Point Of View

Κεντήματα – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Η νεαρή Μάρτζυ, βρίσκεται στο σπίτι της στην Τεχεράνη. Τα απογεύματα, η Μάρτζυ ετοιμάζει το τσάι και γύρω από τα σερβίτσια του τσαγιού, επτά Ιρανές μοιράζονται μυστικά και γαργαλιστικές λεπτομέρειες για την ζωή εκτός και εντός γάμου στο Ιράν αλλά και στην Ευρώπη. 

Η Τατιάνα Σκανάτοβιτς παίζει και σκηνοθετεί μια παράσταση που αντλεί απόλυτα την αισθητική της από το κόμικς της Σατραπί. Οι σύντομες ιστορίες που διηγούνται και αναπαριστούν σε εξαιρετική συνέργεια με τη φωτιστική συνθήκη του Βαγγέλη Σαγρή και τα σκηνικά του Δημήτρη Νίκα, μοιάζουν σε να ξεπηδούν από τις σελίδες του κόμικς. Οι σκηνές που διαδραματίζονται πίσω από τα σπετσάτα σαν θέατρο σκιών συντείνουν σ’ αυτή την δισδιάστατη θεατρική προσέγγιση. Η μουσική επιμέλεια αναδεικνύει τον διαπολιτισμικό χαρακτήρα του έργου της Σατραπί και ταξιδεύει τον θεατή στις νοσταλγικές αναμνήσεις της Μάρτζυ. 

Όλες ανεξαιρέτως οι ερμηνεύτριες, πραγματικά είναι σαν να ζωντάνεψαν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, με αποκορύφωμα την Μάρτζυ (Ματίνα Δημητροπούλου) και την γιαγιά της (Ίρις Μπουκαρή). Εκπληκτική η σκηνή της νύφης που της κλέβουν τα κοσμήματα (Ελευθερία Βλάχου) αλλά και ο κομμουνιστής σύζυγος στο Βερολίνο. Γαργαλιστικά αστεία η λίστα της θείας (Σταυρούλα Μουσούλη) υπέρ του να γίνεις ερωμένη παντρεμένου. 

Σοκαριστικά υπέροχη η εικόνα της 13άχρονης νύφης σαν κούκλα που στόλισαν σε κάποιο παράδοξο παιχνίδι. Εξαιρετικές η Ευγενία Μαραγκού αλλά και η Νόχα Ελ Μπαραγκέ, η οποία εκτός της μάνας της Μάρτζυ, ενσαρκώνει, μεταξύ άλλων και μια απίστευτη περσόνα: την Σιντέχ. Δεν υπάρχει τέλος στη γλαφυρότητα των εικόνων και στην ειλικρίνεια των χαρακτήρων. 

Τα κεντήματα είναι μια παράσταση που, αν δεν θύμιζε τόσο σε κόμικς, θα έπαυε να είναι κωμική και θα μετατρεπόταν σε μια απάνθρωπη τραγωδία για την ίδια την γυναικεία ύπαρξη. 


Στοιχεία Παράστασης

Σκηνοθεσία:Τατιάνα Σκανάτοβιτς, Σκηνικά: Δημήτρης Νίκας, Φωτισμοί: Βαγγέλης Σαγρής, 

Βοηθός σκηνοθέτις: Στεύη Θεοδοσίου, Μακιγιάζ: Κατερίνα Κωστάλα,  

Παίζουν: Ελευθερία Βλάχου, Ματίνα Δημητροπούλου, Νόχα Ελ Μπαραγκέ, Ευγενία Μαραγκού, Σταυρούλα Μουσούλη, Ίρις Μπουκαρή, Τατιάνα Σκανάτοβιτς.

Συμμετέχει ο Άντυ Δήμα

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή

Παραστάσεις: 31/3, 1, 7, 8, 12 και 13/4, 9:15 μ.μ.

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος