Point Of View

Ερωτόκριτος – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

«Άκουσα να λένε πως κάποτε ένα κορίτσι αγάπησε ένα τραγούδι.

Άκουσα πως το πιο μεγάλο μυστικό, κατάφερε και κρύφτηκε στο πιο μικρό συρτάρι.

Άκουσα πως ο πιο καλός βασιλιάς του κόσμου έγινε ο πιο κακός.

Πόλεμος άκουσα πως έγινε και ταραχή. Έγινε μάχη!

Έγινε να ζωγραφιστεί σ’ ένα χαρτί η ίδια η αγάπη!»

Η Ελένη Βλάχου, διασκευάζει και σκηνοθετεί τον «Ερωτόκριτο», με την ικμάδα και την παρρησία των δύο ερωτευμένων ηρώων. Μαζί με τον Ηλία Βαμβακούση στην μουσική σύνθεση, διδασκαλία και την εξαιρετική κινησιολογί – χορογραφία της Βρισηίδας Σολωμού, δημιουργούν μια παιδική παράσταση που όχι μόνο απηχεί την ιδιορρυθμία του έργου του Κορνάρου, περί χρονικού και αισθητικού τόπου διαδραμάτισης της ιστορίας, αλλά και την εξαίρει επί τούτου. 

Ο Ηλίας Βαμβακούσης, αφήνει όλα τα δυτικά στοιχεια να παρεισφρύσουν στην μουσική αφήγηση, εξάπτωντας τον ήχο με Κρητικές επιρροές και αποτιμώντας την γνωστή μελωδία του Ερωτόκριτου από τον Χριστόδουλο Χάλαρη. Στην αυτή προοπτική και η κίνηση των ερμηνευτών, ειδικά στην κονταρομαχία, ο λόγος, η κίνηση, και η μουσική συνεπαίρνουν το ακροατήριο, ενώ τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα και οι ειδικές κατασκευές του Γιώργου Κωτσάκου, ανάγουν το θέαμα σε μια θεατρική εμπειρία. Ο σχεδιασμός των φωτισμών από την Ελίζα Αλεξανδροπούλου αναδεικνύει τα σκηνικά της Θάλειας Μέλισσα, όπου το παραδοσιακό και το δωρικό εναρμονίζονται σε ένα συνδυασμό που φέρνει στο νου τις θεατρικές μακέτες σκηνικών του Μόραλη.

Άπας ο θίασος των ερμηνευτών, είναι υπέροχος, με καθαρό λόγο και σαφή αίσθηση του συνόλου του έργου. Όμορφες παρουσίες, καλλίφωνες ερμηνείες, ενέργεια και ρυθμός συνθέτουν μια παράσταση, που στην συνέχεια του «Έμπορου της Βενετίας», της προηγούμενης σκηνοθεσίας της Ελένης Βλάχου, ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη για τις παιδικές παραστάσεις. Με απουσία διδακτισμού, η Ελένη Βλάχου διασκευάζει το διάσημο «Ερωτόκριτο», σαν μια ιστορία για την αγάπη, την συγχώρεση, τον εγωισμό. Με ειλικρίνεια και αμεσότητα, μεταφέρει ένα ποίημα όπως ακριβώς θα το αισθανόταν ένας αναγνώστης του, με χρώματα, μουσικότητα, συναισθήματα.

Ο «Ερωτόκριτος», σε σκηνοθεσία Ελένης Βλάχου και μουσική σύνθεση του Ηλία Βαμβακούση, είναι από τις ομορφότερες θεατρικές παραστάσεις για νεαρό κοινό  κι όχι μόνο. 

Στοιχεία Παράστασης

Θεατρική διασκευή για παιδιά - Σκηνοθεσία: Ελένη Βλάχου, Μουσική σύνθεση – Μουσική διδασκαλία - Ζωντανή εκτέλεση: Ηλίας Βαμβακούσης , Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, 

Κινησιολογία - Χορογραφία: Βρισηίδα Σολωμού, Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, 

Ειδικές κατασκευές - Props: Γιώργος Κωτσάκος, Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Καπαμάς, Ζωγράφος σκηνικών: Αμαλία Θεοδωροπούλου, Φωτογραφίες - Video: Πάτροκλος Σκαφίδας, Γραφιστικά: Γιάννης Στύλος, Κατασκευή Σκηνικού: Στέλιος Λαμπαδάριος, Υπεύθυνοι ήχου: Γιάννης Κολεβέντης – Γιώργος Κολεβέντης, Υπεύθυνος φωτισμών: Αργύρης Καλοπήτας, Βοηθός παραγωγής: Αρθούρος Ντόι, Βοηθός οργάνωσης παραγωγής: Πόπη Τζινευράκη, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Μυρτώ Απαλοπούλου, Οργάνωση Παραγωγής: Εύη Κουρεμένου, Παραγωγή: Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά):Αργυρώ Ανανιάδου, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, 

Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χαρά Τζόκα. 

Μουσικός επί σκηνής: Ηλίας Βαμβακούσης

ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 143, 17121 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Γραφείο Οργάνωσης Παιδικής Σκηνής: 210 9327356, 210 9327287  - Ταμείο: 210 9315600

Παραστάσεις: Κυριακές: 11:30 & 15:00

Εισιτήρια: Κανονική τιμή: 10€ - Μειωμένο: 7€  (ΑΜΕΑ, Φοιτητές, Άνεργοι), Ειδικές τιμές για group και συλλόγους

Διάρκεια: 90’ με διάλειμμα 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος