Point Of View

Η Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά, ο Μουντζούρης και η σωσίας της Αλίκης

Ηλίας Τάσκου

«Η Δασκάλα Με Τα Ξανθά Μαλλιά» είναι μία από τις εμπορικότερες ταινίες από καταβολής του Ελληνικού κινηματογράφου. Ήρθε πρώτη σε εισπράξεις ανάμεσα σε 99 ελληνικές παραγωγές της σεζόν 1969-70, με 739.001 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής. Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά» και μάλιστα είχαν τυπωθεί και αφίσες. Όμως δημιουργήθηκε θέμα με τους κληρονόμους του Στρατή Μυριβήλη, ο οποίος είχε γράψει το μυθιστόρημα «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» και έτσι ο τίτλος άλλαξε σε «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» για να μην γίνεται λανθασμένο μπέρδεμα με το μυθιστόρημα. Το σενάριο, από μια ιδέα της Αλίκης ,έγραψαν ο Λάκης  Μιχαηλίδης  και η Ανθή Δημοπούλου. Η Φλωρέτα Ζάννα ως γνωστόν ήταν η σύζυγος του σκηνοθέτη της ταινίας Ντίνου Δημόπουλου. Το αληθινό όνομα της ήταν Ανθή Στυλιανέα. Πιθανόν λοιπόν, η σεναριογράφος  Ανθή Δημοπούλου να ήταν η Φλωρέτα Ζάννα. Για την ιστορία να σημειωθεί ότι στους τίτλους της ταινίας το όνομα του Σπύρου Καλογήρου δεν έχει γραφτεί (άγνωστο για ποιο λόγο) ενώ το όνομα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ έχει γραφτεί με μία παραπάνω συλλαβή (Πα-πα-πα-μιχαήλ). Λεπτομέρειες θα μου πείτε, που ακόμη και σήμερα, περίπου πέντε δεκαετίες από τη πρώτη προβολή και με εκατοντάδες προβολές από τη μικρή οθόνη ελάχιστοι τα έχουν προσέξει!!!

Η «Δασκάλα» γυρίστηκε στην Μακρινίτσα Πηλίου όπου για τις ανάγκες του στόρι ονομάστηκε Κρυόβρυση Πιερίας και στο σταθμό τραίνου στα Άνω Λεχώνια Μαγνησίας. Τα εσωτερικά γυρίσματα έχουν γίνει στα στούντιο της Φίνος Φιλμ ενώ το Ιταλικό νοσοκομείο όπου ήταν αιχμάλωτος πολέμου ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ  ήταν ο Πύργος του Μελισσουργού στα Καλύβια Αττικής. Στα περιπετειώδη γυρίσματα της ταινίας κυρίως λόγω της εγκυμοσύνης της Αλίκης Βουγιουκλάκη, υπάρχει η σκηνή με την υποδοχή της «Δασκάλας» στο σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού (Κρυόβρυση) που κατά το σενάριο ήταν στην Πιερία. Για τις ανάγκες της ταινίας ο Φιλοποίμην Φίνος επιστράτευσε και τον θρυλικό «Μουντζούρη» όπου η «δασκάλα» έφθανε στο χωριό, με τις τοπικές αρχές με επικεφαλή τον πρόεδρο του χωριού και μετέπειτα πεθερό της (Παντελής Ζερβός), να οργανώνουν την  υποδοχή της. Με τα πλάνα αυτά η Φίνος Φιλμ διέσωσε μία πολύ σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Ποιός ήταν όμως ο Μουντζούρης;…Το ιστορικό τρενάκι που παλαιότερα διένυε την απόσταση Βόλος – Μηλιές, κυλούσε πάνω στον επίσης ιστορικό σιδηρόδρομο του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1892, με πρώτο το κομμάτι μέχρι τα Λεχώνια, για να παραδοθεί τελικά το 1896. Το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τις Μηλιές κατασκευάστηκε στη συνέχεια, για να τεθεί σε λειτουργία το 1903.Την επίβλεψη της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου είχε ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ο οποίος γεννήθηκε στο Βόλο. Για επτά δεκαετίες το τρενάκι του Πηλίου έκανε αμέτρητες διαδρομές, έγινε σύμβολο του Βόλου και της Μαγνησίας κάνοντας το δρομολόγιο των 28χλμ με όλες τις καιρικές συνθήκες. Όλα αυτά μέχρι το 1971, όταν η χούντα των συνταγματαρχών, κατήργησε την γραμμή προφασιζόμενη οικονομικούς λόγους (περιστολή δαπανών την ονόμασαν) αλλά και λόγους οδικής ασφάλειας για την αποφυγή ατυχημάτων στις αφύλακτες διαβάσεις. Στα χρόνια που ακολούθησαν περιστασιακά ο «Μουντζούρης» κάνει κάποιες εμφανίσεις μέχρι που το Μάιο του 1996, 25 χρόνια μετά την απόσυρση του, εκτελεί το πρώτο του δρομολόγιο. Σήμερα, με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, ο Μουντζούρης δε σταματά να ταξιδεύει στα χωριά του Πηλίου, με ταχύτητα 25 χιλιομέτρων την ώρα.

Επιστρέφοντας στα γυρίσματα της «Δασκάλας με τα ξανθά μαλλιά» ίσως θα έπρεπε να αναφερθούμε στα υπέροχα πλάνα της στον Ιερό Ναό του Αγίου  Ιωάννου του Προδρόμου στην πλατεία της Μακρινίτσας, το στριφογυριστό δρόμο όπου η Αλίκη-δασκάλα συνοδεύει τους μαθητές της , οι οποίοι με τις φωνές των παιδιών της παιδικής χορωδίας των Ανακτόρων, τραγουδούν ένα εμβατήριο, τον αύλειο χώρο του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον οποίο είχαν στρωθεί περιμετρικά τραπέζια για το γάμο της δασκάλας με το γιό του κοινοτάρχη και φυσικά το «μπαλκόνι»  της πλατείας του χωριού.

Για την ιστορία να γίνει λόγος και για τη μουσική επένδυση του φιλμ από το Νίκο Μαμαγκάκη. Το 1999 από τη δισκογραφική εταιρία «Universal» κυκλοφόρησε το σάουντρακ με 26 ορχηστρικά θέματα και δύο παιδικά τραγουδάκια που εκτελούν τα μέλη της παιδικής χορωδίας των Ανακτόρων. Τους στίχους είχαν γράψει ο Ντίνος Δημόπουλος και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Σήμερα σας το παρουσιάζω σε νεότερη έκδοση μα τη σειρά των μουσικών κομματιών να ακολουθούν την πλοκή της ταινίας :


Σε κάποια μακρινά πλάνα της Αλίκης στη ταινία, την αντικατέστησε η  σωσίας της Εθνικής μας Σταρ, Μίτση Καρρά (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Δήμητρας Καπετανοπούλου).


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος