Point Of View

Eurovision 2024 Semifinals 1

Θοδωρής Τσοκανής

Ήρθε αυτή η εποχή του χρόνου όπου ο μουσικός διαγωνισμός που λατρεύουμε (να μισούμε;) έχει την τιμητική του, αυτή τη φορά στο Malmö της Σουηδίας, προχτες έγινε ο πρώτος ημιτελικός και πάμε να τον δούμε!

Σε μια όμορφη σκηνή ένα medley παλιών τραγουδιών, όχι απαραίτητα νικητήριων, λαμβάνει χώρα με πρώτη την Ελένη της καρδιάς μας όπου μας υπενθυμίζει ότι είναι θεά, διάφορους άλλους καλλιτέχνες που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν! Ο Σουηδός τραγουδιστής δε, τόλμησε να βάλει στο χέρι του το παλαιστινιακό μαντήλι, δηλώνοντας την καταγωγή του, πράγμα που εξαγρίωσε τους διοργανωτές, και τους οδήγησε να σβήσουν κάθε στιγμιότυπό του από τα social και να δηλώσουν ότι ο διαγωνισμός δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα – κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε αν όντως ισχύει αυτό γιατί νομίζω το θυμούνται μόνο όποτε τους βολεύει. Απαράδεκτο.

Οι 2 παρουσιάστριες φορούν ζωηρά χρώματα και ας ξεκινήσουμε το διαγωνισμό!

Κύπρος, Liar, Silia Kapsis

Όμορφη έκπληξη το φετινό τραγούδι της Κύπρου, όπου για να είμαστε ειλικρινείς δεν διακρίνεται για αριστουργήματα στο παρελθόν, ένα όμορφο δροσερό κορίτσι με καλή φωνή, πλαισιωμένη από 4 χορευτές, τραγουδά και χορεύει μια χαρά, το ντύσιμο μια χαρά, η σκηνική παρουσία επίσης, οι φωτισμοί εντυπωσιακοί, τα αγόρια γδύνονται στο τέλος και χαίρομαι αφάνταστα γιατί περνά!

Σερβία, Ramonda, Teya Dora

Νεαρή γοργόνα μπλεγμένη στα δίχτυα, πεταμένη στα βράχια άδει μπαλάντα σέρβικη στα σέρβικα, σηκώνεται, παίρνει ρυθμό, μη φανταστείς και πολύ, σα να βαριέται λίγο κι εκείνη κι εμείς, καλούλα είναι αλλά δεν τρελαίνομαι, ξανανεβαίνει στα βράχια (πρέπει να βγάλει τα λεφτά του το σκηνικό) και περνά!

Λιθουανία, Luktelk, Silvester Belt

Αγόρι νεαρό εκ Λιθουανίας, ενδεδυμένο τα φαρδιά του και με 4 χορευτές άδει το άσμα το χορευτικό το 90ς, αλλά όχι και πολύ ξεσηκωτικό, κάνει και τον ώμο πάνω κάτω, δε λέει τίποτα η φωνή του, δε λέει τίποτα το τραγούδι, αλλά για κάποιο λόγο περνά – πράγμα που με κάνει να ανησυχώ για το τι έχω να δω και να ακούσω παρακάτω…

Ιρλανδία, Doomsday Blue, Bambie Thug

Η χώρα με τις πολλές νίκες στο πολύ παρελθόν, και με τις πολλές αναιμικές μπαλάντες στο πιο πρόσφατο παρελθόν, αποφασίζει να ταράξει φέτος τα νερά, στέλνοντας κάτι που λογικά θα έστελνε η Φινλανδία υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Κούκλα του σατανά, μάγισσα σωστή, πλαισιωμένη με κεριά δίχως λιβάνια, πατώντας μια πεντάλφα, χορεύει στην κυριολεξία με το διάβολο. Όλο αυτό ακούγεται το λιγότερο παράξενο, αλλά είναι τόσο άρτια σκηνοθετημένο που σε καθηλώνει. Είναι βέβαιο φυσικά ότι διχάζει το κοινό, παρόλα αυτά έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά σε τραγούδι και παρουσίαση και φυσικά περνά. Μετά από αυτό δεν αποκλείω να πάρει και πολύ καλή θέση στον τελικό. 

Εδώ όμως θα ήθελα να σημειώσω ότι η θεματική του τραγουδιού δεν είναι – κατά τη γνώμη μου – κατάλληλη για το διαγωνισμό αυτό, είναι βέβαιο ότι η Ιρλανδία θέλει και να διχάσει, και να ξεχωρίσει και να δημιουργήσει ντόρο, το γιατί το γνωρίζουν οι ίδιοι. Δεν παύω όμως να σκέφτομαι ότι εδώ και πολλά χρόνια ο διαγωνισμός έχει χάσει το χαρακτήρα του και για λόγους εντυπωσιασμού χρησιμοποιεί θεάματα που δεν ταιριάζουν σε ένα μουσικό διαγωνισμό, μόνο και μόνο για εντυπωσιασμό. Μεγάλη φυσικά κουβέντα, θεωρώ ότι τα πραγματικά υπέροχα τραγούδια που κάποτε είχαμε σε πληθώρα, δεν υπάρχουν πια και όλο αυτό έχει γίνει ένα τηλεοπτικό υπερθέαμα όπου σπανίως μετά το πέρας του διαγωνισμού θα μείνει κάποιο τραγούδι που θα ήθελε κανείς να ξανακούσει.

Ουκρανία, Teresa & Maria, Alyona & Jerry Heil

Καταρράχτης φωτιάς, νερά και πούπουλα, ανεβαίνει το βουνό, δεν μου αρέσει αλλά Ουκρανία είναι αυτή, θα περάσει, έχει και το ραπ του, βαριέμαι λίγο και κάπου πείνασα, έχουν στείλει πολύ καλύτερα οι Ουκρανοί, αλλά δε βαριέσαι.

Πολωνία, The Tower, Luna

Φεγγάρι, 2 πύργοι και η Luna ενδεδυμένη Lady Gaga, τραγουδά με συμπαθητική φωνή ένα ρυθμικό τραγουδάκι κατάλληλο για κατασκήνωση, πετάει την κόκκινη μπέρτα, λαχανιάζει λιγάκι, έχει κι εφέ σκακιέρας αλλά μάλλον δεν θέλει να το ξανακούσει κανείς γιατί δεν περνά…

Κροατία, Rim Tim Tagi Dim, Baby Lasagna

Το απόλυτο φαβορί της χρονιάς αποφάσισε να μας σερβίρει φέτος η Κροατία με ζυμαρικό διαλεχτό. Ρυθμικός και δυνατός ο ζυμαρικός αποφασίζει να τα παρατήσει όλα και να φύγει γιατί μεγάλωσε, σε ένα πολύ καλό τραγούδι με άρτια παρουσίαση, κωμικό όσο πρέπει και με πολύ καλό ρεφρέν, δεν είναι τυχαία το φαβορί, λες να το πάρει; Δεν αποκλείεται γιατί φυσικά περνά με ένα κοινό να συμμετέχει! Ψήφιζα!

(Οι παρουσιαστές μας χάλια)

Ισλανδία, Scared of Heights, Hera Bjork

Η χώρα του πάγου και της φωτιάς, αποφασίζει να ξαναστείλει τη γλυκιά Hera για κάποιο άγνωστο λόγο, ενδεδυμένη στα χρυσά, για να μας τραγουδήσει ένα disco gospel όχι κακό αλλά σίγουρα ξεπερασμένο πια. Η Hera αν και φοβάται τα ψηλά είναι ανεβασμένη σε βάθρο μονάχη αλλά μετά ζαλίζεται μάλλον και κατεβαίνει σιγά σιγά, δεν περνάμε άσχημα αλλά δεν μας συνεπαίρνει κιόλας, είχαν και περικοπές οπότε μπαλέτο που ίσως βοηθούσε δε βλέπω, της φεύγει και λίγο η νότα η άτιμη, δεν συγκινεί και φεύγει για το χωριό.

Σλοβενία, Veronica, Raven

Μια πραγματική ιστορία είναι έτοιμη να μας διηγηθεί η Raven, για τη Veronica που καταδικάστηκε και θανατώθηκε για μαγεία επειδή ο πεθερός δεν την ήθελε για νύφη. Η Raven ελαφρώς ενδεδυμένη και άκρως αισθησιακή με αισθησιακό επίσης μπαλέτο και πολλά νύχια και μαλλιά, τραγουδά συμπαθητικά, χρησιμοποιεί ψεύτικες νότες και κάτι έχει βάλει και τούτη στα δόντια, μια μάλλον δυνατή μπαλάντα κάνει και ΡΑΑΑΑ, βάζει και τις φωνές στο τέλος και περνά (της φεύγει λίγο εκεί στα ουρλιαχτά αλλά λύκος είναι αυτός τι να κάνεις). Βέβαια, η θεματική του τραγουδιού δεν συνάδει με τον αισθησιασμό επί σκηνής αλλά δε βαριέσαι…

Φινλανδία, No Rules, Windows95man

Ένα τεράστιο αυγό ανοίγει για να αποκαλυφθεί κάτι φριχτό, δηλαδή ο τραγουδιστής που φοράει επίσης κάτι φριχτό κι έχει τον κώλο έξω (ο οποίος δεν είναι και ωραίος) και τραγουδάει επίσης κάτι φριχτό και κακό, εν τω μεταξύ είναι 2 και δεν έχω καταλάβει ποιος είναι ποιος και γιατί, γδύνεται στο τέλος και φοράει το τζιν σορτσάκι της Samantha Fox, το μόνο που θέλω είναι να μην περάσει και οι προσευχές μου δεν εισακούονται γιατί περνά… Εδώ λοιπόν ισχύει και ό,τι έγραψα παραπάνω για την Ιρλανδία, μόνο που αυτό το θεωρώ χειρότερο γιατί η αισθητική είναι όλη λάθος.

Μολδαβία, In the middle, Natalia Barbu

Νύφη ή Άρτεμις επί σκηνής, τραγουδά δυνατά και ρυθμικά, ωραίο μπούστο, κάνει και του ρου ρου ρου ταραρα ρου, ανθίζει η σκηνή, όλα καλά, κάνει και το οπερατικό της στο τέλος, μια χαρά είναι η έρμη αλλά ρου ρου ρου ταραρα ρου δεν περνά.

Αζερμπαϊτζάν, özünle apar, Fahree

Νεαρός Αζέρος, συμπαθής στα μαύρα ωσάν το Ρομποκόπ, του φεύγει λιγάκι, καλούλια αγγλικούλια, φαντεζί φόντο, βαριέμαι ελαφρά, κάνει και εεει εεεει, κάνει και ψεύτικες, κάνει και ζημιές (καλά μη φανταστείς), μωρέ δεν είναι κακό, έχει ωραία φωνητικά από έτερο νεαρό αλλά δε συγκινεί ως όφειλε και δεν περνά…

Αυστραλία, One Milkali, Electric Fields

Είχα δει το κλιπάκι και το βρήκα φριχτό, αλλά εδώ η παρουσίαση του ποπ ντίσκο κομματιού είναι πολύ καλύτερη, οι φωνές τους δυνατές και καλές, αλλά το τραγούδι παλιακό πολύ. Θέλει βέβαια να βγάλει το πολιτικό μήνυμα της συμφιλίωσης για πολλοστή φορά στο διαγωνισμό, χρησιμοποιεί και στοιχεία από τους αβορίγινες αλλά δεν περνά κυρά Μαρία, δεν περνά, δεν περνά!

Πορτογαλία, Grito, Iolanda

Grito θα πει κραυγή, και μια νύφη με τα παρανυφάκια στο πλάι τραγουδά το fado το παραδοσιακό το οποίο είναι μελωδικότατο, παίρνει και ρυθμό, οι χορευτές φοράνε κουνουπιέρες στο πρόσωπο, υποφέρουν όλοι ενδελεχώς, ωραία το λέει αλλά είναι λίγο βαρετό η αλήθεια είναι, χτυπιούνται οι κουνουπιέρες, κάνει κραυγή, το κοινό αλυχτά, το χαμηλώνει και μας το τελειώνει ήρεμα, λέει και ουμπριγκάδου (που το λατρεύω), αλλά δεν περνά!

Λουξεμβούργο, Fighter, Tali

Το πριγκιπάτο είχε 30κάτι χρόνια να στείλει τραγούδι και στέλνει χορευτικό κοινωνικό μήνυμα με πολλές κοτσίδες, στα γαλλικά ΚΑΙ στα αγγλικά έχει ρυθμό και το κορίτσι ωραία το λέει, αλλά βρε παιδί μου γιατί η γλωσσική μείξη, χορεύουν και στο πλάι ουχί ρηξικέλευθα αλλά συμπαθητικά (τα κοτσίδια μιλάμε πρέπει να ζυγίζουν 5 κιλά έκαστο), δεν έχω εντυπωσιαστεί από κάτι άλλο εκτός απ’ τα κοτσίδια αλλά τόσα χρόνια είχε να έρθει και περνά!

Οπότε φίλες και φίλοι επανερχόμεθα με το 2ο ημιτελικό, τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε, Κύριος οίδε!

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος