Point Of View

Η Ιοκάστη Γιουξουάν στη Χώρα της Κλιμακτηρίου - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ιοκάστη Γιουξουάν: κόρη, αδελφή, μητέρα, σύζυγος, ερωμένη, ένας άνθρωπος γένους θηλυκού που βιώνει μια περίοδο ορόσημο, όχι μόνο βιολογικά αλλά και συναισθηματικά. 

Η Αντρια Ράπτη υποδύεται την Ιοκάστη Γιουξουάν, στο νέο έργο της Κικής Μαυρίδου “Η Ιοκάστη Γιουξουάν στη Χώρα της Κλιμακτηρίου”. Η Βάνα Πεφάνη σκηνοθετεί και επιμελείται τους φωτισμούς της παράστασης. H Ιοκάστη μετακινείται στο χώρο, ένα δωμάτιο σπιτιού, με στόχο να πακετάρει ρούχα, ρούχα τα οποία πρώτα δοκιμάζει και μετά τοποθετεί ανάλογα σε βαλίτσες και κουτιά. Όσο πακετάρει εξιστορεί, αφηγείται την ιστορία του γάμου της, την εξέλιξη του γιου της, την πορεία της μετά το διαζύγιο, και μέσα σε κάθε ιστορία μεταφέρει καίρια την παρουσία και την επίδραση της μητέρας της. Ο μονόλογος της Κικής Μαυρίδου κρύβει έναν εγκιβωτισμένο αποσπασματικό μονόλογο, αυτόν της μητέρας, που μας μεταφέρεται στο ακέραιο από την Ιοκάστη, με μια ελαφριά αλλαγή του βάθους της φωνής και της στάσης του σώματος. 

Η ροή του μονολόγου είναι ελικοειδής, οι αναμνήσεις της Ιοκάστης ορμώνται από την σχέση της με την μητέρα της, μια σχέση που σε κάθε κλιμάκωση, αποσύρεται, απομονώνει την “αλήθεια” την σφαλίζει σε ένα συρτάρι και προχωρά προς την επόμενη κλιμάκωση. Το περικείμενο της συνθήκης είναι μια περίοδος βιολογικής αναπροσαρμογής, η “χώρα της κλιμακτηρίου” όπως μας δηλώνει ο τίτλος του έργου. Μια χώρα με όρια - σύνορα που αναπροσαρμόζονται, κανόνες επικοινωνίας που ρευστοποιούνται και μια ουσιαστική ανάγκη επικύρωσης εαυτής εν τω συνόλω (σώμα-πνεύμα-ψυχή). Σε κάποιες σκηνές, σκηνές όπου ο λόγος ήταν πιο αυτοσαρκαστικός, ο μονόλογος της Μαυρίδου μου έφερε ανεπαίσθητα στο νου την Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. της Λένας Κιτσοπούλου. Δραματουργικά έχει τεράστιο ενδιαφέρον η αντιπαράθεση μητέρας - κόρης, ειδικά όπως ερμηνεύεται από την Άντρια Ράπτη, καθώς εμφανίζονται οι δύο χαρακτήρες να λειτουργούν ο ένας ως φερέφωνο του άλλου, παρά τις ενστάσεις εκατέρωθεν. Επίσης η λήξη κάθε έντασης όπου το ζητούμενο - η αλήθεια που ειπώθηκε αποσύρεται έχει αφενός μια κλιμάκωση αφετέρου μια πρακτική προβολή στο πακετάρισμα που συμβαίνει επί σκηνής, καθώς κάθε μικρή ανάμνηση που εξιστορείται καταλήγει σε μια βαλίτσα ή ένα κουτί. 

Δραματική αφορμή για αυτή την εξομολόγηση της Ιοκάστης αποτελούν η κλιμακτήριος, και η απώλεια. Η Άντρια Ράπτη μετακινείται στο χώρο κάνοντας δουλειές και μονολογεί,αν και θεωρώ ότι στην προκειμένη δεν μονολογεί αλλά απευθύνεται ξεκάθαρα στο κοινό. Για την ακρίβεια η απεύθυνση στο κοινό, σαν να μιλά στον ψυχολόγο που επιτέλους θα την αφήσει να “τελειώσει”, είναι πολύ σημαντική. Σε αυτό το σημείο θέλω να  σταθώ περισσότερο, καθώς με τον τρόπο που παραστάται ο μονόλογος, νομίζω ότι γειτνιάζει με stand up comedy. Η μουσική του Μάνου Αντωνιάδη λειτουργεί εξαιρετικα, και προσωπικά μου ενισχύει αυτή την αίσθηση. Φρονώ ότι μια πιο ελευθεριακή σχέση κοινού και ερμηνεύτριας στα πλαίσια του stand up comedy θα ερχόταν πολύ πιο κοντά στην ουσία της πρόθεσης: “[...] Υπάρχουν απαγορευμένα γυναικεία θέματα; Τι γίνεται όταν η Ιοκάστη Γιουξουάν, αποφασίζει να σπάσει τη σιωπή της και να έρθει αντιμέτωπη με τα «απαγορευμένα»; Να βγει μπροστά και να μιλήσει για όσα οι άλλοι δεν τολμούν;” (από το δελτίο τύπου)

Η παράσταση “Η Ιοκάστη Γιουξουάν στη Χώρα της Κλιμακτηρίου”, είναι μια πολύ όμορφη θεατρική πρόταση, που κυλά απρόσκοπτα και δημιουργεί χώρο για συζήτηση. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συγγραφέας: Κική Μαυρίδου, Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Βάνα Πεφάνη, Βοηθός σκηνοθέτιδας: Ντέπυ Πάγκα, Σκηνικά - κοστούμια: ce-lab, Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Αντωνιάδης, Φωτογραφίες: Μαρίτα Αμοργιανού, Αναπαλαίωση σκηνικών: Άννα Κουρουπού, Πρόγραμμα παράστασης / κείμενο: Εκδόσεις Απόπειρα, Παραγωγή: VAULT theatre Plus

Ερμηνεύει η Άντρια Ράπτη.

Τη φωνή της ως Life coach χαρίζει η Σμαράγδα Καρύδη.

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS, Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός

Παραστάσεις : Κάθε Σάββατο στις 21:00μ.μ. και Κυριακή στις 18:00μ.μ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80' (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 13€, Μειωμένο Εισιτήριο: 11€ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)

Προπώληση: more.com

* ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος