Point Of View

Κάτι διαφορετικό 2 - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Η ζωή συμβαίνει. Πολύ απλά. Εκτός συναγωνισμού. Απλά, συμβαίνει. Τώρα, συμβαίνει με αξιοπρέπεια; Ή μήπως είναι ένας διαρκής αγώνας για αξιοπρέπεια; Και τελικά, τι είναι αυτή η αξιοπρέπεια: να μπορείς να επιλέξεις, ίσως; 

Οι C for Circus, μετά την επιτυχία του «Καὶ ἐφύτευσεν ὁ Θεὸς παράδεισον», γιορτάζουν τα δέκα χρόνια από την πρώτη τους εμφάνιση στην Αθήνα («Κάτι διαφορετικό» 2013) και μας καλούν σε μια ξέφρενη γιορτή ζωής και διαφορετικότητας, με την παράσταση «Κάτι διαφορετικό 2», στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Ένα τσίρκο, εκεί περιμένεις να δεις την αναίρεση της νόρμας, την αναστροφή των συνθηκών, την ευρεσιτεχνία στην οπτική. Οι C for Circus μας ζητούν να γίνουμε μάρτυρες μιας ζωής, ανάμεσα σε πολλές ζωές που θα μπορούσαν να ευοδωθούν, αντι-ήρωες σε μια ηρωική περιπέτεια με μοιραίο τερματισμό, μέσα σε ένα βαθύ σκοτάδι στο εσωτερικό μιας αιώνιας μήτρας με ένα ολοστρόγγυλο πεπόνι, για θρόνο.

Η παράσταση των C for Circus είναι μια εκσυγχρονισμένη επιθεώρηση της εποχής και των ηθών μας: μια εκπληκτική δουλειά στα κείμενα και την δραματουργία που μπλέκει δημιουργικά την καθημερινότητα, την πολιτική, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, την αυτοδιάθεση του γυναικείου σωματος μεσα στην πατριαρχικα δομημενη κοινωνια, την καταπάτηση των δικαιωμάτων του καλλιτεχνικού κλάδου .. κι όλα αυτά μέσα από μια σπονδυλωτή ιστορία με εξαιρετικά αυτόνομα “νούμερα”. Βρίσκω ευφάνταστη και συμβολική την σκηνή και την ερμηνεία του μονόλογου με τα μήλα, το μήλο ως συμβολισμός της έκπτωσης των πρωτοπλάστων, ή της γνώσης, ή της βαρύτητας, ή απλα ως φρούτου, καθότι σε μια κβαντική προοπτική όλα υπάρχουν ταυτόχρονα, κι ο φόβος είναι ένα κατασκεύασμα μιας μονοδιαστατης θεώρησης της ζωής. 

Η αισθητική της παράστασης από τα κοστούμια ως τα σκηνικά, ως την μουσική που παίζουν οι ίδιοι οι ηθοποιοί, αυτή η πολυχρωμία μέσα στο σκοτάδι, μου φέρνει στο νού τις ταινίες του Τιμ Μπάρτον.  Η σκηνοθεσία της παράστασης μετακινεί το ενδιαφέρον του θεατή από το “μακρινό” σύνολο του θιάσου και της δράσης σε ένα πολύ “κοντινό” άγγιγμα στο βλέμμα, στην μοναχική ύπαρξη, στο στενότερο έσω του είναι. Το γέλιο ρέει άφθονο, γιατί το χιούμορ είναι παρόν πάντα - ένα χιούμορ “επιδημικό” που διεισδύει στα κύτταρα σου και σε κάνει συνένοχο. Οι ηθοποιοί παίζουν τον ρόλο τους, κι ο ρόλος τους έχει ένα δάνειο από τους ίδιους, μια συμβιωτική εκδοχή που δίνει κάτι το πολύ προσωπικό και “Κάτι διαφορετικό”!

Εύχομαι η παράσταση “Κάτι διαφορετικό 2” να ταξιδέψει πολύ περισσότερο, να την δει πολύς κόσμος, να συνομιλήσει με πολλά και διαφορετικά ακροατήρια, και ίσως να έχει και σίκουελ ή πρίκουελ ή κάτι διαφορετικό με εκθέτη ‘ν’ ... εγώ σίγουρα θα ήθελα να το δω!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: C for Circus και Άρτεμις Γρύμπλα, Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Γαβρέλας, Βοηθός σκηνοθέτις: Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Δραματουργική επεξεργασία: Άρτεμις Γρύμπλα, Σκηνικά-Kοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου, Αλεξάνδρα Αναστασία Φτούλη, Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Βαλέρια Δημητριάδου, Νίκος Μήτσης, Σχεδιασμός φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση, Επιμέλεια Κίνησης: Έλσα Σίσκου, Μακιγιάζ: Faleichyk Olga, Φωτογραφίες-Τρέιλερ: Δομνίκη Μητροπούλου, Επικοινωνία: Ανζελίκα Καψαμπέλη, Οργάνωση παραγωγής: Χρύσα Κοτταράκου, Συμπαραγωγή: C for Circus - θέατρο «Τζένη Καρέζη»

Παίζουν: Παναγιώτης Γαβρέλας, Βαλέρια Δημητριάδου, Μαρία - Ελισάβετ Κοτίνη, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Παύλος Παυλίδης, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3 Τηλ. 2103636144

Παραστάσεις : Τετάρτη & Κυριακή 20.00, Πέμπτη έως Σάββατο 21.00 (έως 2 Ιουνίου 2024)

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό 16 ευρώ

Μειωμένο 14 ευρώ (για φοιτητές, ανέργους και ΑμεΑ, με την επίδειξη  της αντίστοιχης ταυτότητας/κάρτας)

Προπώληση: more.com 

και στο ταμείο του θεάτρου, ωράριο 11:00-14:00 και 17:00- 21:00

H παράσταση «Κάτι διαφορετικό 2» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος