Point Of View

Ξύπνημα από τη θερινή νάρκη

Κωστής Γωγιός

Πρώτο κείμενο μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, η οποία στην Ελλάδα διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις δημόσιων και μη υπαλλήλων, όλο τον χρόνο. Η στήλη έσπασε τις διακοπές της για να παρουσιάσει τα δεινά του καλοκαιριού απέναντι σε ορισμένους λίγους που συνεχίζουν να προτιμούν να λιώνουν στη ζέστη για 3 μήνες για διακοπές 10 ημερών. Αν, μάλιστα, αφαιρέσεις το ταξίδι με το πλοίο / αμάξι και την ξινίλα της πεθεράς σου που και φέτος τους κατσικώνεσαι, ο πραγματικός χρόνος διακοπών είναι 5 μέρες. Ο χρόνος αυτός, ειδικά αν έχεις παιδί σε μικρή ηλικία, εξασφαλίζεται μόνο με πολύωρη παραμονή στην τουαλέτα, αλλά τι αξία έχουν οι αιμορροΐδες, μπροστά σε λίγο χρόνο για σένα;

Παρά την εισαγωγή με την επίθεση στο καλοκαίρι και τους υποστηρικτές του, δεν θα αναλωθούμε περαιτέρω στην εποχή που στάθηκε η έμπνευση για την απεικόνιση της Κόλασης στα πρώτες χριστιανικές γκραβούρες. Ο πρώτος μοναχός που σχεδίασε την Κόλαση σαν έναν τόπο με καυτά καζάνια που βράζουν και χιλιάδες κατάμαυρους διαβόλους να σε βασανίζουν από όλες τις πλευρές, εικάζεται ότι πέρασε το προηγούμενο καλοκαίρι σε κάποιο ελληνικό νησί με τον ήλιο ντάλα, την άμμο να του καίει τα πόδια ακόμα και με σαγιονάρες Agianas (μεγάλος χορηγός της Εκκλησίας με σήμα τα βάγια), ενώ δίπλα του ηλιοκαμένοι, κατάμαυροι ντόπιοι έσβηναν τσιγάρα όπου έβρισκαν, φώναζαν στον Γιωργάκη να μην μπαίνει στα βαθιά και έπαιζαν δυνατά μουσική από κάποιο φορητό όργανο της εποχής, λογικά πάντως όχι άρπα. Όλα αυτά ενέπνευσαν την εικόνα που έχουμε σήμερα για την μεταθανάτια (αλλά και προθανάτια όπως φαίνεται) τιμωρία μας.

Ένα από τα πιο άχρηστα πράγματα που έχουν εφευρεθεί ποτέ και ευτυχώς τείνει να εκλείψει τα τελευταία χρόνια είναι η τούρτα παγωτό. Προϊόν της φαντασίας ενός αναποφάσιστου μυαλού, που αδυνατώντας να επιλέξει μεταξύ τούρτας και παγωτού, σκέφτηκε να τα συνδυάσει. Λόγω ακριβώς αυτής της «διπλωματίας» στην απόφαση του και στον βολικό συνδυασμό δύο επιλογών σε μία, η τούρτα παγωτό αποδίδεται στον Σολομώντα. Στα απαγορευμένα ευαγγέλια του Γκμωχ, τα οποία δεν αποδέχεται η επίσημη εκκλησία, παρουσιάζεται ο βασιλιάς Σολομώντας να τρώει πάντα τούρτα παγωτό πριν από κάθε απόφαση σε δίλημμα. Μάλιστα ο σοφός ευαγγελιστής περιγράφει ίσως τη στιγμή της γέννησης αυτής:

-Βασιλιά να σου βάλω τούρτα ή παγωτό μαζί με τον απογευματινό καφέ σου; Έχεις να δεις τόσο κόσμο

-Χμμμ, δύσκολη απόφαση. Διαμέλισε τα και βλέπουμε.

-Τι;

-Τι; 

-Τι να διαμελίσω πολυχρονεμένε μου βασιλιά; Την τούρτα;

-Άκυρο. Δεν είναι παιδί. Ξέρω γω; Βάλτα μαζί και βλέπουμε

Έτσι δημιουργήθηκε το αποτρόπαιο αυτό γλυκό, το οποίο στοίχειωσε τα παιδικά μας χρόνια και ρούφηξε κάθε χαρά μας. Ένα γλυκό το οποίο συνήθως δεν είναι ωραίο, δεν κόβεται με μαχαίρι γιατί προφανώς είναι παγωμένο, δεν μπορεί να φαγωθεί για τον ίδιο λόγο, δεν μπορείς να το γλείψεις όπως το παγωτό και περιμένεις να λιώσει λίγο για να μπορέσεις να το κόψεις και κυρίως να το φας. Οι άνθρωποι που βρίσκουν νόημα στην ύπαρξη της τούρτας παγωτού, λέγεται ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που βάζουν τα ραφτικά σε κουτί από δανέζικα μπισκότα. Μια θέση στον 2ο κύκλο της Κόλασης είναι κρατημένη για όλους εσάς. 

Η στήλη εκτός από πράγματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν όμως, έρχεται και με λύσεις και προτάσεις. Όπως όλοι γνωρίζουν, υπάρχουν σελίδες που το περιεχόμενο τους δεν είναι κατάλληλο για ανηλίκους, λόγω βίας, σεξ, διαγγέλματος του πρωθυπουργού και άλλου αντίστοιχου ευαίσθητου περιεχομένου που δεν χρειάζεται να μαυρίσει τις παιδικές ψυχές. Όσοι προσπαθούν να εισέλθουν σε αυτή τη σελίδα καλούνται να βάλουν την ημερομηνία γεννήσεως τους, ώστε αντίστοιχα να τους επιτραπεί ή όχι η είσοδος. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβαίνει και με ενήλικους σε άλλες περιπτώσεις. 

Η πρόταση της στήλης είναι η δημιουργία αντίστοιχης καταχώρισης ημερομηνίας γέννησης σε σελίδες τεχνολογικού περιεχομένου και αγοράς αυτών. Ψάχνεις, για παράδειγμα καινούριο κινητό ή ένα ψυγείο το οποίο δουλεύει με wifi. Πριν προχωρήσεις στο site ή πριν σου επιτρέψει την αγορά, το site σου ζητάει να καταχωρίσεις την ημερομηνία γέννησης και να απαντήσεις σε 2 ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις μπορεί να είναι κάτι απλό όπως «τι σχολιάζουμε κάτω από την ανάρτηση φωτογραφίας της ανιψιάς;», «πόσα σκυλάκια που χαιρετάνε μπορούν να μπουν κάτω από μια ανάρτηση;», «πιστεύεις ότι χρειάζεται να καλημερίζεις όλους σου τους φίλους με λουλουδάκια σε κακή ανάλυση από τη σελίδα -τα τρελοφιλαράκια της Τζένης-;». Οι απαντήσεις σε συνδυασμό με την ημερομηνία γέννησης δεν θα επιτρέπουν την είσοδο στο site ή την αγορά κάποιου προϊόντος που σχετίζεται με την τεχνολογία. Κάποιοι θα μιλήσουν για δυστοπικά σενάρια και ρατσισμό προς τους ηλικιωμένους. Κάποιοι θα μας φιλήσουν το χέρι με δάκρυα στα μάτια, σαν υπουργούς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε περιοδεία στην επαρχία τη δεκαετία του ’80 και σαν να μην έχουμε πανδημία. Κάποιοι θα ποστάρουν κάτω αυτό το κείμενο εικόνες με σκυλάκια να γελάνε. Για εσάς μιλάω. 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος