Point Of View

H κυρία Ντάλογουεϊ - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Μια ημέρα του Ιούνη, η κυρία Ντάλογουεϊ, θα περιπλανηθεί ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν της, θα συναντηθεί με την νεαρή Κλαρίσσα, αλλά και την Σάκβιλ, τον Σέπτιμους, τον Πίτερ, την Ελίζαμπεθ. Αυτό το ταξίδι θα φανεί σαν μια στιγμή, όσο οι σκέψεις μας που περνούν αστραπιαία, τα πρόσωπα και οι ρόλοι τους θα εφαρμόσουν όλα στο μωσαϊκό της Βιρτζίνια Γουλφ. 

Η παράσταση «Η κυρία Ντάλογουεϊ» στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας, είναι το δημιουργικό αποτέλεσμα μιας εκπληκτικής συμμαχίας. Η διασκευή που συνυπογράφουν η Μαρία Ξανθοπουλίδου και ο Αλέξης Αλάτσης είναι ακριβέστατη όχι μόνο στην μεταφορά της δομής του έργου της Γουλφ αλλά και της αίσθησης που αφήνει στον αναγνώστη. Η σκηνοθεσία της Μαρίας Ξανθοπουλίδου σε καλλιτεχνική συνεργασία με την  Μαριέλα Νέστορα έχουν αυτό το αποτέλεσμα που θα μπορούσα να περιγράψω σαν τον στροβιλισμό της σκέψης καθώς σε μια υπερδιέγερση πηδά από το ένα στο άλλο με απόλυτη σιγουριά ως προς το συμπέρασμα στο οποίο θέλει να καταλήξει. Η μουσική και η ζωντανή ερμηνεία του Λόλεκ, συμπληρώνουν αισθητικά και αισθαντικά την παράσταση. 

Οι ερμηνεύτριες της κυρίας Ντάλογουεϊ, είναι θραύσματα μιας υπέροχης τόσο εγκεφαλικής όσο και αισθαντικής γυναικείας παρουσίας. Η Στέλλα Αντύπα δίνει το στίγμα αυτής της ανατρεπτικής διαδρομής μέσα στην ζωή και την εξέλιξη της κυρία Ντάλογουεϊ. Όταν συναντά την νεαρή Κλαρίσσα στο πρόσωπο της Φαίης Ξυλά, αναγνωρίζουμε τις τομές του ψηφιδωτού από τις οποίες ξεπηδά η ένταση και η ενέργεια της κυρίας Ντάλογουεϊ. Η Κατερίνα Φωτιάδη ως Βιρτζίνια Γουλφ αλληλεπιδρά με το έργο της και τους χαρακτήρες της, θυμάται και αναβιώνει την σχέση της με την Σάκβιλ, ψηφία της αναδεικνύονται σε όλους τους ερμηνευτές, ακόμα και τον Σέπτιμους κυρίως μέσω της κινησιολογίας της σε μια παραίσθηση μαριονετίστα. 

Παρά το γεγονός ότι η κυρία Ντάλογουεϊ έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία της ίδιας της συγγραφέως, η παράσταση της Μαρίας Ξανθοπουλίδου χωρίς να παρακάμπτει την «αγωνία», διαθέτει μια ευαίσθητη αισιοδοξία καθώς κοιτάζει βαθιά μέσα στο πολύπλοκο γυναικείο σύμπαν και το αποκαθιστά στο θρόνο του. 

Συντελεστές

Μετάφραση: Δέσποινα Κερεβάντη, Γιάννης Βαλλούρδος , Διασκευή - Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου, Συνεργασία στη διασκευή: Κ. Αλέξης Αλάτσης, Καλλιτεχνική συνεργασία - Κίνηση: Μαριέλα Νέστορα, Μουσική: Λόλεκ, Σκηνικά-Κοστούμια: Αριάδνη Βοζάνη, Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη, Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Μπίκα, Επικοινωνία: Ανζελίκα Καψαμπέλη-Έλενα Γρίβα, Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας, Παραγωγή Kart Productions

Ερμηνεύουν: Φαίη Ξυλά, Στέλλα Αντύπα, Κατερίνα Φωτιάδη και ο Λόλεκ

Β’ Σκηνή  του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη, 2114117878 

Παραστάσεις: Παρασκευή,  Σάββατο, Κυριακή  21.00 (έως 28 Ιανουαρίου 2018)

Τιμές εισιτηρίων: 15€ γενική είσοδος, 10€ μειωμένο, 5€ ατέλειες

Διάρκεια: 100’ 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος