Point Of View

H Αρχή του Αρχιμήδη - κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Δύο προπονητές κολύμβησης, μια διευθύντρια κολυμβητηρίου, ένα παράπονο γονέα, το facebook και τα όρια της απρεπούς συμπεριφοράς. Η Αρχή του Αρχιμήδη, του Ζουζέπ Μαρία Μιρό (*Winner of Premi Born de Teatre Award 2011), φέρνει στη σκηνή την προβληματική πίσω από την πολιτική ορθότητα. 

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί ένα έργο καίριο, έξυπνο και κυρίως ευθύβολο κατά πάσας κατεύθυνσης: του γονέα, του δασκάλου, της διοίκησης και φυσικά του θεατή που είναι και δεν είναι όλοι οι παραπάνω ήρωες. Η τμηματική διάρρευση της πληροφορίας που έχει στην δομή του το έργο σε συνδυασμό με την αλλαγή οπτικής φέρει το καίριο θέμα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, την ταχεία κλιμάκωση των εντάσεων και των καταστάσεων χωρίς να υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία και το θυμικό των  ανθρώπων να αλωνίζει ανεξέλεγκτα εναντίων προσώπων και θεσμών. Η μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, δίνει την ανάλογη ελληνικότητα στις καταστάσεις, με μια γλώσσα πλούσια, ρευστή και χαρακτηριστική για τον κάθε χαρακτήρα του έργου. 

Όλοι οι ερμηνευτές επιδεικνύουν  εξαιρετική συνέπεια και χαρακτηριστική πειθαρχία, καθώς καλούνται να ερμηνεύσουν εκ νέου σκηνές με περισσότερα στοιχεία, σαν να μοντάρεις ένα βίντεο, επιλέγοντας να εισάγεις επιπλέον στιγμιότυπα. Παρά την τεχνική δυσκολία, είναι όλοι τους πάρα πολύ καλοί, ειδικά στις πιο συναισθηματικές σκηνές της Μαρίας Φιλίνη και του Μιχάλη Συριόπουλου που πραγματικά πειθαρχούν την ερμηνεία τους μέσα σε αυτό το πλαίσιο εναλλαγής και ανάδειξης στοιχείων. 

Η «Αρχή του Αρχιμήδη», του Ζουζέπ Μαρία Μιρό, είναι ένα έργο που επιβάλλεται με τον ρυθμό, την ένταση, το σύνολο των οπτικών που αναδεικνύει και κυρίως το θέμα του. Το θέμα της πολιτικά ορθής επαφής δασκάλου – μαθητή, τα όρια της ιδιωτικότητας, η αλόγιστη χρήση της φράσης «δεν είσαι γονιός άρα δεν ξέρεις», τα μέσα που καθαγιάζονται όταν μιλάμε για παιδιά, εντείνουν την πόλωση του θεατή. Προσωπικά φρονώ ότι πρόκειται για ένα έργο εφάμιλλο και ανάλογο της «Ολεάννα» του Μάμετ, κυρίως γιατί μπορεί να διχάσει το κοινό του, αν και το θέμα «παιδί» και απρεπής συμπεριφορά είναι ούτως ή άλλως μια ακανθώδης θεματική. Η παράσταση του Μαυρογεωργίου έχει την απαραίτητη ένταση και τον ρυθμό εκείνο που επιτρέπει στον θεατή να βρεθεί στο δίλημμα που του αναπτύσσεται. 

Στοιχεία Παράστασης

Συγγραφέας: Ζουζέπ Μαρία Μιρό, Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ, Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου, Σκηνογράφος: Θάλεια Μέλισσα, Ενδυματολόγος: Ιφιγένεια Νταουντάκη, Φωτιστής: Στέλλα Κάλτσου, Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Σορώτος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Καλή Βοϊκλή

Παίζουν: Σεραφείμ Ράδης, Γιάννης Σοφολόγης, Μιχάλης Συριόπουλος, Μαρία Φιλίνη

Skrow Theater, Αρχελάου 5, Παγκράτι,

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή,Σάββατο & Κυριακή στις 21:00

Διάρκεια: 100 λεπτά 

Εισιτήριο: 12 € γενική είσοδος, 10 € φοιτητικό, μειωμένο, ομαδικό (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων), 8 € ανέργων/ΑΜΕΑ 

Τηλέφωνο και ώρες κρατήσεων: 210 7235 842 (ώρες 11:00 π.μ. - 14:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. - 20:30 μ.μ.)

Η παράσταση είναι επιχορηγούμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος