Point Of View

Καραϊσκάκενα ο Θρύλος

Boem Team

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο της Τουρκίας, στο πανέμορφο Üsküdar Tekel Stage στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 & 26 Νοεμβρίου, στα πλαίσια του Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων, ο θεατρικός μονόλογος της Σοφίας Καψούρου «Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά και μουσική Μάνου Αντωνιάδη.

Δώδεκα παραστάσεις, έξι από Τουρκία και έξι από όλο τον κόσμο (Κούβα, Βουλγαρία, Ταταριστάν, Μολδαβία, Γεωργία και Ελλάδα) επιλέχτηκαν να παρουσιαστούν από τα Κρατικά Θέατρα της Τουρκίας (Devlet Tiyatroları) στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων στην Κωνσταντινούπολη (16 με 26 Νοεμβρίου).   

«Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος» 

Ένα αντιπολεμικό έργο σε καιρό πολέμου.

Ένα έργο ύμνος στη γυναίκα και την ελευθερία της.

Φόρος τιμής στο ποδόσφαιρο και την ομορφιά του.

Η Καραϊσκάκενα, η καλόγρια Μάνα του ήρωα Καραϊσκάκη, δεν γέννησε μόνο την Επανάσταση, η Καραϊσκάκενα είναι η Επανάσταση. 

«Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος» στην Τουρκία. Μια ιστορική στιγμή για τις δύο γειτονικές χώρες. Η μάνα του αρχιστράτηγου της ελληνικής Επανάστασης, η καλόγρια Ζωή Διαμάντω Διμισκή συστήθηκε για πρώτη φορά στο τουρκικό και διεθνές κοινό μέσα από τον εκρηκτικό, αντισυμβατικό, αντιπολεμικό μονόλογο της Σοφίας Καψούρου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για τη γυναίκα και τα δικαιώματά της στο σώμα, την ψυχή, τη ζωή της. 

Η παράσταση του Vault Theatre Plus (Δημήτρης Καρατζιάς - Μάνος Αντωνιάδης), η οποία παρουσιάστηκε πρώτα στην Αθήνα στον Πολυχώρο VAULT με τη στήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και έπειτα σε ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και θέατρα στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκπροσώπησε επίσημα τη χώρα μας σε ένα παγκόσμιας εμβέλειας Φεστιβάλ για τη γυναίκα δημιουργό. Η Σοφία Καψούρου έγινε η φωνή της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας σε διεθνές επίπεδο, θυμίζοντας ότι η ελληνική γλώσσα είναι ζωντανή, ποιητική, μοναδική, έτοιμη να συνομιλήσει με τις γλώσσες όλες των ανθρώπων.

Η «Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος», είναι μία από τις εννέα παραστάσεις του θεατρικού project «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ... ». Ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής, μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών.

ΔIΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Το Εθνικό Θέατρο της Τουρκίας (αλλιώς Τουρκικά Κρατικά Θέατρα) διοργάνωσε για 2η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων 2023 στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να παρουσιάσει διακεκριμένα θεατρικά έργα που γράφτηκαν μόνο από γυναίκες από όλο τον κόσμο. Όλο και περισσότερες γυναίκες θεατρικοί συγγραφείς, απ’ όλα τα μήκη και τα βάθη της γης, μας παραδίδουν πολύτιμα έργα τέχνης μέσα από τον θεατρικό λόγο. Η γραφή τους στην τέχνη του θεάτρου και η έκφραση τους μας είναι απαραίτητες. Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων στην Κωνσταντινούπολη θέτει ως στόχο να αναδείξει τις αντιφάσεις, να ευαισθητοποιήσει και να προτείνει.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συγγραφέας: Σοφία Καψούρου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης

Σκηνικό / Κοστούμι: Γιώργος Λιντζέρης

Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Μπακάλης

Αγιογραφίες: Κική Μαυρίδου

Κατασκευή κοστουμιού: Παναγιώτα Τσομπανάκη (Ατελιέ Τσομπανάκη)

Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Graphic & video designer: Δημήτρης Τζούκας

Κινηματογράφηση παράστασης: Νικήτας Χάσκας

Πρόγραμμα βιβλίο παράστασης: Εκδόσεις Αιγόκερως

Βοηθοί σκηνοθέτες: Ελένη Μαζνώκη, Χρήστος Παναγιώτου, Κατερίνα Πουλέα, Όλγα Σούρσου, Δημήτρης Τζούκας, Λάμπρος Τζώρας

Παραγωγή: VAULT Theatre Plus 

Στον ρόλο της Ζωής Διαμάντως Διμισκή η Σοφία Καψούρου

*Φωτογραφίες από την παράσταση στο Üsküdar Tekel Stage και τη συνομιλία των συντελεστών με το κοινό που ακολούθησε της παράστασης: Αyse Gulkaracan (Devlet Tiyatroları)

ÜSKÜDAR TEKEL SAHNESİ

Paşa Limanı No : 66 Üsküdar /  (Tekel Müzesi ve Kültür Merkezi)


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος