Point Of View

Υποχώρηση από τη Μόσχα - Κριτική

Boem Team

Πολλοί υποστηρίζουν ότι “στον έρωτα και στον πόλεμο, όλα επιτρέπονται”, αν πρόκειται για γάμο; Η Άλις, μετά από 33 χρόνια γάμου, δεν διστάζει να κάνει τα πάντα για να ξαναφέρει κοντά της τον Έντουαρντ. Ο Έντουαρντ, δεν διστάζει να κατέβει απ' το τρένο, κι ας βρίσκεται ήδη σε τροχιά. Ο Τζέιμι, ο 32χρονος γιος τους, παρακολουθεί την πορεία της “υποχώρησης απ' την Μόσχα”.

Ο Αλέξανδρος Κοέν, μεταφράζει και σκηνοθετεί το θεατρικό έργο του Γουίλλιαμ Νίκολσον “Υποχώρηση από τη Μόσχα”. Ο Γουίλλιαμ Νίκολσον (1948 - ), είναι θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και μυθιστοριογράφος, ο οποίος για το σύνολο της θεατρικής και λογοτεχνικής του προσφοράς βραβεύτηκε το 2015 από το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Ο Αλέξανδρος Κοέν, μεταφέρει στην σκηνή του Θεάτρου Αργώ, ένα έργο που περιέχει πλήθος ποιητικών αποσπασμάτων, καθώς η Άλις, βιώνει την εμπειρία της ζωής μέσα από τους ποιητές και την δημιουργική τους πένα. Ο Έντουαρντ, ένας καθηγητής Ιστορίας, λάτρης των γεγονότων, ερωτεύεται αυτή την γυναίκα, στην αποβάθρα ενός τρένου, και την ακολουθεί στο λάθος βαγόνι, για 33 ολόκληρα χρόνια, μέχρι που πατά το κουμπί έκτακτης ανάγκης. Η σκηνοθεσία του Κοέν, οριοθετεί τις αναμνήσεις, τα συναισθήματα και τα γεγονότα με την εναλλαγή φωτισμών (Αλέξανδρος Αλεξάνδρου). Αυτή η συνθήκη ακολουθεί όλη την πορεία της παράστασης, και ενισχύεται από την μουσική (Αντώνης Παπακωνσταντίνου). Η δραματική σύμπραξη της φωτιστικής συνθήκης και της σκηνοθεσίας, ενισχύεται από την χωροταξική τοποθέτηση των ηθοποιών επί σκηνής σε γραμμικά σχήματα που τείνουν  σε ένα σημείο στον ορίζοντα, όπως το ταξίδι με ένα τρένο. 

Η Αιμιλία Υψηλάντη, ως Άλις, παίζει με όλες τις συναισθηματικές αποχρώσεις του ρόλου της, επιτυγχάνοντας μια ερμηνεία που δεν φοβάται το χιούμορ, που αφήνεται να τσαλακωθεί, που αναδεικνύει ένα αληθινό άνθρωπο σε εσωτερική αγωνία. Η συνάντηση της με τον γιο της Τζέιμι, που υποδύεται ο Θύμιος Κούκιος, είναι στην κόψη του ξυραφιού, έχει αυτό το 'βρετανικό' φλέγμα, όπου το συναίσθημα αμβλύνεται χάριν της λογικής, σε μια προσπάθεια να μην χαθεί ο 'ζωτικός χώρος' του Τζέιμι, ταυτόχρονα όμως γίνεται σαφές το νοιάξιμο του Τζέιμι για την μητέρα του. Αν και 32 χρονών, ο Τζέιμι παραμένει το παιδί της Άλις και του Έντουαρντ. Στις αναμετρήσεις της Άλις και του Έντουαρντ, αμφότεροι – με την Άλις να είναι πολύ πιο γενναιόδωρη ως προς την εξομολόγηση των συναισθημάτων της -  η ύπαρξη του Τζέιμι, είναι η επιστέγαση της ένωσης τους, το αυταπόδεικτο ότι “υπήρξαν”. Ο Φίλιππος Σοφιανός, στον ρόλο του Έντουαρντ, ισορροπεί με τεχνική αρτιμέλεια (φωνή – έκφραση – συναίσθημα – κίνητρο), δημιουργώντας συμπάθεια για τον άντρα που εγκαταλείπει την γυναίκα του. Η εξομολόγηση στον γιο του, απαντώντας στην ερώτηση “Γιατί τώρα;”, και η μαρτυρία του στην Άλις στο φινάλε του έργου, είναι σπάνιες στιγμές θεατρικής αλήθειας, που ο Φίλιππος Σοφιανός τις βιώνει με εξαιρετική ειλικρίνεια επί σκηνής. 

Το έργο του Γουίλλιαμσον, καταπιάνεται με ένα θέμα, που συχνά δημιουργεί πόλωση - ο 'καλός' κι ο 'κακός', ο 'θύτης' και το 'θύμα' - , όμως, το έργο του μιλά για τις ανάγκες των συντρόφων, μέσα και πέρα από την σχέση, για το κουράγιο και την δύναμη να συνεχίζεις, να μην συμβιβάζεσαι. Η Αιμιλία Υψηλάντη, ο Φίλιππος Σοφιανός και ο Θύμιος Κούκιος, ερμηνεύουν με νηφαλιότητα τους ρόλους τους, επιτρέποντας στο κοινό να απολαύσει την πρόθεση του συγγραφέα, μακριά από καταναγκαστικές συγκινησιακές συνθήκες. Η “Υποχώρηση από την Μόσχα”, είναι μια παράσταση, που απενοχοποιεί το τέλος μιας σχέσης, δίνει χώρο να εξελιχθούν οι χαρακτήρες  και στέλνει την 'πάσα' στον θεατή: εμείς, θα τολμήσουμε να παραδεχτούμε ότι “ανεβήκαμε στο λάθος τρένο”;

Συντελεστές

Μετάφραση – σκηνοθεσία Αλέξανδρος Κοέν, Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα , Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου, Διεύθυνση παραγωγής: Άρτεμις Υψηλάντη-Ναπολέων, Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας, Βοηθοί σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Μπιάγκης, Μαρίνα Σκούρα, Χριστίνα Σταματάτου, Προβολή - Επικοινωνία θεάτρου ΑΡΓΩ: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemle

Ερμηνεύουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Φίλιππος Σοφιανός, Θύμιος Κούκιος.

Θέατρο ΑΡΓΩ, Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, Τηλ.: 2105201684

Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 18:30 (κάθε Κυριακή μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.)

Διάρκεια παράστασης: 90’

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: €17 πλατεία, €15 εξώστης, Μειωμένα: €15 για άνω των 65, €12 φοιτητικό, €10 ανέργων και ΑΜΕΑ

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος