Point Of View

Η Χώρα του Λάβκραφτ, Ματ Ραφ - Κριτική

Κωστής Γωγιός

Οι αγαπημένες εκδόσεις «Κάκτος» έχουν δείξει από παλιά την αγάπη τους για τον H.P. Lovecraft και το έργο του, εκδίδοντας κάποια χρόνια πριν τα άπαντα του, αλλά και άλλα βιβλία που σχετίζονται με το έργο του. Δεν θα μπορούσαν, λοιπόν, να μην μεταφράσουν στα ελληνικά το βιβλίο του Ματ Ραφ, το οποίο έγινε και τηλεοπτική σειρά. Τι σχέση έχει όμως το βιβλίο με τα απόκοσμα πλάσματα της φαντασίας του Λάβκραφτ και ποια είναι η χώρα του;

Ο 22χρονος βετεράνος του στρατού Άττικους Τάρνερ γυρίζοντας από τον πόλεμο της Κορέας για να ανακαλύψει ότι ο πατέρας του έχει εξαφανιστεί. Ξεκινάει, λοιπόν, ένα ταξίδι για να τον βρει μαζί με την παιδική του φίλη Λετίσια και τον θείο του Τζορτζ. Που εμπλέκεται σε όλα αυτά ο αγαπημένος συγγραφέας τρόμου και οι μακάβριοι θεοί του; Ο Άττικους Τάρνερ και οι συνοδοιπόροι του θα συναντήσουν πολλά από τα πλάσματα της φαντασίας του Λάβκραφτ, στις 8 ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους και αποτελούν το βιβλίο. Το βιβλίο μπορεί να πραγματεύεται σε πρώτο πλάνο ένα ταξίδι μέσα από υπερφυσικούς τρόμους, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι η διαβίωση των μαύρων στην Αμερική της δεκαετίας του ’50.

Μην απορήσεις αν δεις την λέξη «νέγρος» αρκετές φορές μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Ο συγγραφέας σε βάζει στο κλίμα εκείνης της περιόδου, με την λέξη νέγρος να θεωρείται κάτι απολύτως φυσιολογικό, σε μια εποχή όπου οι μαύροι δεν μπορούσαν να φάνε όπου ήθελαν, δεν μπορούσαν να κοιμηθούν σε όποιο ξενοδοχείο ήθελαν και άλλα τέτοια όμορφα και ανθρωπιστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ταξίδι τους προς το υποστατικό του Σάμιουελ Μπρεθγουάιτ (όπου κάποτε δούλευε ως σκλάβα η προγιαγιά του Άττικους και όπου τώρα φαίνεται να βρίσκεται ο πατέρας του), ο Άττικους και η παρέα του είναι αναγκασμένοι να συμβουλεύονται ένα βιβλίο που έγραψε ο θείος του για το πως να ταξιδεύουν με ασφάλεια οι μαύροι, με ξενοδοχεία και εστιατόρια που μπορούν να φάνε. 

Όσο λοιπόν κι αν περιμένει κανείς ότι το Κακό που παραμονεύει στις σελίδες του βιβλίου είναι χταποδόμορφοι θεοί από άλλους πλανήτες ή η Αίγα με τα Χίλια Νεογνά, δεν είναι. Το κακό που προκαλεί ο άνθρωπος με τις πράξεις του, είμαι εγκόσμιο και γνώριμο και υπερτερεί έναντι οποιουδήποτε υπερκόσμιου τρόμου. Ένα καλογραμμένο βιβλίο από έναν λευκό συγγραφέα, ο οποίος έκανε μεγάλη έρευνα για να μπορέσει να αποδώσει με ακρίβεια τον ρατσισμό και τον διαχωρισμό που βίωναν οι μαύροι στην Αμερική την εποχή της «νομοθεσίας Τζιμ Κρόου». Ένα βιβλίο που καταφέρνει να τρομάξει και να αγγίξει τις κοινωνικές συνειδήσεις, σε μια περίοδο που το κίνημα Black Lives Matter γιγαντώνεται και όχι αδίκως.

Όσοι προσπαθήσουν να βάλουν στη συζήτηση το θέμα του ίδιου του H.P.Lovecraft και των ιδεών του, ας θυμίσουμε ότι πρόκειται για έναν συγγραφέα που γεννήθηκε το 1890 και σίγουρα δεν μπορεί να κριθεί με τα σημερινά δεδομένα. Ο συγγραφέας του παρόντος βιβλίου έρχεται να πάρει τα πλάσματα της φαντασίας του Λάβκραφτ και να τα εντάξει στην ρατσιστική Αμερική του 1950 δημιουργώντας ένα πανέξυπνο και πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Δεν χρειάζεται να είσαι θιασώτης του έργου του Lovecraft για να απολαύσεις αυτό το βιβλίο, αλλά σίγουρα θα βρεις έναν ακόμα λόγο να το αγαπήσεις. 568 σελίδες είναι αυτές, οπαδοί του Λάβκραφτ και μη, πάρτε το, αξίζει και με το παραπάνω.


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κάκτος» και αυτή την περίοδο με τα μέτρα κατά του Covid, μπορείτε να το βρείτε στο online βιβλιοπωλείο της αρεσκείας σας, αλλά και στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο του Κάκτου με δωρεάν μεταφορικά. 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος