Point Of View

Ημερίδα για τη βιωσιμότητα στον πολιτισμό

Boem Team

Μια ημερίδα για τον πολιτισμό σε ένα συνέδριο βιωσιμότητας;

Το δεύτερο διεθνές συνέδριο του δικτύου CIVINET Greece-Cyprus, με ένα μότο εμπνευσμένο από το New European Bauhaus “moving more sustainably, making our lives better together”, θα λάβει χώρα στις 28-30 Μαΐου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. 

Θα αποτελέσει ένα τριήμερο καινοτόμων δράσεων της διεθνούς κοινότητας του CIVITAS, συγκεντρώνοντας όλη την τεχνογνωσία και την εμπειρία των πόλεων και των νησιών της Ευρώπης. Θα φέρει στον ίδιο χώρο πάνω από 500 επιστήμονες, πολιτικούς, σπουδαστές, επιχειρηματίες, ακτιβιστές, καλλιτέχνες και απλούς πολίτες, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε μια μεγάλη ανοιχτή συζήτηση για τη βιώσιμη κινητικότητα και την κλιματική ουδετερότητα. 

Ειδικότερα η 3η ημέρα του συνεδρίου, Πέμπτη 30 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό, θέλοντας να αναδείξει την ευρύτερη σύνδεση της βιώσιμης ανάπτυξης με τον κλάδο του πολιτισμού και την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη ο πολιτιστικός τομέας να γίνει περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνος και βιώσιμος, σε μια συγκυρία που η κλιματική κρίση δείχνει τις πρώτες τις συνέπειες, δυσχεραίνοντας και αμφισβητώντας το πολιτιστικό έργο που παράγεται στη χώρα μας, αλλά και έξω από αυτήν. 

Πρόγραμμα

Τέσσερις μοναδικές συνεδρίες θα φιλοξενηθούν στον χώρο του κλειστού αμφιθεάτρου της Τεχνόπολης, όπως και μια πολύ ιδιαίτερη παρουσίαση-παράσταση:

9.00-10.30: “Οικονομική βιωσιμότητα”. Μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με διαφορετικούς συντελεστές του πολιτισμού την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και μουσικός Κωνσταντίνος Ταχτσίδης (Αθήνα 9.84).

11.00-11.30: “Eye Harp“, μια παράσταση-παρουσίαση του μοναδικού στον κόσμο ψηφιακού μουσικού οργάνου που επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να παίζουν μουσική με τα μάτια. Θα το παρουσιάσει ο κατασκευαστής του, Ζαχαρίας Βαμβακούσης.

11.30-13.00: “Κοινωνική βιωσιμότητα και συμπερίληψη”, μια συζήτηση μεταξύ γυναικών της τέχνης με την συμμετοχή της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, που θα συντονίσει ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης και αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Κωστής Παπαϊωάννου.

14.30-15.30: “Περιβαλλοντική βιωσιμότητα”, ένας κύκλος παρουσιάσεων καλών διεθνών πρακτικών από εξειδικευμένους επιστήμονες των τεσσάρων πυλώνων της Κυκλικής Οικονομίας (κινητικότητα, ενέργεια, απορρίμματα, νερό), την οποία θα συντονίσει το μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του EU ΒΙΜ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Καλλιόπη Παπαδάκη.

15.30-17.00: “Creative cities and spaces network”, παρουσίαση και ανοιχτή συζήτηση διαβούλευσης για τη νέα πρωτοβουλία του δικτύου CIVINET Greece-Cyprus αναφορικά με την ίδρυση ενός νέου δικτύου μεγάλων πολιτιστικών χώρων και διοργανώσεων με σκοπό την ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού ακόμα και σε απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας και τη διευκόλυνση των Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών να πραγματοποιούν περιοδείες στη χώρα μας. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι σημαντικών πολιτιστικών χώρων, διοργανώσεων και πρωτοβουλιών. Θα τη συντονίσει ο επικεφαλής του δικτύου, Κοσμάς Αναγνωστόπουλος.

Την ημερίδα θα συντονίσει η Αγγελική Τουμπανάκη, Βοκαλίστρια, καθηγήτρια φωνής, Ερευνήτρια, Διδακτόρισσα Μοριακής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών – ΕΚΠΑ, Πρέσβειρα της WHF Ελλάδος και ιδρύτρια του For Women Artivism project. 

Θα συμμετέχουν περίπου 30 φορείς, μεταξύ αυτών εκπρόσωποι από τρία Υπουργεία (Πολιτισμού (GR), Περιβάλλοντος & Ενέργειας (GR), Υποδομών & Μεταφορών (ΙΤ)), σημαντικοί χώροι και διοργανώσεις πολιτισμού, ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, δισκογραφικές εταιρείες, εταιρείες δικαιωμάτων, επαγγελματίες του πολιτισμού, ΜΚΟ, αλλά και διακεκριμένοι καλλιτέχνες της ελληνικής τζαζ σκηνής. 

Παράλληλες δράσεις

Το συνολικό πρόγραμμα του συνεδρίου εμπλουτίζεται με μια σειρά παράλληλων δράσεων. 

Η πλέον σχετική με τον πολιτισμό είναι η πρωτοβουλία για το Street Transformation Lab που θα υλοποιηθεί στην οδό Ιάκχου (έξω από την είσοδο της Τεχνόπολης), κατά την διάρκεια του οποίου θα γίνουν καινοτόμες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο από την αρχιτεκτονική ομάδα LUDD και τον εικαστικό Β.

Συμμετοχή 

Η ημερίδα για την Βιωσιμότητα στον Πολιτισμό χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υλοποιείται από το Jazz Solidarity Network. 

H είσοδος για καλλιτέχνες, άτομα με αναπηρία, ανέργους, σπουδαστές και στελέχη των πολιτιστικών οργανισμών και των αντιδημαρχιών πολιτισμού των ΟΤΑ είναι δωρεάν.

Πληροφορίες: civinet.gr 

Εισιτήρια: more.com 

Επικοινωνία

+30 210 77 10 979, civinet.forum@civinet.gr 

Συμμετοχή: Πελαγία Τραγάρη

Χορηγίες: Χαρά Λιάκου

Τύπος: Ειρήνη Μακρυωνίτη


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος