησης, κοινωνώντας τόσο το κοινωνικό όσο και το αισθαντικό σώμα αλλά και το πνεύμα. 

Η αισθητική της παράστασης που βρίσκει κύριο εκφραστή τον ίδιο τον χώρο της Εκκλησίας του Αγίου Παύλου, δίνει μια ξεχωριστή διάσταση στα κείμενα του Δημητριάδη. Οι πέντε μονόλογοι, αν και δραματουργικά στην εν λόγω παράσταση έχουν μια ενιαία προοπτική, χωρίζονται σε αυτόνομα στιγμιότυπα σαν κινηματογραφικά καρέ. Αποκορύφωμα αυτής της αισθητικής επιλογής αποτελεί ο μονόλογος της  «Τέχνης», με μια Βίκυ Αδάμου που διατρανώνει την ουσιαστική της υποκριτική αρτιότητα με μια περσόνα που θυμίζει αρκετά την Λούλα Αναγνωστάκη, αλλά στέκεται αυθύπαρκτη μέσα στην κινηματογραφική της απόδοση σαν σταρ βωβού κινηματογράφου πλάι στον άξιο παραστάτη Χρήστο Καπενή. Ο Joe Tornabene, επιβάλλεται στον χώρο, με τους ιδιαίτερους λαρυγγισμούς και τα μουσικά του μοτίβα, αν και χωρίς μουσικό όργανο όπως τον είχα πρωτοδεί στον «Βαθύ Αναστεναγμό». Δημιουργεί μια σχέση παρόντος και παρελθόντος με το νεαρό κορίτσι (Κλειώ Ροκανά) που τον διορθώνει και τον βοηθά, ενώ αναλαμβάνει να ολοκληρώσει την διάλεξη που εκείνος εγκαταλείπει, γιατί είναι «πολλά λόγια». 

Η παράσταση «Λήθη. Τρεις νύχτες στην εκκλησία» είναι μια παράσταση ζωντανή, σαν ένα γύρισμα σε κινηματογραφικό πλατώ με φιλμ, με ποικίλα ερεθίσματα, μια μικρή σκοτεινιά στο βάθος της όπως κάθε καταγραφή της σκέψης και των αισθημάτων. Μια παράσταση με χιούμορ και συνείδηση, γιατί «η μεγαλύτερη χαρά είναι να μη φοβάσαι».. 

Συντελεστές

Σύμβουλος Δραματουργίας: Εύη Προύσαλη, Σχεδιασμός Φωτισμού – Σκηνικού χώρου & Videο projection: Βασίλης Αποστολάτος, Επιμέλεια κοστουμιών: Lazy boy*, Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ορέστης Τάνης, Κίνηση: Πετρίνα Γιαννάκου, Επιμέλεια μαλλιών: Γιώργος Νικολαΐδης, Κατασκευή νυφικού: Νεφέλη Κλαπή – Αριστοτέλης Γεώργιος Ζώγας, Βοηθός Παραγωγής: Μάιρα Πάγκαλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελεάννα Γεωργίου, Φωτογραφίες: Φώτης Πλέγας Γ.

Επί σκηνής: Αδάμου Βίκυ, Καπενής Χρήστος, Κλειώ Ροκανά, Joe Tornabene και η Χριστίνα Αντωνιάδου στο εκκλησιαστικό όργανο

Αγγλικανική Εκκλησία «Άγιος Παύλος», Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα

Παραστάσεις: 2, 4, 5 Οκτωβρίου

Εισιτήρια: 12€

[Προπώληση 10€ στον Κινητήρα Ερεχθείου 22 Κουκάκι, Τηλ.: 2109248328]

Κρατήσεις θέσεων: 6976228271, 6978705491 (10:00-12:00 & 18:00-20:00)

Μια παραγωγή της life after death theatre company με την υποστήριξη του Καλλιτεχνικού Δικτύου Κινητήρας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

“Μέσα μου όλος ο χώρος και μέσα μου όλος ο χρόνος. Μέσα στο σώμα μου χρυσά χρυσάνθεμα. Ο τέλειος σχεδιασμός του μέσα κήπου”.

Τα δενδρίλια του καταπράσινου και ολόφρεσκου σκηνικού “κήπου” της παράστασης “Λήθη” Τρεις νύχτες στην Εκκλησία” θα διατίθενται προς “υιοθεσία”. Οι ανάδοχοι  των δέντρων θα ενημερωθούν για την ημερομηνία της δεντροφύτευσης, την οποία θα συντονίσει ο περιβαλλοντικός σύλλογος νέων “Ώρα για Δράση” σε συνεργασία με τη μεγάλη εθελοντική δράση της χώρας, “Let’s do it Greece”. Ο στόχος είναι κοινός και αφορά σε μία συλλογική και οργανωμένη δράση για την προστασία και διάσωση του περιβάλλοντος που μας φιλοξενεί.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος