Point Of View

Καθόμαστε Σε Ένα Τραπέζι. Ο Ένας Κοιτάει Τις Γρίλιες. Από Κάπου Ακούγεται Ο Τελευταίος Λύκος. - Κριτική

Boem Team

Λίγο πριν την έναρξη των παραστάσεων είχα την χαρά να παρακολουθήσω το καινούργιο έργο των Ginger Creepers (Χρήστος Καπενής / Γρηγόρης Χατζάκης) στον καινούργιο χώρο τους Παρένθεση.

Ξέρετε που βρίσκεται η Εξτρεμαδούρα; Μπορεί ένας λύκος να είναι ο τελευταίος; Πως μεταφράζεται η “finca”; Μπορεί ένας μπάρμαν να κοιμάται όσο του μιλάς; Τι είπε ο Jose στον συγγραφέα; Οι απαντήσεις βρίσκονται στον νέο χώρο Παρένθεση, ένα μικρο-σύμπαν των Ginger Creepers. Καλως ήρθατε στον κόσμο τους... 

Με αφορμή τον Τελευταίο Λύκο, του Ούγγρου συγγραφέα Λάσλο Κρασναχορκάι, οι Ginger Creepers προτείνουν μία νέα, απόλυτα διαφορετική θεατρική εμπειρία, συστήνοντας τον νέο τους χώρο, την Παρένθεση. Ο θεατής εισέρχεται στον παραστασιακό χώρο όπου περιηγείται στα διαφορετικά εκθέματα, υπό την συνοδεία ενός ηχητικού τοπίου. Η αφήγηση με την χαρακτηριστική ραδιοφωνική φωνή του Χρήστου Καπενή και την στιλπνή άρθρωση διαχέεται στον χώρο. Ενώ η αφήγηση εξελίσσεται, τα εκθέματα αποκτούν νόημα καθώς διεκδικούν την δική τους θέση στην υλική διάσταση της ιστορίας. Οι δύο ηθοποιοί παρόντες στον χώρο, είναι το ανθρώπινο στοιχείο σε έναν κόσμο που είναι τόσο οργανικός όσο και αποτέλεσμα μιας αστικής – βιομηχανικής εξέλιξης. Το ανατρεπτικό στοιχείο αυτής της θεατρικής διαδικασίας είναι η ελευθερία του θεατή – κοινωνού να μετακινηθεί και να αλληλεπιδράσει τόσο με μέρος των αντικειμένων όσο και με τα κοινωνικά μέσα (υπάρχει ενεργός λογαριασμός για ανέβασμα φωτογραφιών κλπ). 

Οι Ginger Creepers αποκαλούν το είδος της δουλειάς αυτής Exhibition theater, ένα όρο που συναντάμε κυρίως σε μελέτες για την τέχνη των επιμελητών εκθέσεων και τους θεατρικούς όρους στους οποίους υπόκεινται οι εκθεσιακοί χώροι βάσει της ανάγκης δημιουργίας διαλόγου με τους επισκέπτες τους. Στην Παρένθεση, η αφήγηση, η επιμέλεια των εργοτεχνημάτων, η φυσική παρουσία των ηθοποιών και των θεατών ανασυνθέτουν την θεατρική συνθήκη απελευθερώνοντας τον θεατή από την στατικότητα της θέσης. Είναι ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα όταν μπορείς να κινηθείς ενώ μια ιστορία εξελίσσεται, να «γυρίσεις την πλάτη» στους ηθοποιούς, να ακούσεις την μουσική από τα ακουστικά, να πατήσεις το κουμπί ανάγκης, να κάτσεις, να περπατήσεις, να σταθείς. Δεν χρειάζεται να αλληλεπιδράσεις, δεν είναι απαραίτητο να κάνεις κάτι, έχεις όμως την ελευθερία να το πράξεις. 

Οι Ginger Creepers επιλέγουν μια θαρραλέα προσέγγιση για αυτή την δαιδαλώδη πρόταση 77 σελίδων, όπου ο Κρασναχορκάι αφηγείται το ταξίδι ενός καθηγητή φιλοσοφίας στην Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας, με στόχο τη συγγραφή ενός άρθρου για την ανάπλαση της περιοχής. Αναζητώντας έμπνευση για το κείμενό του, πέφτει πάνω σε ένα άρθρο σε ένα επιστημονικό περιοδικό, όπου αναφέρεται πως εκεί ήταν που “αποδήμησε ο τελευταίος λύκος” της ευρύτερης περιοχής. Η φράση κεντρίζει το ενδιαφέρον του και στρέφει όλη του την προσοχή στην αναζήτηση της ιστορίας του τελευταίου εκείνου λύκου, ιστορία που  μεταμορφώνει σιγά σιγά τα βαθύτερα κέντρα της ίδιας του της ύπαρξης. Μια ιστορία βαθιά συγκινητική, τρομακτική αν σκεφτεί κανείς ότι το κυνήγι του Ιβηρικού λύκου, είδος που έχει μειωθεί τρομακτικά, είναι ακόμη νόμιμο και ότι ένα τέτοιο θήραμα αποτελεί εντυπωσιακό τρόπαιο για τους κυνηγούς έως και σήμερα.

Οι Ginger Creepers αναζητούν συνέχεια τρόπους να συσχετίσουν το κοινό με το έργο τους, και αυτή την φορά η είσοδος και η περιήγηση στον κόσμο τους είναι μια εμπειρία που ανανεώνει την συνθήκη του θεατή. Το θέατρο είναι μια ιστορία που κάποιος διηγείται / παραστά και κάποιος άλλος παρακολουθεί, μόνο που σε αυτή την περίπτωση, «Καθόμαστε Σε Ένα Τραπέζι. Ο Ένας Κοιτάει Τις Γρίλιες. Από Κάπου Ακούγεται Ο Τελευταίος Λύκος.», η προσέγγιση είναι πιο απτή, πιο χειροπιαστή για τον αποδέκτη της, πιο πραγματική, αληθινή. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη - Απόδοση - Σκηνική Σύνθεση - Σκηνοθεσία: Ginger Creepers

Εικαστική Επιμέλεια - Σκηνογραφία / Διαμόρφωση Χώρου: Ζωή Αρβανίτη

Μουσική / Ηχητικός Σχεδιασμός: Βύρων Κατρίτσης

Κοστούμια: Λίλα Νόβα

Γραφιστική Επιμέλεια - Curating Consultant: Michelangelo Bevilacqua

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παίζουν:

Χρήστος Καπενής

Γρηγόρης Χατζάκης

Από 2 Απριλίου

Σάββατο - Κυριακή 21.00

για 6 παραστάσεις (2, 3, 9, 10, 16, 17 Απριλίου)

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ

Διον. Εφέσου 3, μετρό Αμπελόκηποι

Πληροφορίες - Κρατήσεις: 6943732758

WELCOME TO OUR WORLD

Ginger Creepers

θέατρο Παρένθεση

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος