Point Of View

Η ζωή μου στην τέχνη – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Το έργο του Μπάιρον «Δον Ζουάν», γίνεται ο δούρειος ίππος για να παρακολουθήσουμε ένα θέατρο μέσα στο θέατρο, ένα σκηνοθέτη και δύο ηθοποιούς – κι ένα τρίτο που δεν εμφανίζεται ποτέ, αλλά η απουσία του είναι δραματικής σημασίας – στην προσπάθεια να ανεβάσουν μια παράσταση. Πως ο ρόλος παρεμβαίνει στον χαρακτήρα του ηθοποιού; Πόση σημασία έχουν οι προσωπικές σχέσεις των συντελεστών; Ή μήπως όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ρουτίνα της δουλειάς;

Ο Θοδωρής Βουρνάς επανέρχεται με το έργο του Άντριου Κόουι, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις το 2014, και 2019.  Συνεπής στο σκηνοθετικό του στίγμα, επενδύει σε μια σκηνή που μοιάζει κινηματογραφικό πλατό, βάζει στο «κάδρο» του, τους πρωταγωνιστές αυτού του περίεργου ερωτικού τριγώνου που εμπλέκει τον ρόλο ως προβολή της επιθυμίας, όταν αυτή δεν έχει καν συλληφθεί. Ξεκάθαρες σκηνές, με διαυγή μετάβαση η μια στην άλλη, και σπαρταριστοί διάλογοι που αντιστέκονται στον ρυθμό του κειμένου. Το κείμενο του Κόουι εγκιβωτίζει πολλά έργα μέσα στο έργο, καθώς τα επίπεδα του έργου διαστρωματώνονται από την πρόβα, στις ενδο-επαγγελματικές σχέσεις, στην προσωπική ζωή και όλα μαζί περικλείονται σ’αυτό που θα ονόμαζα, με πολύ χιούμορ και αγάπη, το μυαλό ενός δημιουργού. 

Το τρίο επί σκηνής συμπληρώνουν οι  Γιώργος Ημέρης, Στεφανή Καπετανίδη και Γιάννης Σίντος. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να τους παρακολουθούμε στην ίδια σκηνή – πρόβα του έργου «Δον Ζουάν» πριν και μετά από μια εσωτερική αποκάλυψη και μια διάδραση των ηθοποιών εκτός ρόλου. Το μαγικό «αν», γίνεται το πνεύμα του θεάτρου σε αυτή την κωμωδία που αν και ανάλαφρη δίνει ένα στέρεο στίγμα για αρκετές από τις στενωπές αυτού του επαγγελματικού πεδίου, είτε είσαι σκηνοθέτης είτε ηθοποιός είτε παραγωγός. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι σε αυτή την παράσταση, ενώ το ερωτικό στοιχείο και το εν δυνάμει ερωτικό γαϊτανάκι αποτελούν βασικό άξονα της δραματικής εξέλιξης, ο σεβασμός και η ευγένεια – ακόμα κι όταν οι ερωτικές εξομολογήσεις / προτάσεις απορρίπτονται – είναι πάντα παρόντες. 

Η ερμηνεία των ηθοποιών σε συνέργεια με την σκηνοθεσία, φέρουν ευχάριστα στο μυαλό κωμωδίες του Γούντυ Άλεν, όπως «Σφαίρες πάνω απ’ το Μπρόντγουεϊ». Η μουσική του Γιώργου Ιωαννίδη προσθέτει στην ευχάριστη και απολαυστική πλοκή, ενώ ο «Δον Ζουάν» του Μπάιρον αντέχει στις ιδιοτροπίες και τις φιλοδοξίες των συντελεστών της παράστασης μέσα στην παράσταση! 

Συντελεστές παράστασης: 

Συγγραφέας: Άντριου Κόουι, Απόδοση: Κατερίνα Βαϊμάκη, Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς, Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλα Μπάρμπα, Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης, Μουσική:Γιώργος Ιωαννίδης 

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Ημέρης, Στεφανή Καπετανίδη, Γιάννης Σίντος

Θέατρο 104 - Kεντρική σκηνή – (Ευμολπιδών 41, Αθήνα, ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Παραστάσεις: Σάββατο & Κυριακή στις 18.30

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12€, Μειωμένο (Φοιτητικό/Ανέργων) 10€, Ατέλεια 5€

Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 210 3455020 & 6951269828


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος