Agenda Theater

Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου

Boem Team

Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), διοργανώνουν την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου», η οποία θα φιλοξενηθεί στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», από τις 22 έως τις 26 Μαΐου 2024. 

Η φετινή -δεύτερη- διοργάνωση της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεάτρου» αποτελεί εφεξής συνδιοργάνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΚΚΔΙΘ, η οποία πραγματοποιείται με τη στήριξη του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα. 

Τρεις κυπριακές παραγωγές, οι οποίες γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία -σε κοινό και κριτικούς- κατά την παρουσίασή τους στην Κύπρο τη θεατρική περίοδο 2022-2023, επιλέγηκαν από τριμελή Επιτροπή Επιλογής για συμμετοχή στη δραστηριότητα και παρουσίασή τους στο Εθνικό Θέατρο.

Ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου», ανοίγει την Τετάρτη 22 Μαΐου με την παράσταση Πριν έρθει ο Γερμανός της Μάρτα Μπαρσελό σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, με τους ηθοποιούς Πόπη Αβραάμ και Αντρέα Κουτσόφτα επί σκηνής (παραγωγή HAMM Broductions). 

Ακολουθεί, την Παρασκευή 24 Μαΐου η παράσταση Λόγια στο στόμα του Κίραν Χέρλι σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου κι επί σκηνής τους ηθοποιούς Ανδρέα Δανιήλ και Μέλανη Στέλιου (παραγωγή Ομάδα «Φερέφωνο»). 

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου» ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Μαΐου, με την παράσταση Η κίτρινη ταπετσαρία, έργο βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Αμερικανίδας συγγραφέως Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν, σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαρίας Ιόλης Καρολίδου, με την Αντωνία Χαραλάμπους επί σκηνής (παραγωγή Θεατρική Ομάδα Μαρίας Ιόλης Καρολίδου). 

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου» αποτελεί μετεξέλιξη της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2009 – 2018 σε σύνολο έξι διοργανώσεων. Στόχος της διοργάνωσης είναι η προβολή και η γνωριμία της σύγχρονης και συνεχούς εξελισσόμενης κυπριακής θεατρικής δημιουργίας στον ελλαδικό χώρο, η προώθηση αξιόλογων θεατρικών παραγωγών εκτός των κυπριακών συνόρων, καθώς και η δημιουργία ενός καλλιτεχνικού διαλόγου με τα ελλαδικά θεατρικά σχήματα και το ελλαδικό κοινό.

Τετάρτη 22 Μαΐου 

ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ της Μάρτα Μπαρσελό

Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος

Η HAMM Broductions παρουσιάζει το έργο Πριν έρθει ο Γερμανός της βραβευμένης Καταλανής συγγραφέως, Μάρτα Μπαρσελό, ένα σύγχρονο θεατρικό έργο με θέμα τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Το έργο γράφτηκε για ένα τουρνουά δραματουργίας, το οποίο απαγόρευε τις σκηνικές οδηγίες. 

Ο σκηνοθέτης Κώστας Σιλβέστρος, σε ένα έργο «λευκού καμβά», δημιουργεί ένα μοναδικό σύμπαν για την ηρωίδα του. Πλάι στην Πόπη Αβραάμ ο Αντρέας Κουτσόφτας, ο οποίος ενσαρκώνει μία πληθώρα ρόλων και μαζί μας παρουσιάζουν τις καθημερινές στιγμές της ηρωίδας.

Η Τζούλια, μια γυναίκα γύρω στα 60, χήρα, έχει από καιρό καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με τη μνήμη της. Οι ιατρικές εξετάσεις επιβεβαιώνουν τις υποψίες της: πάσχει από Αλτσχάιμερ. Είναι ζήτημα χρόνου πότε θα χάσει εντελώς την προσωπικότητά της και πότε θα πάψει να αναγνωρίζει ακόμη και τους γιους της.

Αποφασίζει λοιπόν, να φτιάξει μια λίστα με όλα όσα θέλει πραγματικά να κάνει, όσο είναι ακόμη σε θέση να παίρνει η ίδια τις αποφάσεις για τη ζωή της. Θέλει να απολαύσει κάθε πολύτιμο λεπτό, προτού ο «Γερμανός» κυριεύσει για πάντα το μυαλό της.

Ένα έργο για το φως, για την αγάπη, για όσα αξίζει κανείς να ζει.

Διάρκεια: 70 λεπτά 

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Μουσική: Κωνσταντίνος Λεμέσιος

Βοηθός σκηνοθέτη: Λοΐζος Παπαγεωργίου

Οργάνωση παραγωγής: Μάριος Μεττής

Παραγωγή: HAMM Broductions

Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Αντρέας Κουτσόφτας

Παρασκευή 24 Μαΐου 

ΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ του Κίραν Χέρλι

Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου 

Η ομάδα «Φερέφωνο» παρουσιάζει το έργο Λόγια στο στόμα του βραβευμένου Σκωτσέζου συγγραφέα Κίραν Χέρλι σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου, που παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη τον Δεκέμβριο του 2022 στην Κύπρο. 

Η Λίμπι είναι σαράντα έξι. Είναι συγγραφέας. Ήταν συγγραφέας. Η Λίμπι στέκεται στην άκρη του λόφου, πίνει και βλέπει τα φώτα της πόλης να ανάβουν. Αναρωτιέται… «Πόσο γρήγορα πέφτει ένα σώμα;» Ο Ντέκλαν είναι δεκαεφτά. Κάθεται στην άκρη του λόφου, κοιτάει την πόλη και ζωγραφίζει. Ο Ντέκλαν βλέπει ένα σώμα έτοιμο να πέσει. «Έιιιιι!»

Εδιμβούργο. Σούρουπο. Μια γυναίκα. Ένα αγόρι. Μια απροσδόκητη συνάντηση.

Δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Και στο βάθος η πόλη. Ο Ντέκλαν γεννά στη Λίμπι την ανάγκη να γράψει ξανά. Η Λίμπι δίνει στον Ντέκλαν τη δυνατότητα να ελπίζει. Ο Ντέκλαν λέει στη Λίμπι την ιστορία του. Η Λίμπι δίνει φωνή στον Ντέκλαν. 

Ειλικρινές, συμπαγές και με απροσδόκητο χιούμορ, το έργο ρίχνει μια ματιά σε δύο διαφορετικές πλευρές μιας πόλης οι οποίες συνυπάρχουν αγνοώντας η μια την άλλη και θέτει το ερώτημα πώς γίνεται να πεις την ιστορία κάποιου άλλου χωρίς να τον εκμεταλλευτείς στην πορεία.

Το έργο γράφτηκε το 2018, και ανέβηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Traverse στο Εδιμβούργο. Έλαβε διθυραμβικές κριτικές και το 2019 μεταφέρθηκε στο Soho Theatre στο Λονδίνο. Το Λόγια στο στόμα είναι η πρώτη παρουσίαση του έργου στα ελληνικά.

Διάρκεια: 100 λεπτά

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 15 ετών

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Μάριος Κωνσταντίνου

Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου

Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου

Μουσική: Πάνος Μπάρτζης

Σύμβουλος κίνησης: Τζούλια Μπρεντλ

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Σχεδιασμός προβολών: Άννα Φωτιάδου, Χρυσάνθη Δημητρίου

Βοηθός σκηνοθέτριας: Αυγουστίνα Στυλιανού

Παραγωγή: Ομάδα «Φερέφωνο»

Παίζουν: Ανδρέας Δανιήλ, Μέλανη Στέλιου

Κυριακή 26 Μαΐου 

Η ΚΙΤΡΙΝΗ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν

Διασκευή / Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου 

Η θεατρική ομάδα Μαρίας Ιόλης Καρολίδου παρουσιάζει το έργο Η κίτρινη ταπετσαρία, με την Αντωνία Χαραλάμπους επί σκηνής. Η ιστορία του έργου είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα της Αμερικανίδας συγγραφέως Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν.

Η ιστορία αποτελεί μια συλλογή από εγγραφές ημερολογίου γραμμένες από μια νεαρή γυναίκα που φαίνεται να πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη. Ο σύζυγος-γιατρός της την απομονώνει σε ένα εξοχικό σπίτι με σκοπό να της επιβάλει μια θεραπεία ανάπαυσης. Κλείνοντάς την στο παιδικό δωμάτιο του σπιτιού, της απαγορεύει κάθε δημιουργική εργασία και της επιβάλλει μια αυστηρή διατροφική και φαρμακευτική αγωγή καθώς και τη χρήση ηλεκτροθεραπείας. Της στερεί επίσης την επαφή με όλα τα οικεία της πρόσωπα, ακόμη και με το μωρό της.

Χωρίς κανένα άλλο ερέθισμα εκτός από την ταπετσαρία στο δωμάτιο, η γυναίκα της ιστορίας επικεντρώνεται στα σχέδια και τα μοτίβα της ταπετσαρίας, που σταδιακά μεταμορφώνονται σε μια αυτόνομη οντότητα με την οποία η αφηγήτρια θα αναπτύξει μια σχέση καταλυτική, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντίληψη της έμφυλης ταυτότητάς της και των περιορισμών που επιβάλλονται από το κυρίαρχο πατριαρχικό αφήγημα.

Διάρκεια: 70 λεπτά 

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή-Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Μαρία Ιόλη Καρολίδου

Σκηνικά-Προβολές: Άννα Φωτιάδου

Κοστούμια: Μαρία Γεωργίου

Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Κουτής

Κινησιολογία: Έλενα Αντωνίου

Σχεδιασμός φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης

Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος

Παραγωγή: Θεατρική ομάδα Μαρίας Ιόλης Καρολίδου

Ερμηνεύει η Αντωνία Χαραλάμπους

Έναρξη παραστάσεων στις 20:30

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τιμές εισιτηρίων: 

15 € γενική είσοδος 

10 € εκπτωτικό (φοιτητές, σπουδαστές, άνεργοι, άνω των 65, ΑμεΑ)

Προπώληση εισιτηρίων: 

▪ TICKET SERVICES - τηλεφωνικά: 210 72 34 567 - online: www.ticketservices.gr 

▪ Ταμεία Εθνικού Θεάτρου: Κτήριο Τσίλλερ & Θέατρο Rex

Πληροφορίες παραστάσεων: τηλ. 210 52 88 1


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος